Ο Ντιντερό και εμείς

 Πιστεύτε στη δύναμη της γνώσης; Νομίζετε ότι αυτή πρέπει να διαδίδεται ελεύθερα; Έχετε την διάθεση να συμβάλλετε σε αυτή την διάδοση; Τότε μπορείτε να γίνετε ένας μικρός Ντιντερό. Η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια wikiperia και η ελληνική της έκδοση "el.wikipedia.org" σας περιμένει. Είναι εύκολο τώρα πια να συμμετάσχετε σε μια συλλογική προσπάθεια καταγραφής των γνώσεων όλων των κλάδων. Δεν χρειάζεται να είσαστε ειδικοί.

Η μεγάλη δύναμη του internet είναι η εθελοντική συνεισφορά των ατόμων. Αυτή κρατάει το Internet ελεύθερο.

Η ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 68.549 άρθρα, ενώ η Αγγλόφωνη έχει  3.857.440 άρθρα με 141.515 ενεργούς συγγραφείς τον τελευταίο μήνα.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, www.eellak.gr), σε συνεργασία με την “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, στο  πλαίσιο της δράσης mywikipedia.gr διοργανώνει εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση:
“H Wikipedia στα ελληνικά, από το beta στο ωμέγα” στο Γκάζι, την Κυριακή  5  Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 πμ.
Η εκδήλωση αποτελεί ένα βήμα ανοιχτού διαλόγου που επικεντρώνεται σε 3 θεματικές ενότητες, όπως αυτές προέκυψαν από τα σχόλια του κοινού κατά τη διάρκεια της καμπάνιας μας (go.mywikipedia.gr , facebook.com/mywikipediagr,  twitter.com/#!/mywikipedia):
•     Αξιοπιστία και Χρησιμότητα της Wikipedia
•     Ανοικτό Περιεχόμενο - Ανοικτή Γνώση - Ανοικτή Κοινωνία  
•     Ανάπτυξη, Παιδεία, Πολιτισμός και Wikipedia
Έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις για ανάπτυξη δράσεων :
•     στην Ακαδημαϊκή κοινότητα
•     στην Εκπαιδευτική κοινότητα
•     στους Δήμους και την Περιφέρεια


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και ένα Εργαστήριο Εξοικείωσης με την Wikipedia, στο οποίο θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της συγγραφής και διόρθωσης άρθρων στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα υποστηρίξει ενεργά το άνοιγμα του διαλόγου σε μεγαλύτερα ακροατήρια και θα συνεισφέρει έμπρακτα στη διάδοση και στη βελτίωση της Βικιπαίδειας.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, αναλυτικό πρόγραμμα και οδηγίες πρόσβασης θα ανακοινωθούν στο go.mywikipedia.gr:   Δηλώσεις συμμετοχής σε αυτή την σχετική φόρμα.

 


Ο Ντενί Ντιντερό (Denis Diderot, 5 Οκτωβρίου 1713 – 31 Ιουλίου 1784) ήταν Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας.
Γιος ενός σιδερά από την πόλη Λανγκρ (Langres), διδάχθηκε από Ιησουίτες κληρικούς και σπούδασε στη Σορβόνη, από όπου αποφοίτησε το 1732 ως νομικός. Ο Ντιντερό έχασε όμως το ενδιαφέρον του για το νομικό επάγγελμα και προτίμησε να ασχοληθεί με γλώσσες, λογοτεχνία, φιλοσοφία και μαθηματικά. Αναδείχθηκε σε επιφανή φιλόλογο, φιλόσοφο και συγγραφέα ενώ ήταν εμπνευστής και ηγέτης της προσπάθειας για συγγραφή της«Εγκυκλοπαίδειας» από το 1746 μέχρι το 1780. Σε όλα τα έργα του διέδιδε το πνεύμα του διαφωτισμού, άθεος και υλιστής ο ίδιος, ενάντια στη δεισιδαιμονία και τη θρησκοληψία. Μαζί με τον Βολταίρο και τον Ρουσσώ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς του 18ου αιώνα. Τα μυθιστορήματά του διαβάζονται ακόμα και τον 21ο αιώνα. Έγραψε ακόμα θεατρικά έργα και κριτικές εργασίες.
Η τσαρίνα Αικατερίνη της Ρωσίας τον κάλεσε να υποβάλει προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας και γι' αυτό ο Ντιντερό έμεινε στα χρόνια 1773-1774 στην Πετρούπολη. Στα ύστερα δημοσιεύματά του ασχολήθηκε επίσης με πολιτικά ζητήματα και θεωρείται από τους πνευματικούς πατέρες της επερχόμενης γαλλικής επαναστάσεως.

 

Το παραπάνω απόσπασμα είναι ένα λήμμα από την Ελληνική έκδοση της wikipedia, την el.wikipedia.org, συγκεκριμένα  το :  Άρθρο για τον Ντιντερό


Ο Γιάννης Γιανναράκης εξηγεί :

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 17:35

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Τελευταία άρθρα από τον/την Σάκης Σιδηρόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: