Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 112

Διαμαρτυρόμενη Ποίηση

 

Ξεκινώντας το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, γύρω στα 600 άτομα έκαναν μια διαφορετική διαμαρτυρία.
Μια διαμαρτυρία που είχε σχέση με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Σκοπός αυτού του δρώμενου ήταν να στείλει ένα μήνυμα στην Ελλάδα του σήμερα, μέσω του πολιτισμού, για τη βαθιά κρίση που περνάμε.
 

Οι διαμαρτυρόμενοι στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας φρόντισαν να μην εμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, κι έτσι κινήθηκαν στα πεζοδρόμια και σε μια λωρίδα. Την κίνηση αυτή στήριξαν εκδοτικοί οίκοι, περιοδικά και βιβλιοπωλεία, όπως η Οδός Πανός, ο ΙΑΝΟΣ, η Μικρή Άρκτος και άλλα πολλά. Παρευρέθηκαν άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και άλλοι πολλοί, που μαζί με όλους εμάς υφίστανται κι αυτοί τις συνέπειες της κρίσης. 


Προορισμός της πορείας ήταν η πλατεία Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια της κινούμενης διαμαρτυρίας έγιναν στάσεις, στη διάρκεια των οποίων απαγγέλθηκαν ποιήματα. Η πρώτη στάση έγινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη και η δεύτερη στο Πανεπιστήμιο.
Καθ’ όλη την διάρκειά της, υπήρχε μουσική συνοδεία και χορός από δύο ξυλοπόδαρους.
Μια δυνατή, εικαστική διαμαρτυρία! 
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην πορεία ήταν διαφόρων ηλικιών, από μαθητές μέχρι συνταξιούχους. Το μάτι του καθενός μας διέκρινε μια ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. 
Αυτά στα οποία χρειάζεται να σταθεί κανείς στην ξεχωριστή και πρωτόγνωρη τούτη διαμαρτυρία είναι οπωσδήποτε τα συνθήματα. Συνθήματα φορτισμένα με την ενέργεια της ποίησης. Συνθήματα -στίχοι, όπως:«Όταν ακούς τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει», του Ελύτη, ή  το πασίγνωστο, «Όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», του Σεφέρη, χαρακτήρισαν το πνεύμα της πορείας – διαμαρτυρίας. 
Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου χορευτές παρουσίασαν ένα δρώμενο ενάντια στη Βία.


Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στον τόπο μας μια τέτοια κίνηση και μπορεί να πει κανείς πως είχε σχετικά μεγάλη απήχηση.
Η εκδήλωση καλύφθηκε από πολλά Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από το αγγλικό κανάλι BBC. 
Μακάρι του χρόνου να μην υπάρχει λόγος να επαναληφθεί μια παρόμοια διαμαρτυρία. Δυστυχώς όμως νομίζουμε πως αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός. Έτσι, αν αποφασίσουν οι διοργανωτές να την ξανακάνουν, τους ευχόμαστε να είναι καλύτερη, ομορφότερη και ελπίζουμε να συμμετάσχει και περισσότερος κόσμος.
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:18

Τελευταία άρθρα από τον/την