Προύσα:Μια πόλη ιδιαίτερη!

                                                Μια εμπειρία ανεπανάληπτη!

Ένα ταξίδι στην Τουρκία κρύβει πάντα μικρές ή μεγάλες, αλλά σίγουρα πολλές, εκπλήξεις! Το ταξίδι μας στην Προύσα, όμως, ήταν κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν απλά μια μεγάλη έκπληξη. Ήταν μια συνάντηση με το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον! Μόλις φτάνει κανείς στην πόλη της Προύσας, αντιλαμβάνεται πως κάτι  πρωτότυπο υπάρχει εκεί. Μια πόλη με ανατολίτικο, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό, αέρα, που συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το νέο και το παραδοσιακό με το μοντέρνο δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον πολύ ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.

Η Προύσα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, και είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Προύσης, στη βορειοδυτική Τουρκία. Ιστορικά, η Προύσα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν, το 1326, κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Στις μέρες μας, η Προύσα εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό βιομηχανικό αλλά και εμπορικό κέντρο, με οικονομία που συνεχώς αναπτύσσεται. Χαρακτηριστικά της αποτελούν τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και το πανεπιστήμιό της, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.

Αφορμή και αιτία για την επίσκεψή μας εκεί ήταν η πρόσκληση του δημάρχου του δήμου Osmangazi, Μουσταφά Ντουντάρ, προς τους δημοσιογράφους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έτσι, λοιπόν, μια παρέα από Ξάνθη, Κομοτηνή και Έβρο κίνησε να συναντήσει τους γείτονες και να περάσει μαζί τους ένα τριήμερο γνωριμίας. Γνωριμία όχι μόνο προσωπική αλλά και γνωριμία με τον πολιτισμό, τη ζωή και τους ρυθμούς της Προύσας, καθώς επίσης και με τα έργα του δημάρχου. Έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του και έχουν  βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή των ντόπιων.

Αρχικά επισκεφτήκαμε ένα από τα 5 πάρκινγκ του δήμου, χωρητικότητας 450 περίπου οχημάτων, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το νέο κολυμβητήριο, χώρο άθλησης για μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης και μια τεχνητή λίμνη, που περιλαμβάνει ένα τεχνητό νησάκι. Ένα μέρος όπου, όπως μας εξήγησαν, διεξάγονται θαλάσσια σπορ αλλά και δεξιώσεις γάμων, για όσους θέλουν να δώσουν μια διαφορετική χροιά στην πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους. Τη μεγαλύτερη θέση στην καρδιά και το μυαλό μου σίγουρα κατέλαβε το κέντρο περίθαλψης και φύλαξης αδέσποτων ζώων, όπου ο δήμος Osmangazi φροντίζει αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και μαθήματα ιππασίας σε υπέροχες και αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις. Ναι, παίξαμε και χιονοπόλεμο, καθώς είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το χιονοδρομικό κέντρο του βουνού Uludag, το οποίο έχει αρχίσει να αξιοποιείται τα τελευταία χρόνια χάρη στα μεγαλόπνοα σχέδια του δημάρχου που δεν έχουν τελειωμό. Όλα αυτά, έργα στολίδια και παραδείγματα προς μίμηση, τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από τον προϋπολογισμό του δήμου, που ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους της περιφέρειας στο πρόσφατα ανακαινισμένο κέντρο Ordekli, το οποίο ήταν οθωμανικό χαμάμ και σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους του δήμου. Στο πλαίσιο της συζήτησής μας, ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, το πόσο σημαντικό είναι να διοργανώνονται τέτοιες συναντήσεις, καθώς «πηγαινοερχόμαστε συχνά, αλλά δεν γνωριζόμαστε αρκετά»! Σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να έρθουν κοντά οι δύο λαοί, και μάλιστα προκάλεσε εντύπωση η προτροπή του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους όχι μόνο να μεταφέρουν τα όσα είδαν αλλά και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις πάνω στο τι ακόμα θα μπορούσε να γίνει, προκειμένου να βελτιωθεί τόσο η ζωή στην Προύσα όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να σημειωθεί πως ο κύριος Μουσταφά Ντουντάρ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δροσιά του Ν.Ροδόπης, επισκέπτεται συχνά τα μέρη μας, καθώς εδώ μένουν, ακόμα και σήμερα, οι ηλικιωμένοι γονείς του. Στη συνέχεια της συνέντευξης, έγινε αναφορά στα έργα του δήμου και στην προσπάθεια όλων των τοπικών αρχόντων του τόπου να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την πόλη τους. Ένα από τα βασικότερα και πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης ήταν η απάντηση του δημάρχου στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εμείς εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρώπη όμως απομακρύνεται από εμάς». Τέλος, χρήζει σίγουρα ιδιαίτερης αναφοράς η δήλωση του προέδρου του συνδέσμου των δημοσιογράφων της Προύσας, κ.Νουρί Κουλαϊλί, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε σε αυτή την συνάντηση, πως ο τύπος της Προύσας έχει τόση δύναμη ώστε «κανένας τοπικός άρχοντας δεν ξεκινάει τη μέρα του αν δε διαβάσει τις τοπικές εφημερίδες».

