Λαθάκια και λάθη

Ένα οριζόντια: Λαγός πιπέρι έτριβε κακό της …….του. Παροιμία μας. 

Καλά αρχίσαμε, τα τετραγωνάκια είναι τόσα όσα χρειάζονται (δυστυχώς) και την παροιμία την ξέρω (ευτυχώς). Το συμπληρώνω. Πάμε παρακάτω. 

Θάλασσα, τρικυμία, αναστάτωση, ό,τι ταίριασμα και να κάνω, με τον μπούσουλα που έχω για να βρω τα κάθετα, πάει στράφι. Νευριασμένος τα παρατάω.


Έχασα την ευκαιρία να κολακέψω τον εγωισμό μου, να κάνω τεστ για το αλτσχάιμερ, να περάσω την ώρα μου.

Την άλλη μέρα, η εφημερίδα με κάνει άνω-κάτω.
Ζητάμε συγνώμη απ’ τους αναγνώστες μας, το χθεσινό σταυρόλεξο ήταν λάθος. Ο δαίμων του τυπογραφείου……… Πάει στο διάολο.
   

Ο καθηγητής της γυμναστικής περιμένει την ομαδάρα μας, έχει σχεδιάσει αποβραδίς τις μπασκέτες στο ταμπελάκι, έχει βγάλει τα συστήματα, τους αιφνιδιασμούς, τις άμυνες και περιμένει. Λοιπόν πλέϊ μέικερ o Ιορδάνης, σούτινγκ γκαρντ ο Σάκης, τεσσάρι ο Πάνος, φοργουόρντ o Λάζαρος. Σύστημά μας... καλάθι βάζουμε καλάθι δεν τρώμε. Πάμε δυνατά. Ζντο. Και πέμπτος;
Ποιος πέμπτος; Α! ο πέμπτος!
Εντάξει, μωρέ, πέμπτος ας παίξει ο Οδυσσέας.
Όλο το βράδυ σχεδίαζε το παιχνίδι ο αθεόφοβος o πτυχιούχος και είχε ξεχάσει τον πέμπτο παίκτη.
Δε βαριέσαι, παιχνίδι είναι.


Ευνοούμενος του αφεντικού. Συγγενής του; Γνωστός του; Δεν ξέρω! Σχεδόν αργόμισθος. Του έχουν δώσει ένα ντοσιέ με πιστοποιητικά πλοίων να  παρακολουθεί πότε λήγει η ισχύς τους και να ενημερώνει το αρμόδιο τμήμα για να τα ανανεώσουν. Αυτό! Τίποτα άλλο. Αμ δε! Τα περισσότερα πλοία αναχωρούν με τρομακτικές καθυστερήσεις. Ο τύπος ξεχνάει να ειδοποιήσει ή δεν κοιτάει καθόλου το ντοσιέ. Μικρό το κακό, τα πλοία φεύγουν έστω και καθυστερημένα, και ο γνωστός του αφεντικού τα ξύνει. Ιδιωτική εταιρεία είναι, τι μας νοιάζει εμάς; Να!


Από εδώ και πέρα, όμως, μας νοιάζει και μας νοιάζει πολύ, πάρα πολύ.
Δεν είναι ένα κωλοσταυρόλεξο, δεν είναι ένα σχολικό ματς μπάσκετ, δεν είναι -ή δεν πρέπει να είναι- ο γνωστός, ο κολλητός, ο δικός μας.
Κ.Ε.Γ.Ε  Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων.
Σάλος πάλι με τις πανελλήνιες στο μάθημα της φυσικής, και ολίγον στο μάθημα της γλώσσας.
Μια επιτροπή, προσέξτε επιτροπή όχι ένας άνθρωπος, αλλά μία ομάδα ανθρώπων, συναθροίζονται, συνομιλούν, συσκέπτονται, προβληματίζονται και συναποφασίζουν, για τα θέματα στα οποία θα διαγωνισθούν τα παιδιά μας, δηλαδή το μέλλον του τόπου μας, που -έτσι μπουρδέλο που είναι το κράτος μας- αυτή είναι η σημαντικότερη στιγμή για την πρόοδό τους. Είναι η στιγμή που απ’ αυτές τις εξετάσεις θα ξεχωρίσει η ήρα απ’ το στάρι και κάθε παιδί θα προχωρήσει στη ζωή του, με εισιτήριο αυτές τις εξετάσεις, για τις σπουδές του, ή με εξιτήριο για άλλες προσπάθειες. Δε χωράνε, λοιπόν, γκάφες, αστοχίες, αδικίες, παραλείψεις και ανεπάρκειες.
Ποια είναι -ή ποια πρέπει να είναι- τα κριτήρια; Να είναι μέσα στη διδακτέα ύλη, να μη ξαφνιάσουν, να μην προκαλέσουν, να μην πειραματιστούν. Δύσκολα θέματα; Δύσκολα! Εύκολα; Εύκολα! Αλλά όχι ακατανόητα, στρεβλά, εκδικητικά, φανφαρόνικα.
Τόσο δύσκολο είναι;
Δεν ξέρω τι οδηγίες παίρνουν και από πού, αλλά -τις πιο πολλές φορές- τα καταφέρνουν να προκαλούν, να διχάζουν, να λοιδορούνται. Δεν ξέρω πού  δίνουν αναφορά, ποιος τους τραβάει το αυτί και ποιός τους πληρώνει. Ξέρω, όμως, ότι κάθε φορά τα καταφέρνουν να είναι αυτοί οι αρνητικοί πρωταγωνιστές των πανελληνίων εξετάσεων.
Μαθητές και γονείς (τώρα, πώς παίζει να έχουν λόγο οι γονείς σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν το ‘χω καταλάβει ακόμη) μέσα σ’ αυτή την ασάφεια, περισσότερο καλύπτουν τις αδυναμίες τους παρά αναδεικνύουν τα προσόντα τους.


Θαυμάστε:
1985: Στην έκθεση, οι διαγωνιζόμενοι ζήτησαν αρωγή για να ευδοκιμήσουν, αλλά η επιτροπή ήταν άτεγκτη. Ο σάλος τεράστιος.
1987: Άσκηση στη φυσική, παρόμοια με άσκηση του βιβλίου, που είχε και τη λύση. Μόνο που η λύση στο βιβλίο ήταν λάθος!
1989: Λάθος διατύπωση στο θέμα της κοινωνιολογίας.
Ο σύλλογος Ελλήνων κοινωνιολόγων καταγγέλλει την Κ.Ε.Γ.Ε
1992: Η ΟΛΜΕ ζητά ακύρωση του μαθήματος της κοινωνιολογίας.
1993: Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ζητά ακύρωση της εξέτασης του μαθήματος της Φυσικής.
1998: Γίνεται λόγος για ασάφειες στο μάθημα της Φυσικής.
2001: Η Κεντρική Επιτροπή κάνει το «λάθος» στα αρχαία ελληνικά να επιλέξει θέμα που είχαν βάλει οι φροντιστές στις εξετάσεις προσομοιώσεις.
2003: Η Μαθηματική Εταιρεία κάνει λόγο για λάθος στο μάθημα των Μαθηματικών.
2003: Στη Φυσική, η Κεντρική Επιτροπή, λόγω λάθους, αποφάσισε ακύρωση ερωτήματος.
2005: Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την επιλογή των θεμάτων και κάποιοι καθηγητές δε βαθμολογούν τα γραπτά.
2006: Η Ένωση Βιολόγων κάνει λόγο για λανθασμένη διατύπωση στο μάθημα της Βιολογίας.
Τέλος, για την ποικιλία.
2007: το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει λάθος βάσεις, χωρίς να πληρώσει σε κανένα μαθητή ψυχική οδύνη!


Καταργήστε λοιπόν τις εξετάσεις, άλλως τε δεν μπορείτε να τις διοργανώσετε δίκαια, αδιάβλητα, σωστά. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αποφασίσουν μέσα στα πανεπιστήμια, έχουμε τόσα πολλά, αν θα συνεχίσουν ή όχι.  
Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα παιδιά ή παραμένουν ισόβιοι φοιτητές ή τα παρατάνε και πάνε γι'άλλες πολιτείες.
Έτσι κι αλλιώς όσοι καταφέρνουν να τελειώσουν, τώρα που το δημόσιο μας τελειώνει, θα κριθούν στην αγορά εργασίας που είναι αμείλικτη, εκτός κι αν το "φυσάει" η οικογένεια ή είναι γνωστοί του αφεντικού.                                                      
Αφήστε, λοιπόν, όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν.

Tα στοιχεία για τα λάθη και τις παραλείψεις της ΚΕΓΕ τα πήρα απ'την ιστοσελίδα Fimes.gr.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:32

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: