Higgs vs Σεραφείμ... Κύριο

Σίγουρα δε θα πέρασε απαρατήρητη, τις τελευταίες μέρες, η ανακοίνωση ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως βρέθηκε το σωματίδιο Higgs (ή αλλιώς σωματίδιο του Θεού). Το διάσημο παρατσούκλι του μυστηριώδους σωματιδίου δημιουργήθηκε


για τον τίτλο ενός βιβλίου του νομπελίστα φυσικού Λέον Λέντερμαν - φήμες λένε παρά τη θέλησή του, καθώς ο ίδιος επιθυμούσε να το ονομάσει «διαολεμένο σωματίδιο», λόγω του ότι «κανείς δεν μπορούσε να το βρει». Όπως σχολιάζουν οι φυσικοί, δεν έχει να κάνει με θρησκευτικές απόψεις, αν εξαιρέσουμε ότι αφορά ένα πεδίο που είναι πανταχού παρόν, σε όλο το Σύμπαν. Τι είναι όμως το μποζόνιο Χίγκς;Το Βασικό Μοντέλο της φυσικής των σωματιδίων περιγράφει τις αρχές που διέπουν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις δυνάμεις που αλληλεπιδρούν στο Σύμπαν. Μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει εξήγηση για το πώς τα σωματίδια αυτά αποκτούν μάζα. Τα σωματίδια, ή μικρά θραύσματα ύλης, έχουν διάφορα μεγέθη και μπορούν να είναι μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα από τα άτομα. Ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια, για παράδειγμα, είναι υποατομικά σωματίδια που συνθέτουν το άτομο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μποζόνιο Χίγκς είναι το σωματίδιο που εισφέρει σε όλη την ύλη τη μάζα της. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως τα κουάρκ και τα ηλεκτρόνια, είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία εδράζεται όλη η ύλη του Σύμπαντος. Το μυστηριώδες, μέχρι σήμερα, μποζόνιο Χίγκς δίνει στα σωματίδια μάζα και καλύπτει ένα από τα καίρια κενά στη σύγχρονη Φυσική. Είναι το τελευταίο κομμάτι που έλειπε από την ανθρώπινη γνώση για την πιο θεμελιώδη φύση του Σύμπαντος.Το συγκεκριμένο σωματίδιο αποτελεί μέρος μίας θεωρίας που πρωτοδιατυπώθηκε από το φυσικό Πίτερ Χίγκς, τη δεκαετία του 1960, για να εξηγήσει πώς αποκτούν μάζα τα σωματίδια. Η θεωρία προτείνει ότι υπάρχει ένα πεδίο ενέργειας Χίγκς σε όλο το Σύμπαν. Καθώς τα σωματίδια κινούνται μέσα του, αλληλεπιδρούν και προσελκύουν Μποζόνια Χίγκς, τα οποία συγκεντρώνονται γύρω τους σε ποικίλους αριθμούς.


Εάν φανταστεί κανείς το Σύμπαν σαν ένα πάρτι, σχετικά άγνωστοι μεταξύ τους καλεσμένοι μπορούν να διασχίσουν ένα δωμάτιο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, ενώ οι πιο δημοφιλείς θα προσελκύσουν ομάδες φίλων (τα μποζόνια Χίγκς), οι οποίοι θα τους αναγκάσουν να επιβραδύνουν την πορεία τους. Το ίδιο ισχύει για σωματίδια που κινούνται στο πεδίο Χίγκς, καθώς κάποια θα προσελκύουν μεγαλύτερες συναθροίσεις μποζονίων Χίγκς, αποκτώντας μεγαλύτερη μάζα.Βγαίνει λοιπόν η ανακοίνωση και πέρασαν μόνο λίγες ώρες μέχρι που ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ (ζητάω συγγνώμη που δεν προσθέτω τουλάχιστον τον τίτλο «άγιος» μπροστά από το όνομά του) φρόντισε να κοινοποιήσει την παρακάτω δήλωση, την οποία, προφανώς, δεν την έγραψε στην απλή γλώσσα του λαού (ας του υπενθυμίσει κάποιος πως έχει καταργηθεί το πολυτονικό), μέρος της οποίας παρατίθεται παρακάτω και, προφανώς, αναφέρεται στην τυχόν ανακάλυψη του μποζονίου Χίγκς…

«Δυστυχς, μως, δέν εναι τόσο πλά τά πράγματα γιατί πίσω πό ατές τίς τρομακτικές καί ασχιστες γιά τήν νθρώπινη προσωπικότητα, τήν νθρώπινη στορία καί τήν νθρώπινη φιλοσοφία πόψεις κρύβεται τό ποκρουστικό πρόσωπο το διαμονισμο, γιατί μόνο δαιμόνια καί κατεχόμενοι πό ατά μπορον νά μωρολογον μέ τέτοιες νοησίες.

Προτείνω δέ στούς κλεκτούς ατούς «σοφούς», τν ποίων πως κάθε νθρώπου γκέφαλος χει να τρισεκατομμύριο νευρικές συνδέσεις πού «τυχαία» γιναν πό τό συνείδητο μποζώνιο, άν χουν νάγκη αμοληψίας ατοί συγγενικά των πρόσωπα νά μήν προστρέχουν πλέον στόν λτρουϊσμό τν συνανθρώπων τους, λλά νά χρησιμοποιήσουν τό αμα τν «κλεκτν συγγενν» τους χιμπατζίδων, ορακοτάγκων, γοριλν, γιββώνων κ.λ.π. γιά νά διαπιστώσουν χι στήν θεωρία λλά στήν πρακτική φαρμογή της τήν δθεν λήθεια τς «νακαλύψεώς» των, περί το «κοινο γεννήτορος μποζωνίου» κτός καί ν τό μποζώνιο χει τέτοια εφυΐα στε νά κατασκευάζει σέ κάθε εδος καί ναν συγκεκριμένο αματολογικό τύπο».

           


Κάποτε, λοιπόν, ο Γαλιλαίος είχε πει ότι η γη κινείται και καταδικάστηκε από την εκκλησία σε θάνατο για τη βλασφημία που είπε και μόνο όταν παραδέχτηκε το «λάθος» του γλίτωσε από το να γίνει μπάρμπεκιου. Χρειάστηκαν 356 χρόνια για να ζητήσει συγγνώμη η καθολική εκκλησία από το Γαλιλαίο, οπότε έχει χρονάκια ακόμα και η δική μας εκκλησία να ζητήσει συγγνώμη για αυτά τα ακατάληπτα που ξεστόμισε ο Πειραιώς.

          Αλλά και λάθος να κάνει η επιστήμη για κάποια τυχόν ανακάλυψή της, κι αυτό μέσα στο «παιχνίδι» είναι. Άλλωστε, με βάση την επιστημονική μέθοδο, υπάρχει ένας κύκλος, ο οποίος ακολουθείται, προκειμένου η αποκτούμενη ανθρώπινη γνώση να γίνει μέρος της επιστημονικής γνώσης. Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

  • παρατήρηση
  • αρχική θεωρία
  • πείραμα – συλλογή δεδομένων
  • διαμορφωμένη θεωρία
  • δημοσίευση
  • κριτικήΥπόψη ότι δεν είναι όλα τα στάδια του κύκλου υποχρεωτικά. Επίσης, ο κύκλος συνεχίζεται συνήθως ανακυκλούμενος από το σημείο του πειράματος και κάτω. Ό,τι λοιπόν κι αν έχει ανακαλυφθεί, μπορεί στο μέλλον να ανατραπεί, αλλά αυτό θα είναι συνέπεια μιας άλλης επιστημονικά τεκμηριωμένης ανακάλυψης, που θα καλύπτει τα κενά που δεν μπορούσε να καλύψει η προϋπάρχουσα. Δε θα είναι,δηλαδή, απλά μια άρνηση, στο όνομα και πάλι του Θεού και βασισμένη στο δόγμα της εκκλησίας που απευθύνεται στα πρόβατά της, δηλαδή στο «πίστευε και μη ερεύνα».
        


Έχω την αίσθηση, όμως, πως καλά έκανε τελικά ο Σεραφείμ. Έκανε ό,τι θα έπραττε και ο κάθε ευσυνείδητος υπάλληλος, απλά προστάτεψε το αφεντικό του. Πώς, αλήθεια, τόλμησε μια κοινότητα χαζοφυσικών να χρησιμοποιήσει τη λέξη Θεός, όταν αυτό αποτελεί σήμα κατατεθέν (trade mark or copyright) της εκκλησίας μας, άντε και λιγουλάκι της καθολικής. Είναι σα να χρησιμοποιείς τον Lionel Messi σε μια διαφήμιση και να μην πληρώνεις τον ατζέντη του, τον μεσάζοντα! Έτσι ακριβώς αισθάνθηκε και ο Πειραιώς! Κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα του Θεού, αν δεν έχει καταβάλει τον οβολό του, μικρό ή μεγάλο! Από το να ανάψει ένα κερί μέχρι του να δώσει καμία εισφορά στην εκκλησία γιατί, όπως και να το κάνεις, έχει έξοδα και η εκκλησία. Ειδικά αν κατέχεις δυο πενταόροφα στην Ακτή Θεμιστοκλέους - Πειραϊκή (κάτι κτιριάκια που γράφουν Μητρόπολη Πειραιά;) με θέα ακριβώς στη θάλασσα, χρειάζεσαι χρήματα για φως, νερό, τηλέφωνο… άσε που έχουμε και το χαράτσι πλέον! Και μπορεί ο Σεραφείμ να μη ζήτησε, όταν ανέλαβε το «θρόνο» του Πειραιά, λιμουζίνα για τη μεταφορά του, πάντως εγώ πάντα σε ένα Audi A3 με φιμέ τζάμια τον βλέπω, με κλειστά τζάμια και προφανώς κλιματισμό! Και μπορεί λιμουζίνα να μην είναι, πάντως απέχει μακράν από το αμάξι του μέσου Έλληνα πλέον!

         


Επιπλέον, θα ήθελα απλά να ζητήσω ως χάρη από τον Σεραφείμ να επιτρέψει στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) να εκπροσωπείται στην ιερά σύνοδο για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της Εκκλησίας, όπως επίσης να υπάρχει και ένας φυσικός παρών κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών σε κάθε εκκλησία. Τι; Παράλογο σας φαίνεται; Ό,τι σχέση έχει ο Σεραφείμ με τη φυσική, έχουμε και εμείς οι Φυσικοί με την εκκλησία. Και μετά φταίμε εμείς, οι Φυσικοί, που δεν ασχολούμαστε με το εκκλησιαστικό «άθλημα». Διότι, αν είναι να μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου, μάλλον πρέπει να γίνει και το αντίθετο. Και επειδή οι μητροπολίτες κατέχουν ένα αξίωμα που έχει απήχηση σε πολύ κόσμο, καλό θα ήταν να προσέχουν τι λένε, καθώς δεν κρίνονται από κανένα! Είναι, με απλά λόγια, χειρότεροι και από τους ίδιους τους πολιτικούς, οι οποίοι -για τα μάτια του κόσμου- κάθε τέσσερα χρόνια, ζητούν την ψήφο του λαού. Οι μητροπολίτες κρίνονται από το Θεό και εις το όνομά του πάντα η εκκλησία έκανε πράξεις σχεδόν ναζιστικές (κάτι για σταυροφορίες μου έρχεται στο μυαλό). Ας επιλέξουν να εκλέγονται τα ανώτατα στελέχη τους και ας σταματήσει η μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος και τότε θα είναι μάγκες, διότι τώρα είναι απλά… τσάμπα μάγκες! Μέχρι τότε, μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους δίχως να χρησιμοποιούν τον άμβωνα της εκκλησίας τους, να εκφράζονται σαν απλοί άνθρωποι αν θέλουν… αυτό και μόνο!

         


Σε μια συζήτηση που είχα, ακόμη κι εγώ ειρωνεύτηκα τη σημασία της πιθανής ανακάλυψης του μποζονίου Χίγκς, μέχρι που μια εξαιρετική συνάδελφος φυσικός (η γυναίκα μου) απλά με ρώτησε… «Πόσες αλήθεια εφαρμογές στην καθημερινή ζωή, αλλά κυρίως στην υγεία, έφερε η ανακάλυψη άλλων υποατομικών σωματιδίων, όπως το ηλεκτρόνιο;»Τότε απλά το βούλωσα… θα ήθελα λοιπόν, την επόμενη φορά, που -ο Σεραφείμ και όσοι ασπάζονται αυτά τα οποία λέει- έρθει η ώρα να χρειαστούν μια εξέταση αίματος, μια ακτινογραφία, μια μαγνητική τομογραφία, μια αξονική τομογραφία, έναν υπέρηχο, ένα καρδιογράφημα, ένα εγκεφαλογράφημα, μια ακτινοθεραπεία, μια χημειοθεραπεία, μια επέμβαση αλλά και οποιαδήποτε επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο, τότε απλά να το αποφύγουν. Να το αποφύγουν και να αρκεστούν στα τάματα, στις λαμπάδες, στους σταυρούς, στις μετάνοιες, στους θεραπευτές, στα μαντζούνια, στα λείψανα, στις εικόνες που κλαίνε και όπου αλλού νομίζουν, καθώς -και τότε που είχε βρεθεί το ηλεκτρόνιο- σίγουρα θα υπήρχε ένας Σεραφείμ για να ειρωνευτεί την ανακάλυψη αυτή. Η εκκλησία είναι γεμάτη από ανθρώπους σαν κι εκείνον, από ανθρώπους που, ενώ θα έπρεπε να δίνουν βοήθεια στον κόσμο, απλά δεν μπορούν… και δεν μπορούν, γιατί απλά χρειάζονται εκείνοι βοήθεια.

 


Υ.Γ. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πεπερασμένος. Ο άνθρωπος είναι κοντά στο να ανακαλύψει τα πάντα πέρα από το πλην άπειρο (ποιος έδωσε την «σπίθα» για όλα αυτά) και το συν άπειρο (τι υπάρχει μετά θάνατο).

Βασικά συστατικά κάθε θρησκείας είναι το από πού προερχόμαστε και το πού πάμε. Αυτή είναι η δουλειά της! Αλλιώς, ας φτιάξει καμιά ιστοριούλα με κανένα μήλο και κανένα φίδι!!!   

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:57