ΤΕΡΨΗ-ΧΩΡΟΣ, σκέτο νέτο.

 

Συλλόγους πάντα είχε η Δραπετσώνα, φαντάζομαι και το Κερατσίνι. Σύλλογοι πολιτιστικοί , εξωραϊστικοί, οικολογικοί , σύλλογοι αθλητικοί, εκδρομικοί, αντιεξουσιαστικοί  και αρκετοί, από κατοίκους με κοινή καταγωγή ή με κοινά ενδιαφέροντα.          

                                                                      

Ο πρώτος νεοσύστατος σύλλογος που εμφανίστηκε στη Δραπετσώνα με το καλημέρα της μεταπολίτευσης, ήταν ο «Σύλλογος Νέων Δραπετσώνας». Και μετά, μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, κι άλλοι αρκετοί. Σε κάποιους απ’αυτούς ήμασταν μέλη τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ιδέα. Μια παρουσίαση των συλλόγων αυτών από τέως μέλη τους, που θα έχουν τη διάθεση να θυμηθούν τα περασμένα και να στοχαστούν πάνω στην έννοια του Συλλόγου στις σημερινές συνθήκες, νομίζουμε πως μπορεί να αποδειχθεί μια καλή ιδέα. Κάποια στιγμή θα προσπαθήσουμε να το επιχειρήσουμε.

Ο τελευταίος σύλλογος που έχουμε υπόψη μας είναι ο «Αλντεμπαράν» - και πιθανόν να είναι και ο πρώτος σύλλογος Δραπετσώνας - Κερατσινίου. Σήμερα ( Σάββατο 10/12/11) γνωρίσαμε και έναν άλλο σύλλογο που έχει έδρα τη Δραπετσώνα και είναι στον αέρα πάνω από δύο χρόνια.  

Μας συστήθηκε με την ευκαιρία ενός Χριστουγεννιάτικου Bazar που έστησε στο παρκάκι της πλατείας Κοσκινά – Αγ.Παντλεήμονος και Εθνικής Αντιστάσεως. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό σύλλογο, με καταστατικό, γραφεία ( στη Δημοτική Αγορά Δραπετσώνας ) πρόεδρο τον κ.Κομνηνό και σελίδα στο facebook (http://facebook.com/terpsixoros ). Και το όνομά αυτού  ΤΕΡΨΗ-ΧΩΡΟΣ.  

Αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση σας προτείνουμε να περάσετε από εκεί  - αυτό ή το άλλο Σαββατοκύριακο - και σας υποσχόμαστε πως δε θα το μετανοιώσετε. Ίσως μάλιστα κερδίσετε και κάτι. Το πιο λίγο είναι ένα ποτηράκι ζεστό κόκκινο κρασάκι που θα σας κεράσει κάποιο από τα μέλη του Συλλόγου. Μετά μπορείτε να χαλαρώσετε στα παγκάκια που βρίσκονται δίπλα και να ακούσετε ωραία τραγούδια διαλεγμένα από τα μέλη του Τέρψη-Χώρου. Ή να παραγγείλετε καφέ, τυρόπιττα, κ.α παρεμφερή από το διπλανό Delicious. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε με τους Τερψηχωρίτες για τα σχέδιά τους και τις διάφορες δραστηριότητές τους. Να μάθετε π.χ για τη θεατρική παράσταση που σχεδιάζουν να πάνε με πούλμαν το επόμενο Σάββατο. Και να ρίξετε μια ματιά στα χριστουγεννιάτικου ρεπερτορίου πραγματάκια, που είναι αραδιασμένα πάνω στους πάγκους και που διακρίνονται στη διπλανή φωτογραφία. Πρόκειται για καλόγουστα δωράκια, που όλα μα όλα είναι φτιαγμένα από τα χεράκια των Τερψηχωριτών. Είναι από αυτά τα αντικείμενα που ανήκουν στη κατηγορία των handmade και που για πολλούς ο χαρακτηρισμός αυτός αποτελεί πρώτης τάξης κριτήριο για τις αγορές τους.

Και αν μείνετε ευχαριστημένοι να το πείτε και στους φίλους σας ή να γίνετε κι εσείς μέλη του Τέρψη-Χώρου. Νομίζουμε πως στον μικρόκοσμό μας, κάπως έτσι προχωρούν τα πράγματα. Φίλοι και παρέες που κάποια αόρατα νήματα τους ενώνουν, κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Συνηθισμένοι άνθρωποι δηλαδή, που για χίλιους μύριους λόγους αποφασίζουν κάποια στιγμή να διεκδικήσουν μια δημόσια παρουσία. Μαζεύονται, συζητάνε και δρούνε από κοινού, με κάποιους επιλεγμένους στόχους. Σίγουρα δεν έχουν την αυταπάτη πως μπορούν να επηρεάσουν έστω και κατά ελάχιστον υποψίες λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, κάτι που πια εδώ που τα λέμε, ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις δεν το μπορούν. Πολύ συχνά όμως, πέρα από το γεγονός μιας κάποιας ευχαρίστησης που προκύπτει από τις κοινές δραστηριότητες των μελών, συμβαίνει να διαχέεται και κάτι θετικό για την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Ο τυχαίος κ.Χ, σαν εκρεμές ανάμεσα στον πόλο μιας ενέργειας που θέλει επειγόντως να ξοδευτεί και στον πόλο της υπαρξιακής ανάγκης για αναγνώριση ικανοτήτων και ιδιαιτεροτήτων, προσφέρεται προς την τυχερή κοινότητα. Ενίοτε, η προσφορά αυτή, εκκινεί από το κέντρο μιας μοναξιάς δύσκολα διαχειρίσιμης, αλλά καθ'οδόν όλα τα ενδεχόμενα για την ποιότητα της προσφοράς και την αποτελεσματικότητά της, καθίστανται εξ ίσου πιθανά.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί και όλοι οι σπουδαίοι ηγέτες κατάφεραν να αποφασίζουν ερήμην του κόσμου για τον κόσμο, όσο δηλαδή τους το επιτρέπουν τα διεθνή κεφάλαια -αγορές και πετυχαίνουν, επικαλούμενοι τη σωτηρία μας, να ακυρώνουν σαν ανθρώπινες υπάρξεις συνεχώς όλο και περισσότερους, αυτοί οι Σύλλογοι προσφέρουν μια ανάσα σε πολλούς ανθρώπους. Οι Σύλλογοι λοιπόν και οι Πράξεις που υπόσχονται, παρόλη την ασημαντότητά τους ακόμα και στο Πειραιώτικο γίγνεσθαι, γονιμοποιούν την αμφισβήτηση της παθητικότητας και της πανίσχυρης αντίληψης των ατομικών λύσεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις διασώζουν την ελπίδα για ένα μέλλον στο οποίο της καρδούλας μας το φως, θα εξακολουθεί τουλάχιστον να εκπέμπει ακόμα. Οι εμπειρίες μας συνηγορούν πως μέσα και από αυτούς τους συλλόγους κερδίζουμε μια σιγουριά πως κι εμείς μπορούμε ακόμα να αισθανόμαστε εν δυνάμει πολίτες, όταν μιλάμε, αποφασίζουμε και διεκδικούμε όλα όσα μπορούν να κάνουν τη κοινή ζωή μας καλύτερη. Και πως επίσης, μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητές μας και τις online αναμεταξύ μας σχέσεις που αυτές διαμορφώνουν, αποκτάμε μία κάποια αίσθηση του αληθινού κόσμου και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως εδώ είμαστε και είμαστε ακόμα ζωντανοί. Και πιστεύουμε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 18:53

Σχόλια   

0 # ΤΕΡΨΗ-ΧΩΡΟΣ 11-12-2011 22:29
Ευχαριστούμε για την δημοσιοποίηση του Συλλόγου μας, θα σας κρατάμε ενήμερους...
Παράθεση