Νέα καλά. Για μας. Από παντού και για όλα. 2ο Μαρτίου

 

1ο) Στη Μαδρίτη 900.000 διαδηλωτές.
Στη Βαρκελώνη 800.000 στους δρόμους.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ελάχιστο χρόνο στην εξουσία.
Οι Ισπανοί όμως δεν καταλαβαίνουν από περίοδο χάριτος.
Τα μέτρα που σχεδιάζονται και συνεχώς ψηφίζονται τους αγριεύουν. 
Είναι μία κατάσταση παρόμοια με τη δική μας.

Να τονίσουμε πως η Ισπανία, για πάρα πολλά χρόνια, είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας.  Πάντως πληθαίνουν συνεχώς αυτοί που υποστηρίζουν ή εύχονται να πάρει φωτιά η Ν.Ευρώπη. Διότι πιστεύουν πως μόνο έτσι θα ζεσταθούν οι καρδιές των ανθρώπων της Μεσογείου. Και πως μόνο έτσι θα βγουν από το λάκο με τα φίδια, που τους έχουν ρίξει το άυλο χρήμα, οι Ευρωπαϊκές εξουσίες και οι υποτακτικές σ'αυτές κυβερνήσεις τους.

2o) Μπορεί το καλοκαίρι που έρχεται να μάθετε, τυχαία ή όχι, για κάποιες εκδηλώσεις που την ευθύνη τους θα την έχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε παιδιά και σε ενήλικους. Τι είδους εκδηλώσεις; Να, όπως θεατρικές παραστάσεις, αναγνώσεις και αφηγήσεις, περιπάτους στην πόλη μας, εκθέσεις ζωγραφικής, εργασίες σε εργαστήρια, κ.ά.  Αν αποφασίσετε να πάρετε μέρος και να τις παρακολουθήσετε, το πιο πιθανόν είναι πως θα μείνετε ικανοποιημένοι. Προφανώς δεν είμαστε μάντεις. Κάνουμε όμως αυτήν την πρόβλεψη, διότι έχουμε υπόψη μας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στις βιβλιοθήκες της πόλης μας. Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχει και το εξής επιπλέον στοιχείο. Υπάλληλοι της δικής μας βιβλιοθήκης και άλλων 79 επιλεγμένων δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών από όλη την Ελλάδα, θα πάρουν μέρος σε κάποια σεμινάρια που οργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία  Future Library.  Η εταιρεία αυτή λοιπόν, ψάχνει να βρει τρόπους για να βάλλει τις βιβλιοθήκες στην καρδιά των τοπικών κοινωνιών, ως κέντρα πολιτισμού και γνώσης Γι’αυτό το σκοπό δημιούργησε ένα πρόγραμμα. Αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει ως μία βασική πλευρά του να βελτιώσει τα προσόντα των υπαλλήλων που εργάζονται στις βιβλιοθήκες, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου  από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Πιστεύουμε πως η βιβλιοθήκη μας, μάς δίνει ένα καλό παράδειγμα για το πώς καλυτερεύουν τα πράγματα. Με δουλειά, με οργάνωση, με επεξεργασμένους στόχους, με συνεργασία, με αφοσίωση. Και με μικρά μικρά αλλά και σταθερά βήματα.  
 
3o)  Μια φορά ένας αγρότης είχε έναν γάιδαρο. Γέρασε ο κακόμοιρος και κάποια μέρα, εκεί που περπατούσε στο λιβάδι, έπεσε μέσα σε ένα χαντάκι. Προσπάθησε μα δεν μπορούσε να βγει. Τον βρήκε το αφεντικό του, προσπάθησε κι εκείνος, αλλά δεν τα κατάφερε. 
 Σκέφτηκε λοιπόν ότι μιας και ο γάιδαρος ήταν γέρος και το χαντάκι έπρεπε να κλειστεί, να κάνει δυο δουλειές μαζί. Κάλεσε τους χωριανούς, τους έδωσε από ένα φτυάρι και όλοι μαζί έριχναν χώμα και βρωμιέςμέσα στο χαντάκι να θάψουν τον γάιδαρο και να κλείσουν το χαντάκι. Μόλις το ζωντανό κατάλαβε τί συνέβαινε, έκλαιγε, γκάριζε, μα κανένας δεν του έδινε σημασία. Ξαφνικά όμως σιώπησε. Όλοι αναρωτήθηκαν τι έγινε. Δεν έκλαιγε όταν του πετούσαν χώμα. Συνέχισαν όμως να ρίχνουν τις βρωμιές και τα χώματα. Εκείνος, κάθε φτυαριά που του έρχονταν στην πλάτη, την τίναζε και έπεφτε στα πόδια του το χώμα. Ξαφνικά, μετά από λίγο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των χωρικών, πρόβαλε καμαρωτός καμαρωτός ο γαϊδουράκος μας. Γκάριξε θριαμβευτικά και έφυγε τρέχοντας.
Ηθικό δίδαγμα - ιδιαίτερα για συνταξιούχους και για τους πάσης φύσεως παραπεταμένους:
Η ζωή θα σου ρίχνει πολλές φτυαριές με ακαθαρσίες. Κάθε είδους. Το κόλπο είναι να τις τινάζεις από πάνω σου και να ανεβαίνεις από το χαντάκι πατώντας τη βρωμιά. Μπορούμε να βγούμε από το οποιοδήποτε χαντάκι όχι με παραίτηση αλλά με αποφασιστικότητα.
Κάθε φτυαριά και ένα βήμα προς τα πάνω!

4ο) Παρασκευή ( 16/3), ένας ήλιος κούκλος. Επιτέλους, λίγο να ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας. Και το απόγευμα, τη στιγμή που περνούσα με το μηχανάκι μπροστά από ένα οικόπεδο με μπάζα, πήρε το μάτι μου την πρώτη μαργαρίτα, λευκό ανθόγαλου, κίτρινο κροκάτο. Έλαμπε! Αμέρωτη, πέρασες από το μυαλό μου. Ή, ίαμα τρύπωσες στην καρδιά μου; Στο επόμενο φανάρι, το φουριόζο τώρα έκανε με τα κρεμμυδάκια, το δίλημμα των δωσίλογων αισθήσεων και παραισθήσεων. Η δύναμη του «εις το επανιδείν» που έκανε τα χείλη να το ψιθυρίσουν από μόνα τους, είναι το καλό νέο. Διότι ο χαιρετισμός αυτός, είναι γνωστό σε όλους τους χαιρετιάρηδες, πως κρύβει μία αστρογγύλευτη αισιοδοξία.

5ο) Φαντάσου: Περπατάς στο κέντρο της Αθήνας και δεν είναι όπως το θυμόσουν. Ξαφνικά είναι πιο φωτισμένο από πριν. Απο μακριά ακούγεται η Φιλαρμονική. Στρίβεις στο Μοναστηράκι και κάτι τύποι χορεύουν παθιασμένα tango. Περνάς απο μια βιτρίνα, η τσάντα που έχεις μπανίσει είναι ξαφνικά φτηνότερη κατά πολύ. Κάθεσαι με τη φίλη σου τη Λούλα για καφέ, και πληρώνετε τα μισά απο ό,τι συνήθως. Αργότερα αποφασίζετε να επενδύσετε στη θεατρική σας παιδεία. Στο ταμείο του θεάτρου, ο ταμίας σάς κάνει 50% έκπτωση κι εσύ και η Λούλα μένετε άφωνες. Σαν κερασάκι στην τούρτα, στο παρακείμενο μπαράκι μετά το πρώτο ποτό σάς κερνάνε το δεύτερο.  
 Το φαντάστηκες; Ε, ετοιμάσου να το ζήσεις. Γιατί εκτός απο σένα το φαντάστηκαν και οι άνθρωποι του Κέντρου, που θέλουν να το δουν να ξαναζωντανεύει. Απο αυτή την Παρασκευή, λοιπόν, και τις επόμενες Παρασκευές έως 6/4, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο «Παρασκευή στην Αθήνα».
Το σχέδιο αυτό συντονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΑΧΑ και οι επιχειρηματικοί φορείς συμμετέχουν και βοηθάνε. Το ραδιόφωνο του ΣKAΪ ανέλαβε να συντονίσει τις δράσεις για την αναζωογόνηση του κέντρου της πρωτεύουσας με ζωντανές συνδέσεις και η ATHENS VOICE προβάλλει και υποστηρίζει την «Παρασκευή στην Αθήνα» απο την εφημερίδα και το site. Η viva.gr είναι χορηγός της online επικοινωνίας.
Αφορμή στάθηκαν φυσικά τα ντροπιαστικά γεγονότα του Φεβρουαρίου και οι καινούργιες πληγές που άνοιξαν. «Να κερδίσουμε ξανά την πόλη μας» λένε και σπάνε τη γραφειοκρατία και τη γνωστή ακινησία των Ελλήνων για να συνεργαστούν όλοι μαζί σε κάτι ουσιαστικό, επιτέλους.
Πρωτοπόροι σε αυτό είναι οι Θεσσαλονικείς με το κίνημα «Τις Τρίτες τρώμε έξω με δέκα ευρώ», αλλά ήρθε κι η σειρά μας. Σε απλά ελληνικά οι μαγαζάτορες συνεργάζονται για να ξαναπάρει το κέντρο τα πάνω του, κι έτσι θα τα πληρώνουμε φτηνότερα όλα και η ατμόσφαιρα θα είναι πιο festive. Τι καλύτερο από μια ωραία Παρασκευή στο κέντρο υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, όπου ό,τι κάνεις το πληρώνεις αν όχι στη μισή τιμή, τουλάχιστον πολύ φτηνότερα; Εκτός απο τη Φιλαρμονική, αυτή την Παρασκευή το απόγευμα στο Μοναστηράκι θα παίξει ο Μάριος Στρόφαλης με το tango group «Duo de dos» και συνοδεία χορευτών tango. Ξεχυθείτε, λοιπόν.
Η «Παρασκευή στην Αθήνα» είναι σε διαρκή διαδικασία διαμόρφωσης, γιατί οι φορείς που συμμετέχουν γίνονται όλο και περισσότεροι. Οι διοργανωτές καλούν οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει ή έχει κάποια ιδέα να επικοινωνήσει μέσω του www.athensfridays.gr, όπου οι υπόλοιποι μπορούμε να ενημερωθούμε για τις προσφορές, τα events κ.λπ.                                              Leonora Moreleon

6o) ΜΟΝΟ, η απάντηση στη μονοφωνία. Νέο περιοδικό στα περίπτερα. Δεκαπενθήμερο. Μας έπεσε τυχαία στα χέρια μας το 5ο τεύχος. Και μας άρεσε. Περιοδικό 25 δημοσιογράφων. Με καλό σχεδιασμό, ωραίες φωτογραφίες και φύλλο γυαλιστερό. Αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαία για να θεωρηθεί ένα περιοδικό καλό. Αλλά η ικανή συνθήκη είναι τα θέματα, το περιεχόμενο, οι απόψεις. Τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα άρθρα τα βρήκαμε ενδιαφέροντα. Το βασικό θέμα αυτού του τεύχους που διαβάσαμε είναι: οι μνηστήρες της εκλογικής οργής. Ενδεικτικά το editorial κλείνει με τη φράση " Το απότέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν στην κάλπη θα εκφραστεί η οργή ή ο φόβος, η διαμαρτυρία ή η χειραγώγηση, η μνήμη  ή η λήθη ". Προσέξαμε επίσης μία συνέντευξη του καθηγητή Κ.Λαπαβίτσα, υπέρμαχο της επιστροφής στη δραχμή. Στις σελίδες του θα βρείτε και κοινωνικά άρθρα, όπως και από άρθρα για τη διεθνή σκηνή. Τέλος αρκετές σελίδες είναι αφιερωμένες στον πολιτισμό. Όσοι έχουν μία διάθεση να ανοιχτούν σε σκέψεις τρίτων, θεωρούμε πως το ΜΟΝΟ είναι μία καλή επιλογή. Με 2.90€ το τεύχος, αλλά έχετε τη δυνατότητα να γραφτείτε και συνδρομητής.

7ο) Η Σαρλίζ Θερόν, αυτή η Νοτιοαφρικάνα θεά, φαίνεται ότι τα είδε όλα. Που; Στο πέος του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Prometheus, Μ.Φασμπέντερ. Δημόσια λοιπόν, σε μια εκδήλωση δήλωσε, πως το Φασμπέντερπέους ήταν μια αποκάλυψη γι’αυτήν και ότι είναι εύκαιρη να δουλέψει μαζί του οποιαδήποτε στιγμή. Μέχρι πρότινος τα κολακευτικά σχόλια που έλεγαν οι ηθοποιοί για άλλους συναδέλφους τους κινούνταν στα όρια της ευπρέπειας. Λόγου χάρη επαινούσαν το πόσο συνεργάσιμοι ήταν ή το πόσο υποστηριχτικοί, άλλοτε εκθείαζαν την καλή καρδιά τους ή το μεγάλο ταλέντο τους και κάποιες φορές μιλούσαν με θέρμη για τη ζεστή ματιά τους ή την αγκαλιά τους. Δε γνωρίζουμε αν η δήλωση της Θερόν ήταν ένα από εκείνα τα διαφημιστικά κόλπα που παίζουν με την πιθανότητα να ανεβάσουν τη δημοτικότητα του καλλιτέχνη και που πληρώθηκε γι’αυτήν. Θέλουμε να πιστεύουμε την άποψη εκείνη που υποστηρίζει πως η Θερόν μίλησε εκ βαθέων και αληθινά. Αλλάξανε βεβαίως οι εποχές και η αποκάλυψη του Ιωάννη απέκτησε άλλο περιεχόμενο. Τη Θερόν λοιπόν, είναι το πέος του Φασμπέντερ που της ανοίγει τους εφτά ουρανούς και της διεγείρει τη διάθεση για καλύτερες καλλιτεχνικές  επιδόσεις. Εμείς, το συγκεκριμένο, το θεωρούμε καλό νέο, διότι σεβόμαστε τους ανθρώπους που τολμούν και εκστομίζουν τις μικρές αλήθειες τους, ιδιαίτερα όταν αυτές ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.

8) Εν αρχή ην ο κ. Δημήτης Μιχαλόπουλος. Καθηγητής στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Και μετά 15 καθηγητές, οι περισσότεροι, μέχρι στιγμής, από το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Δραπετσώνας. Που είπαν ναι, στην πρόταση του κ. Μιχαλόπουλου, για δωρεάν φροντιστηριακή διδασκαλία σε μαθητές που οικονομικά δυσκολεύονται για κάτι τέτοιο. Τα μαθήματα ξεκίνησαν, οι εγγραφές συνεχίζονται. Τηλ. επικοινωνίας 21043177001 (11π.μ με 1μ.μ).
Όπως μας διευκρίνησε ο κ. Μιχαλόπουλος, η ιδέα αυτή ζυμώθηκε από τα μέλη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης " Ακαδημία της Ελευθερίας και του Πνεύματος". Ενέργειες που αξίζει να τις διαδίδουμε.
Στο αυτί μας έχουν φτάσει και άλλες τέτοιου σκοπού πρωτοβουλίες. Καθηγητές και φοιτητές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, προσφέρουν το χρόνο τους και τις γνώσεις τους δωρεάν. Για να βοηθήσουν μαθητές που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Και την βρίσκουν. Να λοιπόν, που μέσα σε αυτόν τον πανικό, μέσα στο καλπάζοντα και αλαλάζοντα " ο σώζων εαυτόν σωθήτω", υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που σ'αυτούς το πάνω χέρι το παίρνει η καλή τους πλευρά. Συναισθάνονται τον άλλον - τον διπλανό, τον απέναντι - που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αποφασίζουν να προσφέρουν βοήθεια εκεί όπου μπορούν και το πράττουν. Σεμνά και ταπεινά. Ας πούμε....για την ψυχή της μάνας τους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 12:54