Ασφαλώς, από την περιήγησή μας στην Προύσα, δε θα μπορούσε να λείψει η γνωριμία με τις ντόπιες γεύσεις, κάποιες από τις οποίες είναι γνωστές και στη χώρα μας. Δοκιμάσαμε το Iskender kebap, στον τόπο όπου γεννήθηκε, από τον Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου. Σε ένα υπέροχο εστιατόριο, στο βοτανικό κήπο της πόλης, μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος και μάθαμε την ιστορία του διάσημου αυτού εδέσματος. Άλλωστε, το κεμπάπ μαζί με τα ζαχαρωμένα κάστανα (΄΄Κestane Sekeri΄΄) είναι τα σήματα κατατεθέντα της κουζίνας της Προύσας. Τέλος, άλλον ένα γευστικό σταθμό αποτέλεσε για εμάς το Sumbullu Bahce Konagi, ένα από τα ιστορικότερα σπίτια της Προύσας, το οποίο αναστηλώθηκε από το δήμο. Ένα σημείο με υπέροχη θέα, στο οποίο μπορέσαμε να θαυμάσουμε και ένα μέρος των Οθωμανικών τειχών, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την αναστήλωση.

Εκπλήξεις επεφύλασσε και η επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία της πόλης! Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το Πράσινο Τέμενος, καθώς και το μαυσωλείο του Μωάμεθ Α΄ Τσελεμπή! Η ελληνική αποστολή έκανε την εμφάνισή της και στις δύο σημαντικές αγορές της πόλης, το Koza Han και το Bedesten! Κλείνοντας, ανεξίτηλο έμεινε σίγουρα στη μνήμη μας το Semahame, ο χώρος όπου παρακολουθήσαμε τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες. Ο χορός των δερβίσηδων, γνωστός στο ευρύ κοινό από διάφορα ντοκιμαντέρ, έχει ως σκοπό την επικοινωνία με το θείο και την εξαγνισμό της ψυχής, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι προκαλεί θαυμασμό η αρμονία των σωμάτων και η ισορροπία των κινήσεων!

Το ταξίδι αυτό στην Προύσα μάς γέμισε εικόνες, εμπειρίες και σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο, μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας εκεί! Γιατί ναι...είχαμε και δεύτερη πρόσκληση!! Προς το παρόν αποχαιρετήσαμε την πόλη αυτή με όμορφες αναμνήσεις, πολλά χιόνια στα ρούχα και ένα μεγάλο χαμόγελο!!                                                       

Υ.Γ: Οι ευχαριστίες στον δήμο Osmangazi για τη ζεστή του φιλοξενία δεν μπορούν σίγουρα να περιοριστούν σε μία λέξη! Ένα μεγάλο, όμως, ευχαριστώ χρωστάω στην ελληνική αποστολή, που έκανε αυτό το τριήμερο αξέχαστο για μένα, αλλά και για την πολύτιμη  βοήθειά τους στην πρώτη μου, άγουρη, «δημοσιογραφική» προσπάθεια!! 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 08:25

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: