Libido Sciendi : Η ορμή για τη γνώση.

 Κάποια στιγμή ο άνθρωπος άρχισε σταδιακά να ελέγχει την φυσική του ορμή.

Δηλαδή να συγκρατεί κάποια άμεση ανάγκη του για αργότερα, να αναστέλλει κάποια άλλη ανάγκη για λόγους κοινού συμφέροντος αλλά και να αντικαθιστά την αυθόρμητη προσπάθεια εξερεύνησης του χώρου με στρατηγικές οικονομίας και αποτελεσματικότητας της δράσης. Τότε δεν ήξερε την κατάληξη αυτού του ταξιδιού.  

Ήταν το ξεκίνημα του πολιτισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς επιστροφή. Το εκκρεμές σε αρκετές περιπτώσεις πάει από την μία άκρη στην άλλη. Και σε κάθε του θέση η ευχαρίστηση και ο πόνος εναλλάσσονται μεταξύ τους. Ο πολιτισμός την μία στιγμή γίνεται «πηγή δυστυχίας» και την άλλη «οι λαμπρές κατακτήσεις».

Η ορμή του απλώματος στην φύση μετασχηματίζεται σε ορμή της γνώσης, η κατάκτηση του φυσικού χώρου στο «Εύρηκα» του Αρχιμήδη.

Κάθε νέο πλάσμα που έρχεται στον κόσμο είναι υποχρεωμένο να παραλαμβάνει το φορτίο του πολιτισμού και της γνώσης της προηγούμενης γενιάς.

Γι αυτό η γνώση πρέπει να καταγραφεί και να ταξινομηθεί. Η αβεβαιότητα και η αταξία φέρνουν άγχος, έστω «δημιουργικό άγχος». Η ταξινόμηση και η επεξήγηση διώχνουν το άγχος. Η κατανόηση και επίλυση ενός προβλήματος έχει εκτονωτικό χαρακτήρα και γαληνεύει την ψυχή. Το πρόβλημα όπως στον προϊστορικό άνθρωπο, είναι η απειλητική τίγρης που βρίσκεται εκεί έξω. Η επίλυση του είναι η γνώση που σου δίνει ασφάλεια, για όλες τις κινήσεις της τίγρης.

Το γνωστό μοτίβο «ένταση» - «εκτόνωση» σε συνεχή επανάληψη.

Πολύ καιρό τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να συγκεντρώσουν και να ταξινομήσουν τη αποκτημένη γνώση σε Εγκυκλοπαίδειες, είτε αλφαβητικά είτε θεματικά. Ξέρετε εκείνα τα ογκώδη βιβλία που κοσμούσαν τις βιβλιοθήκες μας. Λίγη χρήση πολύς χώρος. Μόνο το ξεσκονόπανο τις άγγιζε.

Τώρα πια λόγω τεχνολογίας μπορούμε να βρούμε Εγκυκλοπαίδειες σε ηλεκτρονική μορφή. Μία αξιόλογη προσπάθεια είναι η δημιουργία της Wikipedia που είναι μια ελεύθερη και ανοικτή εγκυκλοπαίδεια, αποτέλεσμα της δουλειάς εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Δεν είναι οι ειδικοί που την γράφουν αλλά ο καθένας από εμάς. Αρκεί να έχει την διάθεση να συνεισφέρει και να μπορεί να προσθέσει ένα λιθαράκι στο συνολικό οικοδόμημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος υπολογιστής με σύνδεση στο intrenet.

Είναι μία εγκυκλοπαίδεια που ανανεώνεται συνεχώς και δεν μένει στατική όπως η έντυπη. Προσπαθεί να δια-συνδέσει τα διάφορα λήμματα μεταξύ τους με υπερκείμενες συνδέσεις.

Μπορεί να ανοιχθεί για να διαβαστεί μέσα από ένα προσωπικό υπολογιστή, μία ταμπλέτα ή ένα κινητό τηλέφωνο όπου και να βρισκόμαστε. Τείνει προς την «ουδετερότητα» λόγω της σύνθεσης των διαφόρων απόψεων. Και φυσικά δεν κοστίζει τίποτα γιατί είναι δωρεάν.

Χιλιάδες άτομα, άλλοι με μεράκι άλλοι περιστασιακά δημιουργούν μία δεξαμενή γνώσης, χρήσιμη για τον μαθητή, τον σπουδαστή και όλους τους άλλους ανθρώπους. Δεν είναι τέλεια, μπορεί να βρείτε λάθη. Αλλά δεν αντιτίθεται σε κανένα να την διορθώσει. Ίσως κάποιοι να ζητούν κάτι παραπάνω π.χ. μια νοηματική (σημασιολογική) λειτουργία που δεν υπάρχει τώρα. Όμως είναι εκεί και περιμένει να την αναδείξουν.

Για την ετυμολογία της λέξης :

Το pedia λοιπόν προέρχεται από την εγκυκλο-παίδεια (encyclo-pedia).

Το wiki- ( wiki σημαίνει στη γλώσσα της Χαβάης πολύ γρήγορο!).

Εδώ τo Wiki είναι είδος λογισμικού συνεργασίας, μια μηχανή πίσω από Ιστοσελίδες, όπου οι χρήστες διαμορφώνουν από κοινού το περιεχόμενό τους – κατά βάση με τρεις απλές κινήσεις: edit, save και link.

Γιατί λοιπόν όλοι αυτοί γράφουν στην wikipedia; Τι κέρδος έχουν αυτοί που εργάζονται με ζήλο για την τροφοδοσία της;

Κατά μία άποψη, όταν σε κάποιον προσφέρεται ένα δώρο, αυτός έχει την αυθόρμητη τάση να ανταποδίδει με την δική του προσφορά. Κάτι που αντιτίθεται στο υπάρχον μοντέλο των παραγωγικών σχέσεων και με τη σειρά του παράγει αξία. Για κάποιους άλλους είναι το κύρος που αποκτά στο πλαίσιο της κοινότητας της Wikipedia. Μπορεί όμως να είναι η ανάγκη να συμπληρώσει τώρα κάποια κενά στα κομμάτια (τα λήμματα) που γνωρίζει καλά με απώτερο στόχο να βρει αύριο σαν αντάλλαγμα όταν χρειαστεί τις απαραίτητες πληροφορίες σε άλλα θέμα που γνωρίζει λιγότερο. Μπορεί να είναι η πίστη στην συνεργατική παραγωγή γνώσης.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πληροφορία. Ανακαλύπτουμε ότι έχει περίεργες οντολογικές ιδιότητες. Η κατοχή της δεν την στερεί από κάποιον άλλο. Τίθενται έτσι τα θεμέλια για ένα νέο είδος κοινωνικής σχέσης.

Καθώς είναι μια δικτυακή κοινότητα και μια διαρκής συζήτηση και συνεργασία, η Wikipedia στηρίζεται την επιτυχία της στην σωστή και δεκτική συμπεριφορά του ενός μέλους προς το άλλο. Με τον καιρό έχει διαμορφωθεί ένα σύνολο από νόρμες και τακτικές, που η αποδοχή τους από όσους συμμετέχουν διευκολύνει πάρα πολύ το έργο των ψηφιακών εγκυκλοπαιδιστών.

Σκεφτόμαστε καλόπιστα: Είναι η πιο βασική αρχή-οδηγία της κοινότητας στη Wikipedia.

Η Επαληθευσιμότητα επίσης αποτελεί το καθοριστικό κριτήριο για τη δημοσίευση ή μη μιας πληροφορίας, ενός γεγονότος, ενός δεδομένου στη Wikipedia. Ο κρίσιμος παράγοντας με άλλα λόγια, δεν είναι αν ο επιμελητής πιστεύει ότι το συγκεκριμένο στοιχείο είναι αληθινό. Αλλά αν αυτό μπορεί να αποδοθεί σε αξιόπιστη πηγή, με εγνωσμένη φήμη και εμμονή στην ακρίβεια και τον έλεγχο των αναφορών και των πληροφοριών της. Με τον τρόπο αυτό η έμφαση δίνεται στην δυνατότητα του κάθε χρήστη - αναγνώστη να επαληθεύει (και προσωπικά) την προέλευση μιας πληροφορίας ή τη βαρύτητα ενός ισχυρισμού – μέσω των σχετικών πηγών.

Η απήχηση του wiki πολιτισμού, έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει στους ανθρώπους τον τρόπο να γίνουν συμμετοχικοί και δημιουργικοί. Αποκτούν την ευκαιρία να ‘κατέχουν’ ηθικά και νομικά, τα έργα που δημιουργούν.

Το ερώτημα όμως κατά πόσο το εγχείρημα της Wikipedia οδηγεί στην ισηγορία και την ενίσχυση της δημοκρατικής συμπεριφοράς, παραμένει ανοικτό.

 Η επιθυμία της γνώσης λοιπόν συναντά την Οικονομία της Δωρεάς.

 Προς το τέλος της αρχικής σελίδας του site, θα δείτε δύο πλαίσια που παραπέμπουν στην Ελληνική εκδοχή της Wikipedia και  αναφέρονται σε θέματα (λήμματα) σχετικά με την περιοχή μας και κάποιες προσωπικότητες που συνδέθηκαν με αυτήν.

Μπορείτε να τα δείτε αλλά και να τα επεξεργαστείτε ελεύθερα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την wikipedia :

Για την Ελληνική : http://el.wikipedia.org

Για την Αγγλόφωνη : http://en.wikipedia.org

Για την υποστήριξη της Ελληνικής wikipedia : http://www.mywikipedia.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 13:06

Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Τελευταία άρθρα από τον/την Σάκης Σιδηρόπουλος

Σχόλια   

0 # sexual enhancement 17-06-2012 20:49
Fantastic goods from you, man. I've bear in mind your stuff previous to and you're just extremely great. I actually like what you have bought here, certainly like what you're saying and the way in which by which you are saying it. You're making it enjoyable and you continue to care for to keep it sensible. I can't wait to learn much more from you. This is really a wonderful web site.
Παράθεση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: