Νέα καλά. Κι ενδιαφέροντα. Από παντού και για όλα. 1ο Απριλίου.

Τώρα πέρασε η νηστεία και θα δώσω τα πρωτεία 

στα μαγειρευτά φαγιά που πουλούν στα μαγαζιά,

όπως τά ’φτιαχνε η γιαγιά…

κάποτε από την Σμύρνη 

χωρίς φόβο μην παχύνει 

σαν την νέα νοικοκυρά 

που δεν προλαβαίνει πια.
1o)Σ’ ένα τέτοιο μαγαζί, εταιρεία Γερμανική, ανιχνεύτηκε e-coli… μέσα βρε στα σουτζουκάκια μα τα κάνανε πλακάκια με του κράτους τα παιδιά για να μη μας φύγει πια η μεγάλη εταιρεία που ‘ρθε από τη Γερμανία μήπως και μας αναπτύξει και σκοτώσει και την πλήξη απ’ τα ντόπια μαγαζιά που δεν έχουνε λεφτά κι έχουν τώρα όλα κλείσει, σύστημα από τη Δύση που προσφέρει εργασία στα μεγάλα τα θηρία για να φάνε τα μικρά που στηρίξανε σωστά την μικρή μας Οικονομία… όταν ήτανε «Κυρία».

Για δεύτερη φορά 2,5 τόνοι ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ με e-coli, κι όμως οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να "φάνε" τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γιώργο Νυχά και παρενέβη μέχρι και η Γερμανική κυβέρνηση για να διαγραφεί το πρόστιμο...!!!!
Την πρώτη φορά που ο ΕΦΕΤ εντόπισε μολυσμένα κρέατα με τον φονικό e-coli, σε σούπερ μάρκετ της γερμανικής αλυσίδας LIDL, στη Θεσσαλονίκη, έγινε... χαμός. Οι Γερμανοί, δυσαρεστήθηκαν τόσο πολύ από
το γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ έβγαλε ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη, μολυσμένη παρτίδα, που κινητοποίησαν μέχρι και την κυβέρνησή τους (η οποία, μέσω της πρεσβείας, φρόντισε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται η Ελλάδα στον Γερμανό επενδυτή). Οι πιέσεις ήταν τόσο σθεναρές από Έλληνες πολιτικούς -και, αν τολμάνε ας το διαψεύσουν- που ο τότε πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γ. Νυχάς, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Επωφελούμενη τότε από τα... όσα γίνονταν, η εταιρία, έβγαλε ανακοίνωση διάψευσης, ενώ στο παρασκήνιο απαιτούσε να αποδεσμευτούν τα μολυσμένα προϊόντα και να μην καταστραφούν, αλλά να επιστραφούν!Τη θέση του προέδρου πήρε ο Γ. Μίχας. Και πολλοί (ανάμεσά
τους κι εμείς, παραδεχόμαστε) πίστεψαν τότε ότι έγινε για να πέσουν οi τόνοι με τους Γερμανούς και να επιστραφούν τα μολυσμένα προϊόντα, ώστε να σταματήσει η γκρίνια. Όμως, μόνο έτσι δεν έγινε. Το αντίθετο: Ο Μίχας, με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, το "ξέκοψε", είπε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ δε γίνεται να αμφισβητηθούν (λογικό, αφού συμμετέχει το Γενικό Χημείο του Κράτους) και πως θα συνεχίσει τους ελέγχους. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Λίγοι μήνες πέρασαν από τότε και, σήμερα, ο ΕΦΕΤ ξαναβρίσκει προϊόντα του LIDL, μολυσμένα με τον φονικό ιό e-Coli. Αλήθεια, οι Γερμανοί θα ξαναγκρινιάξουν; Θα ξαναπιέσουν για να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ή μήπως θα ξαναζητήσουν να μην κατασχεθούν τα επικίνδυνα προϊόντα; Μήπως θα ξαναβάλουν "φίλους" πολιτικούς να πιέσουν να διαγραφεί το πρόστιμο; Καλόμαθαν οι... Γερμανοί στα σύκα με τις μίζες και τα σκάνδαλα. Όμως, ίσως να μάθουν ότι δεν θα τους περνάει πάντα η λαμογιά...Τα μολυσμένα προϊόντα με το βακτήριο E.coli, που ανακάλυψε ο ΕΦΕΤ σε ελέγχους που πραγματοποίησε στη Βόρεια Ελλάδα, είναι κατεψυγμένα σουτζουκάκια. Όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σε παρτίδα κατεψυγμένου πικάντικου προϊόντος κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρία «LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε.» ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157 σε συσκευασίες 500g (2x250g) και σε κλειστή συσκευασία 1000g. Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων, ενώ, μετά από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, αποφασίστηκε η καταστροφή των τροφίμων, καθώς κρίθηκαν επιβλαβή για την υγεία.
Aπό το Athens Post

2o)Για τη μούχλα δε σας είπα που εξάγουμε στις Η.Π.Α  
όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι που έχουμε βαρβάτα……χρέη!!!
Μόλις μάθετε κι αυτό, που το είχα μυστικό, μην απλώσετε αρίδες σαν τις δόλιες νυχτερίδες, που σε νάρκη χειμερία πάθανε τη βασκανία και ασπρίσαν ξαφνικά, τα ιπτάμενα τρωκτικά…
 Εισβολέας από Ευρώπη η μούχλα που ξεπαστρεύει τις νυχτερίδες της Αμερικής
 Οι νυχτερίδες εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό λευκό χνούδι στη μύτη.
Ουάσινγκτον
Ο «γεωμύκητας ο καταστροφικός», ένας μύκητας που κάνει τις νυχτερίδες κυριολεκτικά να μουχλιάζουν, πριν τελικά τις σκοτώσει, έφτασε στις ΗΠΑ και τον Καναδά από την Ευρώπη, επιβεβαιώνουν τα τελευταία πειράματα.
Ο μύκητας Geomyces destructans προκαλεί το λεγόμενο «σύνδρομο της λευκής μύτης», από το οποίο έχουν πεθάνει περίπου 6,7 εκατομμύρια νυχτερίδες στη Βόρειο Αμερική. Τα ιπτάμενα τρωκτικά εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό λευκό χνούδι στη μύτη και τα φτερά, ξυπνούν ζαλισμένες από τη χειμέρια νάρκη, καταναλώνουν τα αποθέματα λίπους και τελικά πεθαίνουν από εξάντληση.
Από την έναρξη της σαρωτικής επιδημίας, το 2006, ο μύκητας έχει εντοπιστεί στις σπηλιές όπου φωλιάζουν οι νυχτερίδες, σε τέσσερις επαρχίες του Καναδά και σε 19 αμερικανικές πολιτείες. Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά δυτικά του ποταμού Μισισίπι, μολύνοντας ιπτάμενα τρωκτικά στο Μιζούρι.
Αρκετοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο μύκητας έφτασε από την Ευρώπη, δεδομένου ότι έχει εντοπιστεί και σε ευρωπαϊκές νυχτερίδες, οι οποίες όμως παρέμεναν εντελώς υγιείς.
Για να λύσουν το γρίφο, Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές συνέλεξαν αρχικά 54 υγιείς καφέ νυχτερίδες από μια σπηλιά στη Μανιτόμπα, τις οποίες μοίρασαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη μολύνθηκε εσκεμμένα με σπόρια του μύκητα από την Αμερική, η δεύτερη με σπόρια του ίδιου μύκητα, που συλλέχθηκαν στην Ευρώπη, ενώ η τρίτη ομάδα δε μολύνθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θερμικές κάμερες για να παρακολουθήσουν τα πειραματόζωα για διάστημα αρκετών μηνών.
Και οι δύο μολυσμένες ομάδες εμφάνισαν τελικά το σύνδρομο της λευκής μύτης με συμπτώματα παρόμοιας έντασης.
Το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις δύο μολυσμένες ομάδες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο μύκητας, πιθανότατα, έχει ευρωπαϊκή προέλευση: Αν ο μύκητας ήταν ενδημικός στην Αμερική, και είχε παρουσιάσει κάποια μετάλλαξη που τον κάνει πιο παθογόνο, οι νυχτερίδες που είχαν μολυνθεί με τον ευρωπαϊκό μύκητα θα είχαν εμφανίσει ηπιότερα ή και καθόλου συμπτώματα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο, γιατί στην Ευρώπη οι νυχτερίδες δε νοσούν. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι έχουν εξελιχθεί, ώστε να μην προσβάλλονται από την ασθένεια, ή έχουν μάθει να αποφεύγουν τις μολυσμένες σπηλιές.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα επαναλαμβάνοντας το πείραμα με νυχτερίδες από την Ευρώπη.
Στο μεταξύ, λίγα μπορούν να γίνουν για την προστασία των νυχτερίδων της Βορείου Αμερικής, οι οποίες επιτελούν μια βασική οικολογική λειτουργία τρώγοντας τα έντομα.
Θεραπεία για τη φονική μυκητίαση δεν υπάρχει, και θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να εμποδίσει κανείς τις μετακινήσεις των ιπτάμενων ερπετών. 
Newsroom ΔΟΛ

3o) Για τα ηφαίστεια αν σας πω θα με λέγατε τρελό;;

Όμως θα το προσπαθήσω και μπορεί και να σας πείσω!!!
Κάποτε στη Σαντορίνη, που ήταν όλα ειρηνικά, γιατί δεν τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα έτρεφε η χαρά, πριν το ηφαίστειο να σκάσει και τα πάντα να χαλάσει, το ’χαν πει σε όλο τον κόσμο κι έτσι πήραν όλοι δρόμο και δεν έμεινε εκεί ούτε ένας να θαφτεί κάτω από την ηφαιστεία.. στάχτη… σαν την Πομπηία!!!
Τώρα άνοιξε ευτυχώς ο αρχαιολογικός… ο χώρος δίπλα στ’ Ακρωτήρι και θα βάλω ξυπνητήρι για να πάω να τον δω μήπως και ονειρευτώ πώς θα ήτανε να ζούμε όπως τότε που ακούμε ότι πέρναγαν καλά…κι ας μην είχανε ΛΕΦΤΑ!!!
Ανοίγει από τη Μ. Τετάρτη ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνη
Αθήνα
Από τη Μ. Τετάρτη ανοίγει για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Σαντορίνης μετά την ολοκλήρωση της αντικατάστασης του στεγάστρου.
Το Ακρωτήρι ήταν κλειστό από το Σεπτέμβριο του 2005, όταν κατέρρευσε το στέγαστρο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.
Η παραλαβή του έργου «Ανάδειξη, Διαμόρφωση και Αντικατάσταση Στεγάστρου Αρχαιολογικού Χώρου Ακρωτηρίου Θήρας» έγινε από τον εργοδότη, που είναι η «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία», ενώ το έργο παρέλαβε για χρήση ο φορέας λειτουργίας, δηλαδή η ΚΑ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
«Το Ακρωτήρι είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Τον θέλουμε ανοιχτό, προσβάσιμο, εξωστρεφή αλλά και ασφαλή. Η εμπειρία της επίσκεψης στο Ακρωτήρι είναι μοναδική» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
  Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, διέθεσε προσωπικό του δήμου Θήρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως φύλακες, συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 10 π.μ. ως τις 5 μ.μ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4) ΝΕΑ ΣΟΒΑΡΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ στην Κολομβία
ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ τα MME ότι ο φετινός χειμώνας, με τους -24 βαθμούς στη Φλώρινα, τον παγωμένο Δούναβη-Βενετία-Εύξεινο κλπ, οφείλεται στην ΑΥΞΗΜΕΝΗ (ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΗ) νεφοκάλυψη από τις αυξανόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις.
25.000 νεκρούς είχαν γύρω από το Νεβάδο ντελ Ρούιζ στην Κολομβία το 1985 από πομπηιακή ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΡΟΝΟΗΣΙΑ! 
Η καταστροφή του Armero ήταν μία τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Για ένα χρόνο, πριν την 13η Νοεμβρίου 1985, η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα του ηφαιστείου ανησυχούσε τους κατοίκους αλλά όχι τις αρχές του Armero. Ανάλογα και το 1902, στην 'πομπηιακή' Μαρτινίκα:

5o) Όσοι θέμε την πατέντα…πάμε στην Μαριναλέντα,
να μας γράψει η Ιστορία στην ωραία Ανδαλουσία…
Μερίδιο στην εξουσία δίνει η Δημοκρατία, η ατόφια κι η σωστή κι όχι αυτή που θεν αυτοί, που θαρρούν ότι μας σώνουν μα τον κ..ο τους καρφώνουν σε γραφεία στρογγυλά και μας έχουνε στο κλά….
Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645 κατοίκων, στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ το μήνα.
Ο δήμαρχός της, ο κοµµουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια. Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. "Ο δήμαρχός τους είναι τρελός", λένε στο γειτονικό χωριό. "Ενώ εμείς οι άλλοι Ισπανοί κάνουμε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 μέρες πάρτι". Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν µε τους χωρικούς της Μαριναλέντα...
Όταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο ήταν ο νεότερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων, κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. "Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!", λέει ο δήμαρχος.
Στον συνεταιρισμό Εl Ηumoso οι συνέταιροι εργάζονται 6½ ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ως το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα. Όλοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λ.π.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda, που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι’ αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Όμως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται.
Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό µε όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, "εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν µια άχρηστη σπατάλη", λέει ο δήμαρχος. "Δεν έχουμε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!", προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε µια μικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόμους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.
"Εφαρμόζουμε µια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες", λέει ο Γκορντίγιο. "Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα".
Σαφέστατα, το παράδειγμα της Μαριναλέντα δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένης μορφής σοσιαλιστικό καθεστώς, παρά μια θετική προσπάθεια που έμπρακτα αποδεικνύει πως ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος αλλά ένα σύστημα που πλέον θα έπρεπε να ανήκει στην Ιστορία. Στην καπιταλιστική, λοιπόν, Ισπανία του 2010, το ενοίκιο ενός μικρού σπιτιού πολλές φορές αγγίζει τα 700 ευρώ (κυρίως στις μεγαλουπόλεις), ενώ ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 600 (ως γνωστόν η Ισπανία αποτελεί την χώρα με τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη των 15, αμέσως μετά την Πορτογαλία). Σε ένα μικρό χωριό 2000-3000 κατοίκων, που δεν βρίσκεται κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο, ένα μέσο ενοίκιο εκτιμάται πως αγγίζει τα 100 με 150 ευρώ. Στην περίπτωση της Μαριναλέντα η στέγαση κοστίζει μόνο 15 ευρώ. Οι κοινωνικές παροχές της χώρας, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, έχουν πληγεί από αυστηρά μέτρα λιτότητας που, παρά την θέληση των πολιτών, η κυβέρνηση του "σοσιαλιστικού" κόμματος επέβαλε προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Η ανεργία ξεπερνά το 20% (ποσοστό που θυμίζει αφρικανική χώρα) και σε πολλές περιπτώσεις οι εργασιακές συνθήκες θυμίζουν χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Μαριναλέντα οι δείκτες ανεργίας, εδώ και δεκαετίες, δείχνουν μηδέν!!!6ο) Πριν με φάει η μαρμάγκα και με πούνε «τζάμπα μάγκα»
θα σας πω, τραγουδιστά, τι συνέβη, τελικά, την προηγούμενη βδομάδα, που η πολιτική γελάδα, στου Απρίλη τη λιακάδα, όλο έβοσκε, κρυφά, δροσερά χορταρικά που θυμίζανε λεφτά ζωντανά, σπαρταριστά, από τα ταμεία τ’ άλλα για να κατεβάσει…ΓΑΛΑ!!!
Στου Δημαρχείου μας την πύλη κάποιος πέταξε φυτίλι κι έσκασε κι έκανε ΜΠΑΜ κι όλα γίναν γης μαδιάμ…
Δεν σας λέω χωρατό, τζάμια σκόνη με καπνό τύλιξαν, εν μια νυκτί, του Δημαρχείου μας την πύ..(ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΡΑΟΛΗ), ξημερώματα μπορεί από Τρίτη σε Τετάρτη…. κι ο Τζανής;;;; δεν κλείνει μάτι…μήπως και ξανασυμβεί και δεν ξέρει τι να πει, που το πέρασε στη ζούλα για να μην ανοίξουν ούλα της ρεμούλας τα ασκιά και φανεί ότι η αρχοντιά έχει πια αποχωρήσει κι έχει μείνει το…….μπαξίσι!!!

7ο) Ας περάσουμε, όμως, σ’ άλλα, πιο φευγάτα πιο μεγάλα,
με εμβέλεια διεθνή κι όχι μόνο τοπική…
Τα πουλιά στο Σαν Φραγκίσκο τον αλλάξανε τον δίσκο και δεν τιτιβίζουν πια όπως το ’69…
Επιστήμονες σπουδαίοι ερευνήσανε τα μέρη ’κείνα στην Αμερική και το βρήκανε αυτοί…ότι όλα τα σπουργίτια, γύρω-γύρω από τα σπίτια, σε αυτήν την Πολιτεία, πάθανε μια υστερία και αλλάξανε σκοπό απ’ τον ήχο τον κακό, θόρυβο και βουητό ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΛΛΗ…κι είμαστε όλοι μας τρελοί που δεν πάμε στα βουνά, για να βρούμε γιατρειά!!!
Τα αρσενικά πουλάκια που γουστάρουν παιχνιδάκια με ένα θηλυκό πουλί δεν θα κάνουν τι-Τ.V.
Και κελαηδάει αλλιώς ο πουλής πια γενικώς
Για να πει «θα σε….»στην πουλένια θηλυκιά που το παίζει ερωτικιά και κουνάει τα φτερά της για να φύγει η παρθενιά της….
(Τα σπουργίτια του Σαν Φρανσίσκο τιτιβίζουν σήμερα διαφορετικά τραγούδια από ό,τι τη δεκαετία του 1970, και η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ηχορύπανση της πόλης που ολοένα αυξάνεται.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Behaviour «δείχνει ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην αλλαγή των τραγουδιών και την αλλαγή στο θόρυβο» αναφέρει ο Ντέιβιντ Λούθερ του Πανεπιστημίου George Mason της Βιρτζίνια.
Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει πώς τα πτηνά προσαρμόζουν τις επικοινωνίες τους στις μεταβαλλόμενες αστικές συνθήκες, ο Λούθερ ηχογράφησε αμερικανικά σπουργίτια του είδους Zonotrichia leucophrys σε 20 τοποθεσίες του Σαν Φρανσίσκο.
Οι ηχογραφήσεις συγκρίθηκαν με τα τραγούδια που είχε καταγράψει στις ίδιες περιοχές το 1969 ο διάσημος ορνιθολόγος Λουί Μπατίστα, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Λούθερ.
Η σύγκριση αποκάλυψε ότι οι ήχοι που χρησιμοποιούν τα αρσενικά σπουργίτια για να προσελκύουν τα θηλυκά ή να απωθήσουν άλλα αρσενικά έχουν αλλάξει δραστικά.
Όπως εξηγεί ο Δρ Λούθερ, η ηχορύπανση στις πόλεις αντιστοιχεί κυρίως σε χαμηλές συχνότητες, οι οποίες βρίσκονται στο κατώτερο μέρος των φωνητικών δυνατοτήτων των σπουργιτιών. Σε μια αυτόματη προσπάθεια να ακουστούν πάνω από τους μηχανικούς θορύβους, τα πτηνά αλλάζουν τροπάριο και τραγουδούν μόνο σε μέσες και υψηλές συχνότητες.
Αυτό το υψίσυχνο κελάηδισμα φαίνεται μάλιστα ότι έχει αντικαταστήσει τις τρεις «παραδοσιακές» διαλέκτους των σπουργιτιών που ακούγονταν στο Σαν Φρανσίσκο το 1969.
Αυτό έγινε εμφανές όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηχεία για να παίξουν τα παλιομοδίτικα, παραδοσιακά ερωτικά τραγούδια των αρσενικών, καθώς και τα αντίστοιχα σύγχρονα άσματα: τα αρσενικά σπουργίτια που άκουσαν τις ηχογραφήσεις ενοχλήθηκαν και έσπευσαν να διώξουν τον «εισβολέα» που τιτίβιζε στη γλώσσα του σήμερα, ενώ αγνοούσαν παντελώς τα ρετρό τραγούδια.)

8ο)Πάλι θα σας πω για ήχο, να μην χάσω και τον στίχο
και με πείτε ατζαμή…όπως είναι του Τζανή…ο σπουδαίος Γενικός που το παίζει ΕΙΔΙΚΟΣ!!!
Στην Ουάσιγκτον λοιπόν (Τον κακό τους τον καιρόν…που ο κόσμος σπαρταρά κι αυτοί παίζουν χαβά τάχα μου της επιστήμης στην κορφή της κάθε δίνης…) ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ τοιχία που παράγουν…..ΗΣΥΧΙΑ!!!!
Μη γελάς κυρία Λούλα…να το πεις και στη Μαρούλα…ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΔΩΜΑΤΙΑΚΙ -πες μου πως μ΄ ακούς κυρ Λάκη- που δεν θα ακουστεί ούτε κιχ…δεν σου φαίνεται ΠΕΤΥΧ;;;;;;;
Κι όμως, όμορφη κυρά, στα δωμάτια αυτά δεν θα έχουνε αυτιά τα ντουβάρια τα πλατιά κι όσοι αυτοερεθιστούν θα μπορούν να αυνανιστούν δίχως πια να ακουστούν…Κι οι κλανιές που σε ενοχλούνε δεν μπορούν πια να ακουστούνε απ’ τη διπλανή φοράδα που όλο τρ
ώει φασολάδα κι έκλασε όπως η Ελλάδα….κρίση οικονομική…μα δεν ίδρωσε ούτε αυτί!!!!!
Ουάσινγκτον
Μπορεί μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στον δρόμο η ησυχία να μας φαίνεται πολύτιμη, όμως πόσο θα μπορούσαμε να αντέξουμε άραγε σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης;
Οι ειδικοί της εταιρείας Orfield Laboratories Inc, στις ΗΠΑ, έφτιαξαν μια αίθουσα όπου η ησυχία… σπάει κόκαλα. Το δωμάτιο ηχομόνωσης μάλιστα κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ήσυχος χώρος στον κόσμο. Ωστόσο όσοι έχουν επισκεφθεί το εν λόγω δωμάτιο, ισχυρίζονται ότι τόση ησυχία δεν υποφέρεται για πολλή ώρα.
«Εκκωφαντική» ησυχία
Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει αντέξει κάποιος στον «εκκωφαντικά» ήσυχο χώρο ήταν 45 λεπτά. Το μυστικό του κρύβεται στις σφηνοειδείς κατασκευές από υαλόνημα (fiberglass) που καλύπτουν τους τέσσερις τοίχους και είναι ικανές να «καταπίνουν» το 99,9% του ήχου.
«Όταν υπάρχει τόση ησυχία, τα αυτιά προσαρμόζονται» εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας Στήβεν Όρφιλντ.
«Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να ακούσει κανείς. Μπορείς για παράδειγμα να ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονές σου ή το στομάχι σου να γουργουρίζει δυνατά. Γιατί σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης, εσύ γίνεσαι ο ήχος» περιγράφει ο ίδιος.
Κάτι τέτοιο, προσθέτει, μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει κάποιον ο οποίος βρίσκεται μέσα στο «στεγνό» από ήχο δωμάτιο.
«Το πώς προσανατολιζόμαστε, βασίζεται εν μέρει στους ήχους που ακούμε γύρω μας, π.χ. στον δρόμο. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, δεν υπάρχει καμία νύξη σχετικά με τη θέση μας στον χώρο. Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να αντέξει εκεί μέσα για μισή ώρα, τότε καλά θα κάνει να είναι καθιστός» υπογραμμίζει.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:19

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: