Από τρία βιβλιοπωλεία του Πειραιά

 

Σε αεροπλάνα και σε βαπόρια, σε λεωφορεία σε τρένα και σε ταξιά, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έχουν την ανάγκη να απασχολούν το μυαλό τους. Δε μπορούμε να ξέρουμε αν αυτοί είναι οι περισσότεροι ή οι λιγότεροι.

Αρκετά βάσιμα μπορούμε να ισχυριστούμε πως όσοι διαβάζουν ή λύνουν σταυρόλεξα και τα παρεμφερή, μάλλον ανήκουν σ’αυτήν την κατηγορία. Οι παρατηρήσεις μας διαχρονικά συμπίπτουν πως αυτοί που στα ταξίδια τους κρατάνε ένα βιβλίο, μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό στα χέρια τους, χρόνια τώρα, είναι λίγοι. Στα τελευταία μας ταξίδια διαπιστώσαμε, όχι με έκπληξη, πως η παραπάνω ομάδα είναι πια μικρότερη και απ' αυτήν που στα χέρια της κρατάει μία συσκευή με οθόνη και παίζει, επικοινωνεί, παρακολουθεί ή διαβάζει.

Ένα πρώτο αναμφισβήτητο συμπέρασμα είναι πως το βιβλίο με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, περνά στα πίσω καθίσματα της ιστορίας. Ακριβέστερα μπορούμε να πούμε πως ανήκει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας και πως αυτό δεν είναι ένα πολιτικό σύνθημα με κοντά ποδάρια, αλλά κάτι που θα ισχύει πέρα για πέρα και δια παντός. Φαντάζομαι πως στους περισσότερους το γεγονός αυτό δε θα τους λέει τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση, ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Υπάρχουν και αρκετοί που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία διαφορά του να διαβάζεις Φ.Ντοστογιέφσκι, Α.Καμύ, Φ.Κάφκα, Χ. Μπελ, Γ.Γ Μάρκες,ή Α.Παπαδιαμάντη – περιοριζόμενοι σε μυθιστοριογράφους που κάποτε μας γοήτευσαν - από βιβλίο ή στην οθόνη. Άλλοι όμως, θεωρούν πως το τέλος του χάρτινου βιβλίου σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Όπως ο κεντρικός ήρωας της  «Δουβλινιάδας», εκδότης το επάγγελμα, που στην ερώτηση της γυναίκας του που πάει, απαντάει: «Πάω στο Δουβλίνο για μια κηδεία της εποχής της τυπογραφίας, της χρυσής εποχής του Γουτεμβέργιου». Κάπως έτσι κι εμείς το βλέπουμε, εμείς που αρκετά βιβλία τα απολαύσαμε και τα νοιώσαμε σαν κομμάτια της ζωής μας και γι'αυτό μας βγαίνει η ανάγκη να υπερασπιστούμε αυτόν τον κόσμο που σπρώχνεται οριστικά στο περιθώριο. Να προβάλλουμε και να υπερασπιστούμε ένα μέσον και μία σχέση που μας συνεπήρε. Σαν ένα φιλί σε κάτι που αγαπάμε. Και που αυτό το κάτι περιλαμβάνει και τους βιβλιοπώλες, αυτούς τους διάκονους στους ναΐσκους των βιβλιόφιλων, που και αυτοί δίνουν μία άνιση μάχη. Που εκτός από τη γενικότερη κρίση, σκληρός αντίπαλός τους είναι και το διαδίχτυο, βλέπε amazon, κλπ.

Απευθυνθήκαμε σε επτά βιβλιοπώλες που έχουν τα καταστήματά τους στο κέντρο του Πειραιά, υποβάλλοντάς τους δύο ερωτήσεις. Τους ζητήσαμε επίσης να μας παρουσιάσουν με λίγα λόγια ένα βιβλίο που το διάβασαν μέσα στο 2012 και τους άρεσε. Και τέλος να μας γράψουν σε μία λίστα τα πέντε πρώτα βιβλία σε πωλήσεις που έκαναν το μήνα Ιούλιο. Από τους επτά, οι τρείς μας απάντησαν. Τους ευχαριστούμε πολύ. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους, - με αλφαβητική σειρά. 

Βενιέρη Ευαγγελία, βιβλιοπωλείο «Του Μυλωνά», Αφεντούλη 4, τηλ.2104511673
 
1η) Η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει με στήριξη ή διάδοση της φιλαναγνωσίας μέσα από εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα σχολεία, με ίδρυση Λέσχης Ανάγνωσης για τους δημότες και με δημιουργία βιβλιοθηκών στις συνοικίες.
2η) Εμείς σα βιβλιοπώλες προσπαθούμε να είμαστε πάντα ενημερωμένοι όχι μόνον στις νέες κυκλοφορίες, άλλα κυρίως στις καλές κυκλοφορίες. Προσπαθούμε επίσης να αγγίξουμε όλες τις κατηγορίες αναγνωστικού κοινού και δίνουμε έμφαση στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο στο οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι.
3η) Αρκετά βιβλία διάβασα το 2012 θα θελα όμως να μείνω στο βιβλίο του Φρανσουά Λελόρ "Ο Μικρός Έκτορας και τα μυστικά της ζωής",  εκδόσεις Πατάκη, το οποίο θεωρώ εξαιρετικό αναγνώσιμο για νέους και μεγαλύτερους. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας με γλαφυρό τρόπο και έξοχη αφήγηση μας "μυεί" στα μυστικά της ζωής και μας "ανοίγει" στον κόσμο γύρο μας ένα ανάγνωσμα γοητευτικό και πολύμορφο με λογοτεχνικές αρετές και φιλοσοφικές ματιές που διαβάζεται απ' όλη την οικογένεια μαζεμένη με Δυνατή Φωνή.

1o) "ΗΔΟΝΗ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ", Ζυράννα Ζατέλη, Εκδόσεις Καστανιώτη.
2o) "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ", Τζίλιαν Φλίν, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
3o) "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ", Φρανσουά Λελόρ, Εκδόσεις Πατάκη.
4o) "ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ", Δημήτρης Στεφανάκης, Εκδόσεις Ψυχογιός.
5o) "ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ", Jo Nesbo, Εκδόσεις Μεταίχμιο. 


Μαρκοπουλιώτης Άγγελος, βιβλιοπωλείο « Νέος Κύκλος»., Καραολή Δημητρίου 43, τηλ. 2104100145
 
1η) ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ , ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥΣ , ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΤΟΚ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.

2η) ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ , ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟ. 

3η) ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ " ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΔΕΙΣ " ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ , ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ 2010. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΠΑΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ. ΜΕ ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΦΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ, ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ. ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ .

1. ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ , «ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΨΥΧΗ» , ΕΚΔ.ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
2. ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ , «ΕΓΩ Ο ΖΑΧΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ» , ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ.
3.ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ , «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΕ ΠΟΛΛΑ» , ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ.
4. ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ , «ΑΝΕΜΩΛΙΑ» , ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗΣ.
5. ΕΛΕΝΑ ΜΑΚΡΗ , «ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ» , ΕΚΔ. ΛΥΜΠΕΡΗ.

Σολωμού Ευαγγελία, βιβλιοπωλείο «Κιβωτός», Δραγάτση 1, τηλ. 2104138522
1η) - Μείωση της αυξημένης κατά πολύ, τιμή πώλησης των βιβλίων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει και μπορεί να γίνει, αφού στις μέρες μας - περίοδος κρίσης -  όπου η γνώση θα πρέπει να μετρά.
-Συνεργασίες εκδοτικών οίκων με εφημερίδες/περιοδικά , καθώς τελείται προώθηση που παραβιάζει την γενική καλή πίστη ανάμεσα στους δύο κλάδους εκδότικών οίκων <=> βιβλιοπωλείων.
-Υψηλά κόστη εκθέσεων βιβλίου , δυσβάσταχτα για τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους μικρής εμβέλειας εκδοτικούς οίκους.
-Αυξημένο Φ.Π.Α. που καταδικάζει το βιβλία ...να μένουν στο ''ράφι'' (μέσα σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκε 3,5 μονάδες).
Με επιπτώσεις σε εργαζόμενους & επιχειρήσεις στον κλάδο του βιβλίου / χάρτου (όπου και παρατηρείται συνεχόμενη ύφεση τα τελευταία χρόνια).
Προτάσεις - Λύσεις σωτήριες στον τομέα του βιβλίου προς την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ουσιαστική εφαρμογή του νόμου που υπάγεται στο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο περί Ανταγωνι      σμού για την διασφάλιση της εμπορικής σχέσης ως προς την μεταξύ των δύο κλάδων {εκδοτ.οίκοι<=>βιβλιοπ.} τιμολογιακή πολιτική , 
αλλά κατά κύριο λόγω για την υγιή σχέση τους (εξασφάλιση πίστης/εμπιστοσύνης).
Μείωση του κόστους των εκθέσεων βιβλίων που διοργανώνονται από την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Μείωση του Φ.Π.Α. στα βιβλία και στις αναλώσιμες πρώτες ύλες καθώς ο κλάδος ήδη ασφυκτιά στις πιέσεις που δέχεται μέσω
της υψηλής φορολόγησης.


2η) α) Κάνουμε πάντοτε έκπτωση , της τάξεως του 10% στο αναγνωστικό μας κοινό ανεξαιρέτως , με αφετηρία την αγαπη μας για το βιβλίο και την πεποίθηση πως τα βιβλία είναι πλούτος.
β) Κάνουμε προσφορές σε βιβλία παλιά (:παλιές εκδόσεις / μη κινήσιμα) παιδικά - λογοτεχνικά - ξενόγλωσσα - λευκώματα - περιοδικά κλπ. καθώς το περιεχόμενο τους σε ταξιδεύει έτσι κι αλλιώς.
γ) Επιδιώκουμε ανθρώπινη και προσωπική επαφή με τον πελάτη, προσέχουμε το χώρο του βιβλιοπωλείου και η βιτρίνα μας θέλουμε πάντα ...να τραβάει τα βλέμματα (καθώς αλλάζει συχνά χαρακτήρα βάσει εποχής και περιεχόμενο με νέα βιβλία)
δ) Είμαστε όσο το δυνατόν καλά ενημερωμένοι , προτείνοντας μάλιστα λογοτεχνικά βιβλία πού τοποθετούμε σε ειδικό πάγκο έχοντας πάντα άποψη για το καλό βιβλίο, αφού και εμείς οι ίδιοι είμαστε αναγνώστες. (το αντίστοιχο ισχύει και στο παιδικό μας τμήμα με βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια).
ε) Πιστεύοντας στα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε ειδικό group στο Facebook με την ονομασία:
Κιβωτός Πειραιά - Βιβλιοπωλείο - Piraeus , Greece // Facebook 
στο οποίο αναγράφονται βιβλιοκριτικές αλλά κυρίως οι βιβλιοπροτάσεις μας.


3η) " Ο Άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά ", του Κουβανού Λεονάρδο Παδούρα , εκδόσεις Καστανιώτη.  
Ένα μυθιστόρημα πού εμπεριέχει όνειρα και ελπίδες , δοσμένα με έναν ξεχωριστό τρόπο , πού εξηγούνται με μία και μόνο αφορμή το ίδιο το όραμα των ηρώων για μια ζωή λεύτερη και δίκαιη για όλους . 
Το βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα στην δολοφονία του Τρότσκι, φτάνει στο κρεσέντο θύτη θύματος σε μια θαυμάσια λογοτεχνικά διαδρομή. Γενιές χαμένες σε μια χωρίς νόημα θανατερή αντιπαράθεση Στάλιν - Τρότσκι . Αξίζει να διαβαστεί , έτσι μόνο θα αποκομίσουμε κάποιο κέρδος... Διαβάζοντας , μαθαίνοντας ! 

 1o) ''Όσο αντέχει η ψυχή''της Λένας Μαντά (Ψυχογιός) 
2o) ''Οι τρείς υποσχέσεις'', της Χρυσηίδας Δημουλίδου (Ψυχογιός) 
 3o) ''Για τ'όνειρο πώς να μιλήσω'', της Ελένης Πριοβόλου (Καστανιώτης) 
4o) ''Ονειρεύτηκα τον δολοφόνο σου'', της Αγγελικής Νικολούλη (Καστανιώτης) 
5o)"Το ζουμί του πετεινού'', του Γιάννη Μακριδάκη (Εστία) 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 12:15