Καλά νέα. Για μας. Από παντού και για όλα. 1ο Μαρτίου

 

1η) Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των  επισκεπτών του Εθνικού Κήπου στην Αθήνα, είναι μονίμως στο 1.000.000.

Ο αριθμός των επισκεπτών του ανακαινισμένου Πεδίου του Άρεως, του ημιτελούς πάρκου « Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον και του Άλσους της Καισαριανής, είναι και αυτοί μεγάλοι. Άντρες και γυναίκες, πολλά παιδιά, αλλά και όλες οι ηλικίες. Έλληνες και ξένοι, φτωχοί, μεσαίοι, παρέες, ζευγάρια και μόνοι τους.

 Στο εξωτερικό, που τα πάρκα είναι πιο περιποιημένα, πιο οργανωμένα, προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για ψυχαγωγία και αθλητισμό στους επισκέπτες τους και έχουν καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση, ο αριθμός των επισκεπτών είναι πολλαπλάσιος από το δικό μας. Το να γίνουμε Ευρώπη δε σημαίνει και καλύτερη ποιότητα της καθημερινής ζωής για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων; Πρακτικά αυτό δε σημαίνει και περισσότερα πάρκα και άλση με υψηλά στάνταρ λειτουργίας τους; Εμείς, εδώ, στο λεκανοπέδιο, έχουμε δύο υποψήφιους χώρους για να αυξήσουμε το λιγοστό πράσινό μας. Το Ελληνικό - όπου σήμερα Κυριακή εθελοντές και Τοπ.Αυτοδιοίκηση έκαναν δενδροφύτευση εκεί -  και τον χώρο της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Ας τους έχουμε φωτισμένους σε μια γωνίτσα του μυαλού μας. 

2η) Την έκφραση, έγινε του Κουτρούλη ο γάμος, σίγουρα την έχετε ακούσει. Τελευταία μάθαμε πως είναι ο τίτλος ενός θεατρικού έργου που παίχτηκε το 1845. Συγγραφέας του ήταν ο κ.Αλέξανδρος Ρίζος – Ραγκαβής, Κων/πολη 1809 – Αθήνα 1892. Φαναριώτης ήταν ο κύριος και μεγάλη περίπτωση. Υπήρξε, λοιπόν, αρχαιολόγος, διπλωμάτης, πολιτικός, μαχητικός δημοσιογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφές, κ.ά. «Του Κουτρούλη ο γάμος», είναι μία κωμωδία που σατιρίζει την ντόπια ηγετική ομάδα, η οποία ανέλαβε να κυβερνήσει την Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Πρόκειται για μία κάστα αδίστακτων, διεφθαρμένων και ανίκανων συμπατριωτών μας, που κατέλαβε, σχεδόν εξ εφόδου, τα χρόνια εκείνα τον κρατικό μηχανισμό. Άνθρωποι ξιπασμένοι που μιμούνται άκριτα τον Ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς και σκέψης. Αυτό το λόγιο θεατρικό έργο, παίζεται αυτήν την εποχή στο Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθέτης ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Και το έργο σκίζει. Δυνατό ξεκίνημα από άποψη προσέλευσης του κοινού και πολύ καλές οι κριτικές που παίρνει. Βούτυρο στο ψωμί των πνευμάτων αντιλογίας.

3η) Δεν υπάρχει ζωή / Που δε θα μπορούσε / να είναι αθάνατη / Έστω και μονάχα / για μία στιγμή.   Της Βισουάβα Συμπόρσκα. Πολωνή ποιήτρια η οποία πέθανε φέτος, την 1η Φεβρουαρίου. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ το 1996. Μας άρεσε αυτό το στιχάκι σας κυρία Βισουάβα, όπως και πολλά από τα ποιήματά μας. Σας ευχαριστούμε πολύ,για τα παρηγορητικά λόγια που μας αφήσατε, πρίν φύγετε δια παντός.

 4η) Μια ακόμη ιδέα, μαζί με τις άλλες που προσπαθούν να κάνουν το κόστος της ζωής φθηνότερο μέσα στην κρίση, ανήκει στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10 ευρώ» η οποία ξεκίνησε πιλοτικά στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και συνεχίζεται καθώς η επιτυχία που είχε ήταν μεγάλη. Στην πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκαν-και εξακολουθούν να εντάσσονται- εστιατόρια της Θεσσαλονίκης τα οποία προσφέρουν κάθε Τρίτη μενού με 10 ευρώ. Τα εστιατόρια που έχουν ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία είναι περισσότερα από 100 και προσφέρουν γευστικά μενού και πρωτότυπες συνταγές σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης. ( Από το free press, Lifo). Η ευχή αν και αυτονόητη τη λέμε: Άντε και στα δικά μας.

5η)Υπάρχει περίπτωση οι κάτοικοι που έχουν στην πλάτη τους το όρος Αιγάλεω, να ξυπνήσουν μια μέρα και να το αντικρύσουν πράσινο. Ένας πολύ βασικός λόγος που χρόνια τώρα δεν προχωρούσαν τα σχέδια για την αναδάσωση του όρους Αιγάλεω, ήταν πως θα στοίχιζε πανάκριβα η άρδρευση των δένδρων και των λουλουδιών, που θα φυτευόντουσαν εκεί. Τι άλλαξε; Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενέκρινε τους όρους της προγραμματικής σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ για την εκτέλεση εργασιών προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ. Οι εργασίες αυτές αφορούν στη δημιουργία υποδομής για την αξιοποίηση μέρους των εκροών του Κ.Ε.Λ Ψυττάλειας, για αστική και περιαστική χρήση και είναι έργα τριτοβάθμιας βιολογικής επεξεργασίας.

Με πιο απλά λόγια. Θα πραγματοποιηθούν έργα στην Ψυττάλλεια που θα έχουν σαν αποτέλεσμα από τα λύματα να παίρνουμε νερό. Νερό κατάλληλο για βιομηχανική χρήση και για πότισμα. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται και σύστημα διανομής αυτού του νερού, στις περιοχές όπου θα χρησιμοποιείται. Από αυτήν την επαναχρησιμοποίηση του νερού, που θα προκύπτει από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού,  θα επωφεληθούν η Πυροσβεστική και βιομηχανίες. Μα πρώτα από όλα θα υπάρχει άφθονο και φτηνό νερό για τα άλση και τα πάρκα. Αυτά που υπάρχουν και αυτά που θα δημιουργηθούν.

Το έργο αυτό το ζητούσαν φορείς, σύλλογοι και παρατάξεις πάνω από είκοσι χρόνια. Τι να κάνουμε όμως, που οι άνθρωποι των θεσμών μας είναι σπίρτα μονάχα; Αν πάντως όλα πάνε καλά και αν προχωρήσει το έργο αυτό με γρήγορους ρυθμούς, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που θα γίνουν στην Αττική.

6η) Μέταλιστ  - Ολυμπιακός 0 – 1. Χαρά για τη νίκη. Και ευχαρίστηση, γιατί το ματς ήταν αρκετό καλό. Και ο Μανιάτης γίνεται όλο και καλύτερος. Και μαθαίνει σιγά σιγά ο Ολυμπιακός(;) να παίζει στα εκτός έδρας παιχνίδια στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, ψύχραιμα, με σχέδιο και με αυτοπεποίθηση. Τώρα συνολικά πόσοι Έλληνες και πόσοι Ουκρανοί παίζανε και στις δύο ομάδες, έχει καμία σημασία; Αν το δεις από μια άλλη γωνία, συμβάλλουν αυτές οι λεγεώνες των ξένων, να διεθνοποιείται ο εαυτός μας. Χωρίς λόγια πολλά και χωρίς να το καταλάβουμε.

7η) Με γεια το κούρεμα παίδες. Φχαριστώ. Μας πάει;  Πάντα, όταν κουρευόμαστε δε νοιώθουμε ανανεωμένοι, σα να ξεκινάμε από την αρχή; Άρα, μας πάει. Να μη ξεχνάμε όμως πως υπάρχουν και αυτοί με το σύνδρομο του Σαμψών. Έτσι λοιπόν, οι έχοντες θετική γνώμη για το κούρεμα, ισχυρίζονται πως η επιτυχής έκβαση του λεγόμενου PSI – στο 85.8% έφτασε η εθελοντική συμμετοχή - αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ανάσα για τη χώρα μας. Απετράπη η άτακτη χρεοκοπία, μειώθηκε το χρέος και η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σταδιακά στην ομαλότητα. Οι έχοντες αρνητική γνώμη, ξεκινάνε από το γεγονός πως το κούρεμα αυτό γίνεται πρωτίστως γιατί συμφέρει τους δανειστές μας. Είναι σίγουροι, πως παρόλο το κούρεμα, το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τονίζουν τη συμμετοχή στη διαδικασία αυτή, της πλειονότητας των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω άγρια μείωση των συντάξεων. Και κλείνουν με την εκτίμηση, πως ναι μεν μας έφυγε προσωρινά ένα βάρος, αλλά η λογική των μνημονίων και της ύφεσης που προκύπτει, θα μας οδηγήσει γρήγορα σε μεγάλα αδιέξοδα. Η είδηση όμως που σου μαυρίζει την καρδιά είναι πως στο τέλος του 2012 οι άνεργοι θα φτάσουν το 1.400.000 άτομα. Στους νέους το ποσοστό θα φτάσει το 50%. Λίγο να χαρούμε ρε παιδάκι μου, είναι πια τόσο δύσκολο... Μια σχετικά χαρμόσυνη είδηση και καπάκι, σαράντα μαύρες, γαμώτο.  

8η) Στα Εξάρχεια το είδαμε. Άκου στα Εξάρχεια... 

        Όμως, μήπως μόνο στα Εξάρχεια θα μπορούσε να γραφτεί; 

Από Εξαρχειώτη ή όχι, αδιάφορο.

Αλλά, εκεί, όπου τα ακραία διεγείρονται. Και εκφράζονται.

Εκ πρώτης όψεως καλό μου φάνηκε.

Έχει τη δύναμη του πρώτου αγνού Χριστιανισμού.

                      Κάπως έτσι δε θα το έλεγε κι Αυτός, αν  περιφερόταν εκεί με μπλουτζήν και σκουλαρίκι,

              ανάμεσα στο μίσος, στη βία και στην υποκρισία; Και θα το έλεγε έτσι, γιατί βαθύτατα μέσα του

θα πίστευε, ο Γλυκύτατος,

πως και τα ¨μουνιά¨ μπορούν να αγαπήσουν, να σωθούν.

Και θα αναρωτιόταν αν υπάρχει κάποιος περαστικός εξωγήινος σαν κι Αυτόν, που θα μπορέσει να τ'αγαπήσει όπως Αυτός. Με αγάπη κοχλάζουσα.


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 12:24