Αλντεμπαράν

Αλντεμπαράν (7)

Αλντεμπαράν και φύγαμε .......

 Τελικά είχατε δίκιο, είπε o Mahmet sah kipari al-Gianni στον Ahmad ibn Kathir al – Farghani, την ώρα που κοιτούσαν τον ουρανό, ένα βράδυ στα περίχωρα της Βαγδάτης. Ήταν μια πανέμορφη νύχτα από εκείνους τους αιώνες που οι Άραβες ήταν αυτοί που ξενυχτούσαν, το έψαχναν και το πάλευαν. Αντιθέτως, οι Βυζαντινοί και οι Δυτικοί εν γένει, παρέδιδαν τα πράγματα της ζωής και της κοινωνίας στους απογόνους τους, όπως ακριβώς τα είχαν πάρει κι αυτοί από τους πατεράδες τους. Επιστροφή στη Βαγδάτη του 9ου μ.Χ. αιώνα, που μπορεί και να μην είναι η Βαγδάτη, αλλά να είναι οποιαδήποτε ακμάζουσα πόλη του μεγάλου τότε Αραβικού χαλιφάτου.

Και όχι μόνο κινείται αυτός ο κοκκινούλης, συνέχισε να λέει ο al – Gianni, αλλά, αντί να πηγαίνει μαζί με τα κοντινά του αστέρια, αυτός φαίνεται να έχει ξελογιαστεί τελείως από κάποια άλλα και τα ακολουθεί συνεχώς. «Πώς σας φαίνεται, λοιπόν, η ιδέα», ρώτησε ο al-Gianni το μέγα αστρονόμο al - Farghani, «να τον ονομάσουμε al-Dabaran;»

Αλντεμπαράν, λοιπόν, που σημαίνει, μεταφορικά ο ξελογιασμένος, αλλά κατά λέξη «αυτός που ακολουθεί». Και τα αστέρια που ακολουθεί, από τη γέννησή του μέχρι να σβήσει τελείως, είναι οι Πλειάδες, δηλαδή η γνωστή μας Πούλια.

Το όνομα Αλντεμπαράν ( ή Αλδεβαράν) είναι και σήμερα σε χρήση από τη διεθνή αστρονομική κοινότητα. Αν κάποιος με αστρονομικές ανησυχίες θελήσει να τον εντοπίσει στον ουρανό, θα πρέπει πρώτα να βρει τον αστερισμό του Ταύρου. Ε, το πιο φωτεινό αστέρι του Ταύρου (είναι το 14ο πιο φωτεινό αστέρι που κοιτάζει η Γη στον ουρανό) και που συμφωνήσαμε να απεικονίζει το μάτι του, είναι ο Λαμπαδίας δηλαδή το ελληνικό όνομα του Αλντεμπαράν. Αν κάποιος άλλος που έχει ψώνιο με την Αστρονομία, θέλει να μάθει πώς ήτανε ο Αλντεμπαράν την ημέρα που γεννήθηκε, θα μπορεί να το κάνει αυτό την ημέρα που θα γιορτάζει τα 68α γενέθλιά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Αλντεμπαράν απέχει από τη Γη 68 έτη φωτός. Ήδη το αστέρι αυτό βρίσκεται στη φάση που οι πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του βασίζονται στη σύντηξη του ηλίου σε άνθρακα. Είναι, δηλαδή, σύμφωνα με τις κατηγοριοποιήσεις των αστρονόμων, ένας κόκκινος γίγαντας, άρα είναι μεν στις ομορφιές του, αλλά είναι και στα τελευταία του. Να επισημάνουμε, επίσης, πως ο Αλντεμπαράν ήταν ο πρώτος αστέρας που, ενώ τον είχαν κατατάξει στους απλανείς αστέρες, αποδείχθηκε πως, στην πραγματικότητα, είχε «ιδία κίνηση». Την ανακάλυψη αυτή την έκανε, το 1718, ο Άγγλος αστρονόμος Χάλεϊ (βρισκόμαστε πια στα χρόνια που η Δύση είναι αυτή που τώρα ξενυχτάει) συγκρίνοντας τις δικές του μετρήσεις με αυτές των αρχαίων Ελλήνων.

Εμείς διαλέξαμε αυτό το όνομα για το σύλλογό μας, επιλέγοντας την προσέγγιση του al – Giani. Ξελογιασμένοι, λοιπόν, όχι όμως με τους εαυτούς μας, αλλά με κάτι άλλο που μας ξεπερνάει, και ελπίζουμε ότι θα μας κάνει να αναληφθούμε από το έδαφος πεντέξι πόντους . Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, αγαπητοί μας φίλοι, και λέμε να το προσπαθήσουμε. Όσο για τη σχέση του «Αλντεμπαράν» με τη «Σταγόνα», είναι η σχέση που έχει η Κότα με τ’ Αυγό. Τέλος, και επί του παρόντος, ο Αλντεμπαράν έχει θέσει σε τροχιά δύο τμήματα. Ένα για εκδρομές και ένα για ποδηλασία.

Για κάποιους ανεξιχνίαστους λόγους, ο Αλντεμπαράν έχει εμπνεύσει αρκετούς καλλιτέχνες. Ταινίες, συγκροτήματα, βιβλία και διάφορα έργα φέρουν το όνομά του. Παρόλη, όμως, την εκτεταμένη χρήση του, πιστεύουμε πως είναι ένα όνομα που δεν έχει φθαρεί.


Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα με τον Αλντεμπαράν να τρυπώνει σε στιχάκια και πεζά.

“Λυσίκομοι και καλλίμαστοι νεάνιδες, παραδείσιες θυγατέρες, απαλές ως μαγνόλιες, μουνίτσες, μουμούνες, ψωλέττες, άνδρες καυλοπυρέσσοντες, ασπαίροντα σώματα, κραυγές γλυκασμού συνουσιαζομένων, επιφωνήματα λαγνείας, ίμερος, αγαλλίασις, άνωσις, ευφορία, έκστασις, στρόβιλος της ζωής, σπέρμα ορμητικόν εν ευφροσύνη αναβλύζον, παφλασμός κυμάτων, κλαγγή επουρανίων όπλων, αίγαγροι, φάλαινες, κένταυροι, σμήνη κορυδαλλών, μυσταγωγία, οίστρος, πυρ – κίνησις – ενέργεια, έρως ελεύθερος με όλας τας ηδονάς του και ποίησις σπερματική ως λειτουργία του πνεύματος διηνεκής. Αλντεμπαράν! Αλληλούια!”

Ανδρέας Εμπειρίκος, Ο Μέγας Ανατολικός

 

Τ᾿ ἀνθισμένο πέλαγο καὶ τὰ βουνὰ στὴ χάση τοῦ φεγγαριοῦ
ἡ μεγάλη πέτρα κοντὰ στὶς ἀραποσυκιὲς καὶ τ᾿ ἀσφοδίλια
τὸ σταμνὶ ποὺ δὲν ἤθελε νὰ στερέψει στὸ τέλος τῆς μέρας
καὶ τὸ κλειστὸ κρεβάτι κοντὰ στὰ κυπαρίσσια καὶ τὰ μαλλιά σου
χρυσά· τ᾿ ἄστρα τοῦ Κύκνου κι ἐκεῖνο τ᾿ ἄστρο ὁ Ἀλδεβαράν.

Κράτησα τὴ ζωή μου κράτησα τὴ ζωή μου ταξιδεύοντας
ἀνάμεσα στὰ κίτρινα δέντρα κατὰ τὸ πλάγιασμα τῆς βροχῆς
σὲ σιωπηλὲς πλαγιὲς φορτωμένες μὲ τὰ φύλλα τῆς ὀξιᾶς,
καμιὰ φωτιὰ στὴν κορυφή τους· βραδιάζει.

Γιώργος Σεφέρης, Επιφάνεια 1937

 

Ο Αλτεμπαράν ψάχνει να βρει μες στα νερά
το παλινώριο που τον γέλασε δυο κάρτες
Στης προβολής να τρέχουν βλέπαμε τους χάρτες
του Chagall άλογα  τσίρκο του Seurat

Πυξίδα γέρικη  ataxie locomotrice
και στοιχειωμένη από τα χείλια σου σφυρίχτρα
Στην κόντρα γέφυρα προσμένατε κι οι τρεις
να λύσει τ' άστρο του Αλμποράν η χαρτορίχτρα

Νίκος Καββαδίας, Μαρέα

 

 

Υποκατηγορίες

Εκδρομές (3)
Εκδρομές

Αποδράσεις, εξερευνήσεις και τοπική κουζίνα

Προβολή άρθρων...
Ποδηλασία (1)
Ποδηλασία

Η ζωή είναι και ποδήλατο

Προβολή άρθρων...
Σελίδα 1 από 2