...και Πατατίστας


Στην Πιερία, από το 2007, δραστηριοποιείται μία εθελοντική ομάδα πάνω σε κοινωνικά θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Τελευταία τους κίνηση ήταν η διάθεση, μέσω διαδικτύου, 24 τόνων πατάτας σε τιμή κόστους. 553 οικογένειες επωφελήθηκαν από αυτή την πρωτοβουλία.

Στην πράξη, αυτό που έκανε η ομάδα αυτή ήταν να παίξει το ρόλο των μεσαζόντων.

Ένας από τους ιδρυτές της κίνησης αυτής, ο κ. Τσολακίδης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής. « Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τις πατάτες ήταν μία κίνηση αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους παραγωγούς του Νευροκοπίου. Θα συνεχίσουμε με άλλα προϊόντα και είδη του νομού μας. Θα το οργανώνουμε έτσι, και σε συνεργασία με τους παραγωγούς, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να δοκιμάζουν και τα προϊόντα, με όποια από αυτά είναι δυνατόν να γίνει. Δε σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε τους μεσάζοντες, καθώς εμείς αρνούμαστε να κερδίσουμε χρήματα από αυτήν την εξυπηρέτηση που προσφέρουμε ανιδιοτελώς.»

Η ιδέα αυτή από την Κατερίνη έχει βρει μιμητές και σε άλλες πόλεις και δήμους της Ελλάδος. Μια νέα πρακτική, λοιπόν, έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας. Είναι φυσικό να προκύπτουν και κάποια προβλήματα, είναι φυσικό να διατυπώνονται διάφορες ερωτήσεις.

Στη γειτονιά μας, μάθαμε πως ενεργοποιήθηκαν, για το σκοπό αυτό, η εκκλησία του Αγ. Φανουρίου με τη συνδρομή στη διανομή της κοινότητας Δραπετσώνας που μέλη της βοήθησαν και στη διανομή του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και οι εργαζόμενοι του Ο.Λ.Π. Πρακτικά, οι φορείς αυτοί διαμεσολαβούν ανάμεσα στους παραγωγούς και στους καταναλωτές. Ελπίζουμε πως και τα προϊόντα που διακινούν όλοι οι φορείς είναι ελεγμένα και διαπιστευμένα από υγειονομική άποψη, πως τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες πώλησης, πως κόβονται αποδείξεις με Φ.Π.Α και πως οι μεσολαβητές δεν κερδίζουν ούτε λεπτό. Διότι, αν φτάσουμε το παραεμπόριο να έχει τη βούλα και την υπογραφή θεσμικών φορέων, τότε είναι προφανές πως οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι οι λιανοπωλητές και η κίνηση αυτή είναι πολύ κοντά στο « μια τρύπα στο νερό». Τα λέμε όλα αυτά, διότι τα συζητούν στα κανάλια, τα γράφουν οι εφημερίδες και τα κουβεντιάζουν οι διπλανοί μας. Πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα και καλό είναι να αρχίσουμε να εξασκούμεθα στο να τηρούμε κανόνες και νόμους. Τέλος, παίζει ρόλο και ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων αυτών. Καλή οργάνωση, τήρηση σειράς προτεραιότητας, αποφυγή κόλπων και σχηματισμού ουρών, είναι από εκείνες τις ενέργειες που φανερώνουν πως οι μεσολαβητές σέβονται τους δημότες. Παράδειγμα προς αποφυγή είναι η μεγάλη ουρά που σχηματίστηκε στον Αγ. Φανούριο, καθώς και η μεγάλη αναμονή, πράγματα που φυσιολογικά οδήγησαν σε μικροεντάσεις. Εύκολα όμως διορθώνονται τέτοιες καταστάσεις, αρκεί να θέλουν οι υπεύθυνοι να τις διορθώσουν.

Καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που έγιναν στη χώρα μας, την περίοδο από το 2009 στο 2010, έφτασαν το 39%. Παρένθεση : Οι μεν κόβανε τους μισθούς και τις συντάξεις και οι άλλοι ανεβάζανε τις τιμές. Συνεχίζουμε: Σε πάρα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, η Ελλάδα διατήρησε την πρωτιά μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. Ο πιο σημαντικός λόγος της εξαιρετικά μεγάλης διαφοράς των τιμών «από το χωράφι στο ράφι» είναι τα μεγάλα κέρδη των μεσαζόντων και των μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ.

Ένα παράδειγμα. Η πατάτα του Νευροκοπίου πωλήθηκε από τους παραγωγούς, μέσω των εθελοντών της Πιερίας, με ανώτατη τιμή τα 25 λεπτά το κιλό, η εκκλησία του Αγ. Φανουρίου, στη Δραπετσώνα και ο δήμος Κερατσινίου πουλούσε τις πατάτες Θηβών με τιμή 17 λεπτά το κιλό ενώ οι εργαζόμενοι στον Ο.Λ.Π την πωλούν με 30 λεπτά το κιλό. Οι χονδρέμποροι αγόραζαν φέτος την πατάτα γύρω στα 15 λεπτά, την πωλούσαν σε τιμή χονδρικής άνω των 40 λεπτών και η τιμή στη λιανική έφτανε γύρω στα 70 λεπτά το κιλό. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η τιμή της πατάτας στην αγορά ήταν γύρω στα 40 λεπτά, με πτωτικές τάσεις. Η αιτία της πτώσης της τιμής οφείλεται...; Ε, άραγε πού να οφείλεται;


Ο πίνακας στην αρχή του άρθρου ζωγραφίστηκε το 1885, έχει τίτλο " Οι πατατοφάγοι" και είναι του Βαν Γκόγκ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 05:29

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: