Νέα καλά. Κι ενδιαφέροντα. Από παντού και για όλα. 1o Ιουλίου Κύριο

 

Αποτελεί παράδοση, πλέον, η επίσκεψή μου στο πανηγύρι την παραμονή, αλλά και ανήμερα, της γιορτής της Παναγίας της Βλαχέρνας στο Κερατσίνι. Δημότης όλα μου τα χρόνια στο Κερατσίνι, η εν λόγω εκκλησία πάντα αποτελούσε ένα καταφύγιο, μιας και έχει ένα εκπληκτικό προαύλιο αλλά και λόγω του ότι όλα μου τα οικογενειακά «εκκλησιαστικά γεγονότα» έχουν συμβεί εκεί. Από το γάμο των γονιών μου μέχρι και τη βάπτιση του γιου μου, υπάρχει μια γέφυρα σαράντα ετών που συνδέει τα γεγονότα αυτά. Η Παναγία γιορτάζει στις 2 του Ιούλη και, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πήγα ανήμερα να χαζέψω και να αφουγκραστώ τον καλύτερο χαρακτήρα των πιστών.

       

   Νομίζω πως η εκκλησία έχει ένα εκπληκτικό χάρισμα… έχει μια τεράστια δυναμική να συγκεντρώνει κόσμο. Κόσμο που εκείνη τη στιγμή ξεχνάει κόμματα και ομάδες και είναι όλοι ενωμένοι, για το σκοπό που πήγε ο καθένας στην εκκλησία. Έχει την τεράστια δυναμική να συγκεντρώνει πολύ κόσμο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά την σταύρωση, ο οποίος μετά παραμένει στην εκκλησία όλη τη νύχτα, απλά για να στολίσει τον επιτάφιο και να συμπαρασταθεί στο θείο δράμα. Αν, λοιπόν, η εκκλησία καταφέρει να αξιοποιήσει αυτή την τεράστια δύναμη που έχει για καλό, και όχι για να μιλάει για μποζόνια, τότε θα είναι όλα καλύτερα.

          Επί του θέματος, τώρα: με αφορμή τη γιορτή, γύρω από την εκκλησία στήνονται πάγκοι μικροπωλητών (πάντα αναρωτιέμαι αν είναι νόμιμοι, αλλά δε με νοιάζει κιόλας) με κάθε λογής πράγματα. Τέτοια ποικιλία κι εύρος αγαθών ούτε σε πολυκατάστημα δεν μπορείς να συναντήσεις. Γύρω, λοιπόν, από την εκκλησία δένουν αρμονικά πράγματα όπως… παιδικά παιχνίδια, ρούχα (από σουτιέν και κιλότες έως και παπούτσια), καλλυντικά, τσάντες, είδη προικός, cd και dvd, κοσμήματα, εργαλεία, ζωάκια (καναρίνια, κουνέλια, χελωνίτσες, ιγκουάνα), παιχνίδια απασχόλησης παιδιών (κούνιες, αμαξάκια, ψάρεμα), τυροκομικά προϊόντα, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες (απλοί και με σοκολάτα), μουσταλευριά, ζαχαρωτά αλλά και τα απαραίτητα σουβλάκια καθώς και το ψητό καλαμπόκι! Κι αν ψάξεις καλά, μπορεί να βρεις και το καλαμπόκι γάλακτος!

Έχω την αίσθηση πως, την ώρα εκείνη, στο πανηγύρι βρίσκονται άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων και πως όλοι, λίγο ή πολύ, γίνονται παιδιά. Ξυπνάνε μνήμες παιδικών χρόνων και, σίγουρα, όλοι μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν κάτι είτε για τους ίδιους είτε για κάποιο δικό τους άνθρωπο. Κι αυτό είναι κάτι όμορφο. Πραγματικά, θεωρώ πως η απόλαυση του να κάτσεις σε ένα από τα τραπεζάκια, στα σουβλατζίδικα στιγμής του πανηγυριού, δε συγκρίνεται με το καλύτερο εστιατόριο, αν το συνδυάσεις και με την παρατήρηση, το χάζεμα του κόσμου που περνάει, κατά εκατοντάδες, από μπροστά σου.

          Μέχρι και πέρσι, στην είσοδο της εκκλησίας, που βρίσκεται πίσω από το ιερό (είσοδος αυτοκινήτων), υπήρχε -μπαίνοντας δεξιά- ένας πωλητής καλαμποκιών, που πάντα φώναζε «Καλαμπόκια γάλακτος για παιδιά…». Πραγματικά, ποτέ στη ζωή μου δεν είχα γευτεί τέτοιο καλαμπόκι. Ήταν κάτι το μοναδικό και του είχα κάνει τρελή διαφήμιση σε γνωστούς και μαθητές μου. Φέτος που πήγα ο εν λόγω πωλητής άλλαξε και πωλούσε είδη προικός, προς απογοήτευσή μου. Τον ρώτησα το γιατί, και απλά μου είπε να πάρω από τον απέναντι, που είχε κι αυτός τα ίδια καλαμπόκια. Αλλά δεν ήταν! Ελπίζω του χρόνου να το ξανασκεφτεί, διότι εγώ από άλλον δεν ξαναπαίρνω καλαμποκάκι.

          Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, ακολούθησε μια μουσικοχορευτική παράσταση με παραδοσιακά συγκροτήματα του δήμου, όπου συμμετείχε πάρα πολύς κόσμος. Μια βραδιά με αεράκι, μια βραδιά που σίγουρα σε κάνει -έστω και για δυο τρεις ώρες- να ξεχνιέσαι από την… τρόικα! Αξίζει, λοιπόν, μια βόλτα, αν όχι στη Βλαχέρνα, τουλάχιστον σε ένα οποιοδήποτε πανηγύρι μιας εκκλησίας, για να αισθανθεί κάποιος αυτή τη μυστηριακή κατάσταση με τους ήχους, τις μυρωδιές και τα χρώματα. Σίγουρα τα πανηγύρια στην πόλη δεν συγκρίνονται με αυτά που γίνονται στα νησιά, την περίοδο του 15αύγουστου. Σίγουρα, πάντως, είναι μια καλή ευκαιρία να πάμε σε αυτά και να γίνουμε έστω για λίγη ώρα… παιδιά!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:57