Οικονομική κρίση… το όφελος!!!

Σίγουρα, λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος έχει δίκιο να αντιλαμβάνεται μόνο τα αρνητικά της κρίσης, αλλά υπάρχουν και αρκετά θετικά από αυτή.

Όπως, άλλωστε, λέει και η παροιμία: «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Και εγώ δεν το πίστευα στην αρχή, αλλά τροφή για σκέψη μου έδωσε ένας φίλος, ο Δημήτρης!

          Πρέπει, αρχικά, να δεχτούμε ότι η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός και κάπως έτσι θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε και την οικονομία, αλλά και το ίδιο τα καπιταλιστικό σύστημα, που υπηρετούμε, μιας που, ως γνωστόν, «ανήκουμε εις την δύσιν». Ο δυτικός και αναπτυγμένος γενικά κόσμος πίστεψε πως έπρεπε να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο αγνοώντας ότι αυτό θα γινόταν, αναπόφευκτα, εις βάρος κάποιων άλλων. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Δε βαριέσαι… λέγαμε στην αρχή. Ε, λοιπόν, αυτοί οι άλλοι είναι, χοντρικά, κάνα δύο ήπειροι, περίπου λοιπόν 2 με 2.5 δισεκατομμύρια κόσμος, που ζει σε ξεχασμένες από το Θεό χώρες. Χώρες, όπου η ζωή, σίγουρα, αξίζει πολύ λιγότερο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και κατ’ επέκταση και στη συνείδησή μας. Κάποτε, είχα ακούσει πως, αν ο κάθε Ινδός είχε ένα χαρτί υγείας για να σκουπίσει τον κώλο του, τότε αυτό θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στο οικολογικό σύστημα του πλανήτη και τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια.

          Κάπως έτσι, λοιπόν, ο έξυπνος ανεπτυγμένος κόσμος, εμείς, κάναμε μια συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Επιλέξαμε να αποκλείσουμε το συντριπτικό ποσοστό της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής από αυτό που θεωρούμε καλό βιοτικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό, στερήσαμε -από περίπου 2 δισεκατομμύρια κόσμο- την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σε τροφή, σε υγειονομικές υπηρεσίες και, σαν να μην έφτανε όλο αυτό, τους «χρεώσαμε» και τα σκουπίδια μας. Ως γνωστό, με τα διάφορα ναζιστικά πρωτόκολλα (π.χ Κιότο), μαζεύονταν οι χώρες που ευθύνονταν για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη και τα έχωναν σε χώρες που είχαν λιγότερη συμμετοχή στην καταστροφή αυτή. Και, τελικά, κατέληγαν ότι, και τους ρύπους τους να μη μειώσουν, θα έχουν το δικαίωμα να «αγοράσουν» το επιτρεπόμενο δικαίωμα μόλυνσης από καμιά χώρα τύπου Σιέρα Λεόνε!

Άλλωστε, στις χώρες αυτές είχαν πάντα υποταγμένο το λαό με τη βοήθεια των δικτατόρων, που έβαζαν να τις διοικούν. Φτάσαμε, λοιπόν, να ακούμε για καμία βιβλική καταστροφή σε χώρες της Ασίας και να λέμε «εντάξει, μωρέ, αυτοί είναι πολλοί εκεί πέρα, δε θα πάθουν και τίποτα, αν πεθάνουν μερικοί». Να αναφέρω απλά (στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) πως ο μέσος όρος ζωής στην Ελβετία είναι 80 έτη, ενώ ο αντίστοιχος στη Ζιμπάμπουε δεν ξεπερνά τα 38 ή πως ένα κορίτσι που γεννιέται στη Σιέρα Λεόνε θα ζήσει, περίπου, ως τα 36 του χρόνια, ενώ στην Ιαπωνία, κατά μέσο όρο, μέχρι τα 85. Και στη χώρα μας, πεθαίνει κάποιος στα 75 και λέμε «κρίμα, νέος ήταν».

Για να συντηρήσει, λοιπόν, ο ανεπτυγμένος κόσμος τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του για υπερκατανάλωση, καταχράστηκε πρώτες ύλες και ενέργεια, που κανονικά δεν του ανήκε. Ανήκε σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη αυτού. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, υποθήκευσε και το μέλλον των επόμενων γενεών με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς; Ακόμα και αν τη στιγμή αυτή γινόταν δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η περιβόητη τρύπα του όζοντος θα εξακολουθούσε να υπάρχει, για πάνω από πενήντα χρόνια!

Μπορεί, λοιπόν, να θεωρηθεί εξαιρετικά θετικό ότι μειώσαμε τη χρήση των αυτοκινήτων και, ως εκ τούτου, και την κατανάλωση βενζίνης. Θετικό, σίγουρα, είναι ότι έχει μειωθεί αισθητά ο όγκος απορριμμάτων στους κάδους, καθώς, όσα λιγότερα χρήματα έχουμε, τόσο λιγότερο ψωνίζουμε, κι επομένως τόσο λιγότερο πετάμε στα σκουπίδια. Επομένως, έπρεπε να επανέλθει μια ισορροπία, έστω ασταθής. Καταναλώναμε πρώτες ύλες από ένα πλανήτη, που τον θεωρούσαμε αποκλειστικά προς χρήση του ανεπτυγμένου κόσμου. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, και αυτό ήρθε να διορθωθεί μέσω της οικονομικής κρίσης.

Ήρθε, λοιπόν, η παγκόσμια οικονομική κρίση, για να μας υπενθυμίσει πως πρέπει να απλώνουμε το χέρι μας μέχρι εκεί που φτάνει και καθόλου παραπάνω. Μπορεί αυτό να μη μας βολεύει, καθώς όλοι -λίγο πολύ- μάθαμε να ζούμε με πολλά παραπάνω από ό,τι έπρεπε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. Ήταν σίγουρο πως, κάποια στιγμή, όλο αυτό θα έσκαγε και θα παρέσυρε τους πάντες. Σίγουρα, αυτοί που είχαν μια συνετή και με μέτρο ζωή, είναι τσαντισμένοι και αναρωτιούνται, γιατί να πληρώσουν κι εκείνοι την κρίση. Μα, γιατί, πολύ απλά: «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Πάντα, σε κάθε πρόβλημα, κάποιος θα πρέπει να δίνει και μια λύση, αλλιώς δεν έχει καν νόημα ο στοχασμός και η κριτική. Προσωπικά, για μένα η λύση και η έξοδος από την κρίση είναι μια και πολύ απλή. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα! Και αυτό είναι δύσκολο για όλους μας. Και για τους νέους, που έμαθαν να ζουν μέσα στην αφθονία, αλλά και για τους μεγάλους που, αν και είχαν βιώσει την Ελλάδα της στέρησης, πριν πολλά χρόνια, καλόμαθαν και, τώρα, θα δυσκολευτούν εξίσου να προσαρμοστούν. Αν αυτό γίνει κατανοητό, όλα θα είναι καλύτερα, γιατί, μεταξύ μας, αν, υποθετικά μιλώντας, επανέλθουν τα επίπεδα των μισθών και των δώρων, όπως ήταν πριν 3 χρόνια, τότε το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τους κατέστρεψε, δηλαδή να καταναλώνουν.

Άλλωστε, σε αυτά τα παιχνίδια – πειρασμούς που θέτει το καπιταλιστικό σύστημα, δεν πέφτουν όλοι μέσα. Από την αρχή της δημιουργίας του ανθρώπου, όπως γλαφυρά περιγράφει ο Χριστιανισμός, ο άνθρωπος πάντα είχε το δικαίωμα να επιλέξει. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να επιλέξουμε, αν θα απλώσουμε το χέρι μας για να φάμε το «μήλο».

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως, αν ο καταναλωτικός δυτικός πολιτισμός συνέχιζε να καταναλώνει με τον τρόπο αυτό, θα ήθελε περίπου 2.5 πλανήτες γη, για να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο ζωής. Αυτό ονομάζεται «οικολογικό ή ενεργειακό αποτύπωμα» και, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν απλά να δουν την παρακάτω ιστοσελίδα http://www.wwf.gr/footprint/

Θα επανέλθω με το αποτύπωμά μου και θα ήθελα να αναφέρω ότι πάντα, σε κάθε ιστορία, υπάρχει η θεία δίκη, η οποία -για μας- ονομάζεται οικονομική κρίση. Και ήρθε, για να αποκαταστήσει το μέτρο και τη λογική. Μην τρομάζετε, απλά σκεφτείτε … όλα είναι φυσική! Κάποτε λάβαμε περισσότερη ενέργεια και τώρα πρέπει να την επιστρέψουμε…

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 05:32

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: