Όμορφες γωνιές της πόλης…

 


Γ
ια πολλά χρόνια, αγνοούσα την ύπαρξή του και, πριν πολλά χρόνια, όταν πήγα, εντυπωσιάστηκα από το καταπληκτικό προαύλιο αλλά και τη φυσική ομορφιά που περιβάλλει το ναό αυτό. Αναφέρομαι στην εκκλησία του Aγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι!

   

      

Γράφω με αφορμή τις καθημερινές μου επισκέψεις, πρωί και απόγευμα, στην εκκλησία, όχι προφανώς για να προσκυνήσω αλλά για να θαυμάσω την φυσική ομορφιά των δέντρων αλλά και των υπέροχων ζώων που φιλοξενεί η εκκλησία αυτή. Μπαίνοντας στο προαύλιο της εκκλησίας, βλέπεις όλα τα ζωάκια, τα οποία βρίσκονται στα αριστερά, άλλα κυκλοφορούν ελεύθερα και άλλα είναι σε ομάδες μέσα σε όμορφα και αρκετά περιποιημένα κλουβάκια. Τι όμως μπορεί να δει κάποιος εκεί;

         
Α
ς ξεκινήσω με τη «μασκότ» της εκκλησίας, που είναι το προβατάκι, ο Γιώργος με το όνομα, μιας που, κάθε χρόνο, ανήμερα του αγίου, κάποιος πιστός φέρνει ένα μικρό αρνάκι προσφορά στον άγιο. Είναι ένα πανέμορφο προβατάκι, πολύ φιλικό με τους ανθρώπους, που περιμένει να φανεί κάποιος άνθρωπος να το ταΐσει και να το χαϊδέψει. Τα αγαπημένα του εδέσματα είναι το μαρούλι, το στάρι, τα μπισκοτάκια (τρελαίνεται με τα “Μιράντα»), το ψωμάκι αλλά και πολλά ακόμη. Πρόσφατα, ο Γιώργος απέκτησε και παρέα ένα κατσίκι (και αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, αρσενικό και με επικρατέστερο όνομα το… Αντώνης). Το κατσικάκι είναι αυτό που λέμε στην κυριολεξία …. κατσίκι! Στην αρχή, ήταν επιφυλακτικό και ζήλευε το Γιώργο, που όλοι του έδιναν φαγάκι και προσπαθούσε κι αυτό να κερδίσει το ενδιαφέρον μας. Δυστυχώς, την πλήρωνε ο Γιώργος, μιας που συνεχώς τον έσπρωχνε για να φάει κι εκείνος κάτι. Περνώντας όμως οι μέρες, το αρνάκι και το κατσικάκι έγιναν κολλητοί και, τώρα, ξαπλώνουν δίπλα-δίπλα και κάνουν συνεχώς βόλτες ο ένας πίσω από τον άλλο. 

         

Υπάρχουν εκεί, επίσης, και αρκετές κότες και κόκορες, που συνεχώς σκαλίζουν τη γη με αυτή την παράξενη και ίσως πολλές φορές ηλίθια γοητεία και αγνότητα καθαρίζοντας τα πάντα και ταυτόχρονα τρώγοντας τα πάντα. Δεν έχουν αγαπημένο φαγητό, καθώς αποτελούν τα παμφάγα ζώα της φύσης αλλά σίγουρα, τώρα που καλοκαιρεύει, παθαίνουν σοκ όταν τρώνε καρπουζάκι, πραγματικά τρελαίνονται!

         

Με φοβερό νάζι και χαρούμενο περπάτημα πάνε, κατά ομάδες, οι χήνες και οι πάπιες της μικρής φάρμας του αγίου Γεωργίου. Οι παπίτσες είναι πιο φιλικές και καλόκαρδες, ενώ οι χήνες είναι πιο επιθετικές και με πιο κοφτερά δοντάκια, δείχνουν να ενοχλούνται ακόμη κι αν τους πετάς φαγητό. Τόσο οι πάπιες όσο και οι χήνες λατρεύουν το μαρούλι αλλά και ό,τι άλλο τρώνε οι κοτούλες, καθώς είναι κι αυτές παμφάγα. Το καλοκαίρι έχουν και αρκετές αυτοσχέδιες λιμνούλες με νερό όπου μπορεί κάποιος να τις θαυμάσει να κάνουν το μπάνιο τους.

         

Από την παρέα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα κουνελάκια, τα οποία είναι όλα τους περιορισμένα, μιας που -λόγω της κινητικότητας που τα διακρίνει- μπορούν εύκολα να πηδήξουν τα κάγκελα και να διαφύγουν. Λατρεύουν τα καροτάκια αλλά και το μαρούλι. Είναι πανέμορφα και αυξάνονται συνεχώς, μιας που φέρνει ο κόσμος αρκετά από αυτά, όπως και κοτούλες και παπίτσες που είχαν αγοραστεί, δυστυχώς, την περίοδο του Πάσχα και τώρα μεγάλωσαν. Ευτυχώς, στον Άγιο Γεώργιο υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθούν, γιατί -διαφορετικά- όσα αγοράζουν το Πάσχα και μετά δεν τα θέλουν, τα πετάνε μην μπορώντας να τα κρατήσουν σπίτι.

         

Από την παρέα δε θα μπορούσε να λείπει και μια καταπληκτική χελώνα, η οποία μας θυμίζει κάτι από την εποχή των δεινοσαύρων, αλλά με δυσκολία θα τη συναντήσετε, μιας και της αρέσει να κρύβεται και, γενικά, δυσκολεύεται λίγο με τις μετακινήσεις. Αν, όμως, την πετύχετε, να ξέρετε ότι λατρεύει όλα τα πράσινα και ειδικά το μαρούλι.

         

Εδώ αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους ανθρώπους που φροντίζουν καθημερινά όλα αυτά τα ζωάκια αλλά και στους περιπατητές, που όλο και κάτι θα φιλέψουν τα ζωάκια αυτά. Θέλει μεγάλη φροντίδα και αγάπη από όλους τους ανθρώπους, ώστε τα ζωάκια αυτά να είναι υγιή και χορτασμένα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

         

Συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους τους ανθρώπους της εκκλησίας, που προσέχουν την καθαριότητα του χώρου και που έχουν επιτρέψει η εκκλησία να αποκτήσει και ένα ρόλο ευρύτερο από αυτόν της απλής εκπλήρωσης των θρησκευτικών πιστεύω των ανθρώπων. Είναι αναρίθμητες οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην εκκλησία αυτή, τόσο στον προαύλιο χώρο όσο και στο πνευματικό κέντρο, που υπάρχει ακριβώς κάτω από το ναό. Θα αναφέρω απλά μια «εκδήλωση» που μου έκανε τρομακτικά θετική εντύπωση… Αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, είχε στηθεί στη μέση του προαυλίου μια τεράστια φωτιά και, όπως ο κόσμος έβγαινε από τη λειτουργία, είχε την ευκαιρία να ψήσει μόνος του, με αυτοσχέδιες βέργες, το λουκάνικο που προσέφερε η εκκλησία, να το συνοδέψει με ψημένο ψωμάκι, κρασί, γλυκά αλλά και πολλά ακόμη εδέσματα.

         

Αξίζει να αναφερθεί ότι, δίπλα στην εκκλησία, βρίσκεται ένα μικρό παρεκκλήσι, που είναι το τελευταίο σωσμένο χτίσμα από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και εκεί προσευχήθηκε, για τελευταία φορά, ο Καραϊσκάκης. Αξίζει να κάνει κάποιος το γύρο της εκκλησίας και να δει το εκκλησάκι αυτό.

         

Στην εκκλησία αυτή έρχεσαι κοντά με την φύση, βλέπεις και παρατηρείς τα ζώα και το πώς αυτά δένουν αρμονικά μεταξύ τους αλλά και με το φυσικό τοπίο. Είναι μια τέλεια ευκαιρία -τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους- να αντικρύσουν μια κότα, όχι ψητή στο φούρνο… ένα κόκορα, όχι κρασάτο… ένα κατσικάκι κι ένα αρνάκι, όχι ψητά στη σούβλα… μια πάπια, όχι φουά γκρα… ένα κουνέλι, όχι στιφάδο! Κι αν, μετά από όλα αυτά, θέλετε να μπείτε στην εκκλησία, τότε να το κάνετε. Απλά, αν είναι να το κάνετε αυτό, φροντίστε να πάρετε μια σακουλίτσα με τρόφιμα και να τα αφήσετε, με το που μπαίνετε στην εκκλησία, κάτω από το τραπέζι που θα συναντήσετε (ενδεικτικά να αναφέρω ότι ένα πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο6 κοστίζουν μόνο 0.50 ευρώ). Κι αν κάνετε όλα αυτά και πάτε κάνα παιδάκι ή κανένα ανηψάκι σας βολτούλα στην εκκλησία, τότε ο Θεός θα είναι πιο ικανοποιημένος από το να πηγαίνατε και να ανάβατε απλά ένα κερί!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:32

Σχόλια   

0 # Kostas 06-07-2012 18:48
Μπορεί ο "Γιώργος" το προβατάκι αλλά και ο "Αντώνης" το κατσικάκι να έπεσαν θύμα της κατωτερότητάς τους στην τροφική αλυσίδα....στην θέση τους όμως υπάρχει ενα μικρό πανέμορφο προβατάκι και ένα κατσικάκι(με κερατάκια αυτό). Όσοι "πιστοί" προσέλθετε....
Παράθεση