Βιβλία και βιβλιοπωλεία, εδώ, σ'εμάς.

Να σας πω πως ανάμεσα στους φίλους μου και στους γνωστούς, υπάρχουν και κάποιοι που ανήκουν στη φθίνουσα φυλή των βιβλιοφάγων. Αυτούς συνήθως τους θαυμάζω.

Διότι πάντα, απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να διαβάζω πιο πολλά βιβλία από αυτά που κατάφερνα τελικά να διαβάσω. Ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά, τα αδιάβαστά μου έχουν γεμίσει δύο ράφια.

Όποτε περνάω από μπροστά τους, γυρίζω το κεφάλι μου από την άλλη μεριά, προσπαθώντας να αποφύγω το απαξιωτικό βλέμμα τους. Ίσως, τα έσω και τα έξω ερεθίσματα, την εποχή αυτή, να είναι υπεραρκετά και να μη μου αφήνουν περιθώρια για διαφυγές μέσα στους κόσμους που δημιουργούν οι μάστορες των λέξεων. Γιατί αλήθεια, πώς να σου προκύψει εκείνη η απόσταση από την πραγματικότητα – αναγκαία συνθήκη για να τρυπώνεις σε βιβλία και σε άλλες κατακόμβες – όταν αυτή σε σφυροκοπεί ανελέητα και σ’αναγκάζει να χορεύεις στο ταψί της;  Αν και, σχεδόν πάντοτε, το βασικό κίνητρο για να αγοράσω ένα βιβλίο και να στρωθώ να το διαβάσω, ήταν η ευχαρίστηση που μου προκαλούσε η ανάγνωσή του. Λέγοντας ευχαρίστηση εννοώ την έκκριση θεϊκών υγρών από ανεξερεύνητα μέρη του είναι μου εξαιτίας μιας μυστήριας ταραχής που μου προκαλούσαν οι συγγραφείς τους. Όλα τα άλλα πιθανά καλά ακολουθούσαν.

Αν εξαιρέσουμε το στοιχείο της απόλαυσης εξ αιτίας της ανάγνωσης, υπήρξαν αρκετές φορές, στην  ενήλικη ζωή μου, που δεν ήμουνα σίγουρος, αν γενικά η ανάγνωση βιβλίων βοηθάει αυτόν που τη φέρνει εις πέρας. Να το διατυπώσω και κάπως αλλιώς. Δεν μπορώ να αποδείξω, αν τα βιβλία που διάβασα – εξαιρώντας τα αυστηρώς επαγγελματικά – κυρίως με έκαναν καλύτερο άνθρωπο ή με πλαστογράφησαν. Συχνά αναρωτιέμαι, αν με ώθησαν να κοιτάξω πιο βαθιά τη σχέση μου με τον εαυτό μου και με τον κόσμο, βοηθώντας -και αυτά τα άυλα- να πλάσω το καλύτερο που εν δυνάμει μπορούσα να γίνω. Ή μήπως με παραπλανούσαν, με αλλοίωναν και με έσπρωχναν σε δρόμους που δε μου ταίριαζαν; Έχω συναντήσει ανθρώπους, που μου δημιουργούσαν την αίσθηση πως κρυβόντουσαν μέσα στα βιβλία τους τα οποία τους φιλοτεχνούσαν ένα προσωπείο. Υποψιαζόμουνα πως σε αυτό το δήθεν που εξέπεμπαν, σε αυτό το «αγορασμένο μυαλό» που περιέφεραν, είχε βάλει το χεράκι τους και η σχέση που διαμόρφωσαν με τα βιβλία που διάβαζαν. Και είμαι σίγουρος πως αρκετοί από αυτούς που συναναστρέφομαι, αρκετές φορές, κάπως έτσι θα βλέπουν και εμένα. Εν κατακλείδι  και περισσότερο από ιδιοτέλεια κλίνω να ισχυριστώ πως κάποια αγαπημένα μου βιβλία βοήθησαν στο να ανοίξουν τα μάτια μου για να δω πέρα από τα προφανή της τρέχουσας πραγματικότητας και φύσηξαν με αγάπη εντός μου την ποικιλία του κόσμου με τις υπέροχες αντιφάσεις του. 

Εν πάση περιπτώσει, ο πολιτισμός μας, τουλάχιστον στα λόγια,  βάζει θετικό πρόσημο στην ανάγνωση βιβλίων, αν και  δύο από τους στυλοβάτες του όχι μόνο δεν άφησαν κανένα γραπτό αλλά και ήταν δηλωμένοι φαν του προφορικού λόγου. Αναφέρομαι στο Σωκράτη και στο Χριστό. Εμείς τώρα, ως ιστοσελίδα, που σποραδικά μας αρέσει να χάνουμε και να βρίσκουμε τον εαυτό μας σε βιβλία όπως και να του κάνουμε σέρβις με αυτά, είπαμε να ρίξουμε μια ματιά στα βιβλιοπωλεία του δήμου μας ( Κερατσίνι – Δραπετσώνα). Λειτουργούν, λοιπόν, καμιά εικοσαριά βιβλιοχαρτοπωλεία. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου που γίνεται σε αυτά τα καταστήματα έχει να κάνει με αμιγώς σχολικά είδη, με χαρτικά και είδη γραφείου, με φωτοτυπίες, και με διάφορα παιδικά δώρα. Τα κέρδη από την πώληση των πάσης φύσεως βιβλίων που διακινούν είναι σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είναι φανερό και σε όλη τη διαρρύθμισή τους. Να σκεφτείτε πως στην περιοχή μας ο πιο λειτουργικός και άνετος χώρος για χάζεμα και ξεφύλλισμα βιβλίων είναι το τμήμα που έχει στο β’ όροφο το σούπερ μάρκετ του Σκλαβενίτη. Αμιγώς βιβλιοπωλεία, όπως αυτά που υπάρχουν στην Αθήνα, δε βρίσκεις στην περιοχή μας. Αυτό έχει ως συνέπεια οι περισσότεροι βιβλιόφιλοι να προμηθεύονται τα βιβλία τους επισκεπτόμενοι την αγορά του Πειραιά και του κέντρου της Αθήνας. 

Σε μία επίσκεψη που κάναμε σε πέντε από τα βιβλιοπωλεία του δήμου μας, το αναμενόμενο κοινό στοιχείο ήταν η πτώση της ήδη περιορισμένης κίνησης του βιβλίου. Μας επισύναψαν επίσης το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα δεν οργάνωσαν τις εκθέσεις βιβλίων, που πάγια έκαναν, πολλά χρόνια τώρα, σε πολλά σχολεία. Η γνώμη μας είναι πως η κρίση αυτή μπορεί να πυροδοτήσει τη διάθεση για μια άλλου τύπου οργανωμένης παρέμβασης σε αυτό το πεδίο. Άνθρωποι που πιστεύουν στη θετική επίδραση που μπορεί να έχουν τα βιβλία –όλα ή κάποια - ομάδες και σύλλογοι, παρατάξεις, ο δήμος και οι βιβλιοθήκες του, αλλά προπάντων οι βιβλιοπώληδες, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που θα έχει ως στόχο την επαφή των δημοτών με τα βιβλία. Ερχόμενοι σε συννενόηση με εκδοτικούς οίκους, σχετικά περιοδικά, συγγραφείς, κριτικούς και ηθοποιούς, είναι δυνατόν να δώσουν ερεθίσματα σε ένα κοινό, που θέλει να έρθει πιο κοντά αλλά δυσκολεύεται να βρει άκρες σε αυτόν τον κυκεώνα. Ένα κοινό, που συνήθως ακολουθεί τις προσταγές της διαφήμισης και τις βιτρίνας. Διαλέξεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, αναγνώσεις, εκθέσεις και λέσχες ανάγνωσης, είναι οι δοκιμασμένοι τρόποι που συνήθως δημιουργούν ένα θετικό κλίμα. Τότε, αν υπάρχει, ένα καλοδιάθετο και ευρισκόμενο σε αναμονή ή εν υπνώσει κοινό, ίσως καταφέρουν σιγά σιγά να ανοιχτεί στον κόσμο των τυπωμένων λέξεων. Και η δημιουργία αυτού του αγοραστικού κοινού είναι, φυσικά, το πιο ισχυρό κίνητρο για τους βιβλιοπώληδες εκείνους που θέλουν να διερευνήσουν τα όρια αυτής της αγοράς και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν απ’ αυτήν . Από τη μεριά μας, εγγράφουμε το θέμα αυτό στην ατζέντα μας πιστεύοντας πως, στη δύσκολη αυτή εποχή, ίσως για κάποιους προκύψει να γίνει το διάβασμα βιβλίων ένα καλό δώρο που θα κάνουν στον εαυτό τους.

Από τα πέντε αυτά βιβλιοπωλεία ζητήσαμε, επίσης, να μας δώσουν την πρώτη σε πωλήσεις πεντάδα των βιβλίων του Απριλίου. Σκεφτήκαμε πως η κίνηση, λόγω των εορτών του Πάσχα και του Αγ. Γεωργίου, θα ήταν ελαφρώς αυξημένη και θα είχαν μια μικρή σημασία οι προτιμήσεις του κοινού. Οι βιβλιοπώλες αυτοί ανταποκρίθηκαν σε αυτό που τους ζητήσαμε και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε πολύ. Με αλφαβητική σειρά σας  παρουσιάζουμε τα βιβλιοπωλεία με τις πεντάδες τους.

ΓΡΑΦΙΔΑ, των Ι.& Α. Χαιρετά, Ελ.Βενιζέλου 188, Ταμπούρια.

"ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ Η ΨΥΗ ΜΟΥ", διηγήματα της Μάρω Δούκα, εκδόσεις Πατάκη.
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ", του Γιάνη Βαρουφάκη, εκδόσεις Λιβάνη.
"ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ" της Άννας Γαλανού, εκδόσεις Ωκεανιδα.
"ΤΟ ΝΗΜΑ" της Βικτώριας Χίσλοπ, εκδόσεις Διόπτρα.
"ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣ" της Νικόλ-Άννας Μανιάτη, εκδόσεις Ψυχογιός.
ΓΡΑΦΟΡΑΜΑ, του Σπύρου Μακαντάνη, Εθν.Αντιστάσεως 40, Δραπετσώνα.

"ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ" του Νίκου Μπογιόπουλου, εκδόσεις Λιβάνη.
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΜΠΗΙΑ", του Δημήτρη Καζάκη, εκδόσεις Ποντίκι.
"Η ΑΓΚΟΥΣΑ" του Θοδωρή Τσάκωνα, εκδόσεις NoveBooks.
"ΕΒΔΟΜΗ ΑΙΣΘΗΣΗ" του Μίμη Ανδρουλάκη, εκδόσεις Καστανιώτη.
"Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ" του Γιώργου Χρονά, εκδόσεις Πανός.


Η ΓΩΝΙΑ ΣΟΥ, της Θεοδώρας Καραγιάννη, Προικοννήσου 56, Ευγένεια.

"ΝΙΤΣΕ, 99 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ" του Άλαν Πέρσυ, εκδόσεις Πατάκη.
"ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ" της Φανής Πανταζή, εκδόσεις Ψυχογιός.
"Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΜΟΝΟ Ν'ΑΓΑΠΑ" της Μαρίας Τζιρίτα, εκδόσεις Ψυχογιός.
"ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ" του Ρούπερτ Άιζακσον, εκδόσεις Πατάκη.
"ΝΕΜΕΣΙΣ" του Τζο Νέσμπο, εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΙΛΙΑΣ, της Ηρώς Παπανδρέου, Ξάνθου 36, Αμφιάλη.


" Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΜΟΝΟ Ν'ΑΓΑΠΑ" της Μαρίας Τζιρίτα, εκδόσεις Ψυχογιός.
"ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΕΣΜΟΣ" της Νικόλ- Άννας Μανιάτη, εκδόσεις Ψυχογιός.
"ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ" της Άννας Γαλανού, εκδόσεις Ωκεανίδα.
"ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ" του Νίκου Μπογιόπουυλου, εκδόσεις Λιβάνη.
"ΟΡΚΟΣ ΣΙΩΠΗΣ" του Κυριάκου Κουζούμη, εκδόσεις Σαββάλα.

ΦΙΛΟΓΡΑΜΜΑ, της Παρθένας Ποιμενίδου, Αϊνστάιν 30, Κερατσίνι.

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ" του Στίγκ Λάρσον, εκδόσεις Ψυχογιός.
"ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ" της Καίτης Οικονόμου, εκδόσεις Ψυχογιός.
"ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ" της Φανής Πανταζή, εκδόσεις Ψυχογιός.
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΜΠΗΙΑ" του Δημήτρη Καζάκη, εκδόσεις Ποντίκι.
"ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ" της Αλκυόνης Παπαδάκη, εκδόσεις Καλέντης.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά σ’ αυτόν τον πίνακα, παρατηρούμε πως κυριαρχούν τα πάσης φύσεως αισθηματικά μυθιστορήματα, αγαπητά προπάντων στο γυναικείο κοινό, όπου έχουν μεγάλο σουξέ οι εκδόσεις Ψυχογιός. Σε τίτλους βιβλίων ακολουθούν τα αστυνομικά - θρίλερ. Κατά κάποιον τρόπο, αναμενόμενη ήταν και η παρουσία των οικονομικών βιβλίων. Στις περισσότερες πεντάδες συναντάμε τρεις συγγραφείς – Βαρουφάκη, Καζάκη και Μπογιόπουλου - που έγιναν γνωστοί από τις εμφανίσεις τους στα Μ.Μ.Ε, αυτά τα δυόμιση χρόνια της κρίσης, αρθρώνοντας ένα προσωπικό λόγο για τα οικονομικά αίτια της κρίσης και τις διεξόδους που μπορούμε να επιλέξουμε.Τέλος, στην Ευγένεια, φαίνεται πως υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα για  φιλοσοφικό προβληματισμό, μιας και το βιβλίο για το Νίτσε, όπως μας δήλωσε η κ. Θεοδώρα, είχε απρόσμενη επιτυχία και οι πωλήσεις του ήταν μακράν από όλα τα άλλα.

Καθ'οδόν πληροφορηθήκαμε πως δύο από τους συγγραφείς που βιβλία τους υπάρχουν στη λίστα των μπέστ σέλερ του Απριλίου, είναι συνδημότες μας. Πρόκειται για τον Κυριάκο Κουζούμη και για τον Θοδωρή Τσάκωνα. Θα προσπαθήσουμε να τους πλησιάσουμε για να μας "δώσουν" ότι έχουν ευχαρίστηση.

Ο πίνακας στις Μεγεθύνσεις είναι του 80χρονου Γερμανού ζωγράφου Γκέρχαρντ Ρίχτε., Έχει τίτλο "Διαβάζοντας" και εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1994.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 13:04