Καθαρίσαμε με Σκάϊ την παραλία, έδωκα και μια συνέντευξη.

 

Μιλάμε για την παραλία των Λιπασμάτων, αυτή που είναι δίπλα στου Κράκαρη και στο βάθος, στα δυτικά της, φαίνεται η Ψυττάλεια και η Σαλαμίνα και νότια η Αίγινα.
Αυτήν που,για μας τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπήρχε δυνατότητα προσβάσης για περίπου έναν αιώνα.
Λοιπόν, σήμερα, Κυριακή, 1η Ιουλίου, ο Σκάι, “καθαρίζουμε την Ελλάδα, ομορφαίνουμε την Ελλάδα”, μαζί με το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, συνεπείς στο ραντεβού τους, ανέλαβαν δράση. 


Πήγαμε κι εμείς, λίγο καθυστερημένα. Πιο νωρίς και στην ώρα τους είχαν πάει κοντά στα 60 άτομα, από τα 90.000 του δήμου μας. Αλλά αυτοί οι 60 την έκαναν τη δουλειά και μάλιστα με όρεξη. Αυτό που έχω να πω είναι πως ένοιωσα όμορφα ως εθελοντής, σε μία δραστηριότητα που οργανώθηκε από τον ΣΚΑΪ του πολυεκατομμυριούχου Αλαφούζου και από μια τοπική εξουσία. Αν δεν έγραφα σε αυτήν την ιστοσελίδα, θα ήμουνα σαν αρκετούς από τους παρευρισκόμενους που, φαντάζομαι, πως το κυρίαρχο αίσθημα μέσα τους εκφράζεται με την υπέροχης αφέλειας παροιμία "κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό". Και σε τελική ανάλυση το "εκ του αποτελέσματος κρίνουμε" δεν είναι ένα ισχυρό κριτήριο; 


Και μια και μιλάμε για γιαλό, να σας πω πως ο χώρος που βασικά καθαρίστηκε ήταν γύρω από μια μικρή παραλία με άμμο που βρίσκεται δίπλα στου Κράκαρη και στην αρχή της ελεύθερης ακτής. Στο τέλος, πάντως, αναρωτιόσουνα πώς γίνεται να υπάρχει τόσο σκουπίδι και πλαστικό σε ένα τόσο μικρό χώρο. Άμα κιόλας σκεφτείς πως τα περισσότερα απ'αυτά, χρόνια τώρα, η θάλασσα τα ξέβραζε, σε πιάνει για λίγο η ψυχή σου. Πάρα πολλές σακκούλες, λοιπόν, γέμισαν οι συνδημότες μας με τα γάντια. Μάλλον αυτό είναι που προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας από τέτοιες πρωτοβουλίες. Το μαζεμένο σκουπίδι και η καθαριότητα που προκύπτει σε ένα χώρο, συν την παρεΐστικη εργασιοθεραπεία. Καλού κακού, να πούμε εδώ πως μπάνιο στη μικρούλα παραλία ας δοκιμάσει να κάνει μόνο όποιος θέλει να μεταλλαχτεί.


Από τους δημοτικούς συμβούλους - που δεν τους αναγνωρίζουμε και όλους - ελάχιστους είδαμε. Να αναφέρουμε την κ.Μαίλη, την κ.Μόσχου, την κ.Δατσέρη και τον κ.Κουλούκη, όπως και τον κ.Τσιρίδη, που εμφανίστηκε όταν κλείναμε το μαγαζί. Φυσικά, παρόντες ήταν και ο κ. Αντωνόπουλος και η κ. Λεοντιάδου, μέλη του τοπικού συμβουλίου Δραπετσώνας και φαν της δικής μας Ανάπλασης. Να μην ξεχάσουμε και τον Δήμαρχο κ.Τζανή. Αυτό που εκτίμησα ήταν πως όλοι αυτοί δεν παρευρέθηκαν ως επιβλέποντες ή με κυρίαρχη κινητήριο δύναμη τις δημόσιες σχέσεις. Δήμαρχος και σύμβουλοι φόρεσαν γάντια και έσκυψαν βοηθώντας κι αυτοί λίγο πολύ στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Όμως, μ'αυτόν που χάρηκα ιδιάιτερα ήταν ο κ. Γιώργος Μπούζας. Τον είχα Λυκειάρχη στο 1ο Λύκειο Κερατσινίου, προς το τέλος της δεκαετίας του '80. Μετά συνταξιοδοτήθηκε. Άραγε, πόσο χρονών να είναι σήμερα; Φυσικά, αυτός ο άνθρωπος, αριστερός παλιάς κοπής, ως συνταξιούχος, συνέχισε να δραστηριοποιείται σε διάφορα θέματα και να συμμετέχει στα κοινά. Τώρα, με ελβιέλα, αθλητική φόρμα και καπελάκι, ήταν εκεί και βοηθούσε. Τι να πω, του βγάζω το καπέλο. Νάσαι καλά, Γιώργο.


Παρόν, φυσικά, ήταν και το τηλεοπτικό συνεργείο του Σκάι. Έπαιρνε συνεντεύξεις από κάποιους σκουπιδομαζώχτρες, πήρε και από μένα.Ίσως, γιατί τους έκανε εντύπωση πως, παρόλα τ' άσπρα γένια μου, είχα κίνηση νέου. Με λίγα λόγια, τους απάντησα πως είμαι εκεί και βοηθάω, διότι πιστεύω πως η φροντίδα του δημόσιου χώρου πρέπει να γίνεται με το ίδιο ενδιαφέρον που φροντίζουμε και τον ιδιωτικό μας. Και πως ένα μέρος της ευθύνης γι'αυτήν τη φροντίδα το έχουμε κι εμείς οι πολίτες. Ωραία λόγια θα μου πείτε και πως ο καθένας εύκολα με τα λόγια κτίζει ανώγεια και κατώγια. Ξέρω, όμως, πως για δραστηριότητες που δεν είναι ενταγμένες στις παραδοσιακές της κοινωνίας μας και όταν προπάντων έχουν να κάνουν με το κοινό καλό, οι πράξεις προπάντων είναι που πείθουν, αγκαζέ με την εις βάθος ανιδιοτελή και άψογη συμπεριφορά αυτών που τις διοργανώνουν. Διαισθάνομαι πως με κάτι σημαντικό διαφωνείτε, ε; Αλλιώτικα, πώς να εξηγηθεί που, από 90χιλ. κατοίκους, παρόντες ήταν μόνο 60 νοματαίοι, που αρκετοί μάλιστα απ'αυτούς ήταν μέλη της Δημοτικής κίνησης του Δημάρχου "Καλή Μέρα Κερατσίνι - Δραπετσώνα"; Εξήγησέ μου το, αν μπορείς, τουλάχιστον εσύ, που το ήξερες κι εκροσωπείς κάποια οργανωμένη ομάδα ή παράταξη, να το σκεφτώ κι εγώ. Λοιπόν, γιατί δεν ήρθατε; 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:58