Η αυτοκτονία δεν είναι ελευθερία

 

Όλοι είμαστε πιθανοί αυτόχειρες στην παρούσα, αφόρητη κατάσταση που ζούμε. Ανεξάρτητα από
 την κοινωνική θέση, την οικογενειακή κατάσταση και τις οικονομικές συνθήκες που είναι σίγουρα χάλια, όλοι, ίσως, να φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε τέλος στη ζωή μας.

Πίσω από κάθε αυτοκτονία κρύβονται εκατομμύρια λόγοι και κάποιος ηθικός αυτουργός ή κάποιοι. Δηλαδή ένας ή πολλοί άνθρωποι που προκαλούν τέτοιες συνθήκες, ώστε ένας συνάνθρωπός τους να οδηγηθεί σε τραγικές πράξεις. Σαν να λέμε ότι ο αυτόχειρας κρατά το όπλο και κάποιοι αόρατοι που υπηρετούν ένα σύστημα ή κάποιος συγκεκριμένος ηθικός αυτουργός πατά την σκανδάλη. Με άλλα λόγια μιλάμε για δολοφονία, όπως πιστεύω ότι συνέβη και με τον 77χρονο στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι φυσιολογικό να στρεφόμαστε προς τέτοιες κατευθύνσεις. Θέλω να πω ότι γεννιόμαστε για να ζήσουμε. Και πόνος θα υπάρχει και απελπισία και μοναξιά και φόβος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι προσπάθειες για να δημιουργήσουμε, οι ευκαιρίες για να χαρούμε. Στο κάτω-κάτω η ζωή είναι δώρο από τη Φύση. Κι ας αναλογιστούμε μόνο ότι από εκατομμύρια σπερματοζωάρια, εμείς καταφέραμε να γονιμοποιήσουμε ένα και μοναδικό ωάριο! Φυσικά, δεν ήταν θέμα τύχης. Είχαμε αντοχές, τις καλύτερες προδιαγραφές, τα καλύτερα standards. Ήμασταν τέλεια και ελεύθερα σπερματοζωάρια!

 

Σαν μορφοποιημένοι άνθρωποι έχουμε χάσει λίγο τ’ αυγά και τα πασχάλια. Δεν είμαστε ελεύθεροι γιατί δεν αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Και ούτε η αυτοκτονία είναι μορφή ελευθερίας, διότι οδηγούμαστε σε αυτήν είτε από το άμεσο περιβάλλον μας, είτε στις μέρες μας, από τις πούστικες τράπεζες και τις πουλημένες κυβερνήσεις. Αν ζούμε, όμως, μπορούμε να επιλέξουμε αν θα παραμείνουμε σε μια στάσιμη κατάσταση ή θα πάρουμε τα ηνία στα χέρια μας.


Επειδή, όμως, δεν είμαι ψυχολόγος, νομίζω ότι είναι σώφρον, κάποιος να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ή να τηλεφωνήσει στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018, αν νιώθει έστω και λίγο πιεσμένος, απογοητευμένος από τον εαυτό του, ντροπιασμένος, αποτυχημένος και κοινωνικά υποβαθμισμένος. Αν νοιώθει μόνος και αδύναμος.

Σημασία έχει η πρόληψη, η αποφυγή μιας αυτοκτονίας. 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα σχετικό βιντεάκι της γραμμής 1018

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 09:12