Ένας χρόνος Σταγόνα

 

Αύριο 1η Οκτωβρίου κλείνουμε ένα χρόνο από τότε που η ιστοσελίδα μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Πιστεύουμε πως, μέσα σ' αυτό το χρόνο, κατακτήσαμε κάποια πράγματα από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας. όταν ξεκινήσαμε αυτήν την περιπέτεια. Αλλά και άλλα που μας προέκυψαν καθ’οδόν.

Αυτό που επιθυμούσαμε ήταν να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα που θα είχε ως στόχο θέματα τοπικά - του Κερατσινίου/Δραπετσώνας και ολίγον από Πειραιά - και υπερτοπικά. Με το υπερτοπικά εννοούμε ζητήματα σημαντικά για μας, που εκφύονται στο παγκόσμιο χωριό μας, αυτό το οικουμενικό κέντημα των αέναων αλληλοεπιδράσεων. 

Στο ξεκίνημά μας ήμασταν σχεδόν άσχετοι με αυτά τα θέματα, αλλά σιγά σιγά γινόμασταν όλο και πιο συγκεκριμένοι, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και μία άποψη γι' αυτά που συνέβαιναν στις γειτονιές μας. Κάναμε μία σοβαρή προσπάθεια να αναδείξουμε ειδήσεις, κινήσεις, αγώνες και δραστηριότητες, που ανέβαζαν τον πήχη του κοινού βίου μας. Όταν κάτι μας άρεσε, αλλά βλέπαμε πως υπήρχε ένα έλλειμμα, προσπαθούσαμε να συνεισφέρουμε με ιδέες και προτάσεις. Και για εκείνες τις ενέργειες, που ήταν αντίθετες με την κοινή λογική και με όσα πρεσβεύουμε και που κρίναμε πως στρέφονταν ενάντια στο κοινό καλό, κάναμε σοβαρές προσπάθειες προσπαθώντας  η κριτική μας περισσότερο να βοηθάει στη διόρθωση, στην αλλαγή πλεύσης προς το καλύτερο. Με λίγα λόγια, ανοίξαμε τα χαρτιά μας, δώσαμε το στίγμα μας, δε μασήσαμε τα λόγια μας, ήμασταν όσο πιο αληθινοί μπορούσαμε.

Το άλλο που ήταν στις αρχικές μας επιδιώξεις ήταν να μην έχουμε περιορισμούς ως προς τη θεματολογία.
Αναρτήσαμε πολλά άρθρα που πρόσφεραν τον οβολό τους σε θέματα κοινωνικά, υπαρξιακά, καλλιτεχνικά, εκλαϊκευμένα επιστημονικά, οικολογικά και ιδεολογικά, σε θέματα που εν ολίγοις πλουτίζουν τη ματιά μας. Πράγμα σημαντικό, διότι κόσμος δίχως αποχρώσεις και κυματισμούς είναι ένας κόσμος άχαρος και στεγνός που φλερτάρει με τον ολοκληρωτισμό. Πάντα έχουμε, λοιπόν, στο μυαλό μας να εκχύουν αυτά τα άρθρα κάτι υγιεινό για την ψυχική μας κατάσταση, κάτι δυναμωτικό για την αλήθεια των δεσμών μας. 

Εξ αρχής ήμασταν ανεξάρτητοι απέναντι σε ο,τιδήποτε είναι οργανωμένη έκφραση κάποιας ιδεολογίας, απέναντι σε οποιαδήποτε δύναμη κάνει τους δικούς της λογαριασμούς και έχει τους δικούς της στόχους. Σεβαστοί όλοι αυτοί, αν εννοούν αυτά που λένε και πράττουν αναλόγως.  Εμείς όμως είμαστε άλλων ανέμων παιδιά κι άλλος ήλιος μας ζεσταίνει. Πιστεύουμε λοιπόν, πως αυτή μας την ανεξαρτησία την κάνουμε σεβαστή, γιατί ήμασταν πειστικοί.

Αυτό το τρίπτυχο - θέματα τοπικά και υπερτοπικά, ύλη με ποικιλία θεμάτων και ανεξάρτητη παρουσία - θα είναι και την επόμενη χρονιά η βασική επιλογή μας. Εκτιμούμε πως μας βοηθάει στο να κατακτούμε κάποιες ενδιαφέρουσες κορυφές, που πριν μας φαινόντουσαν απρόσιτες.

Στην προσπάθεια αυτή μας βοήθησαν, πέρα από τους βασικούς μας αρθρογράφους, και πολλοί άλλοι. Άνθρωποι που συνεισέφεραν με τα άρθρα τους, τις ιδέες τους, τις σκέψεις τους και το ενδιαφέρον τους. Τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας.
Μας βοήθησαν επίσης και άλλοι, είτε με πίνακες και φωτογραφίες, είτε με τις μουσικές τους. Όπως κι εκείνοι με τα πρωτότυπα βιντεάκια που μας έστελναν. Χίλια ευχαριστώ και σ' αυτούς.

Είναι απαραίτητη μία ιδιαίτερη αναφορά στο Σάκη το Σιδηρόπουλο, που δίχως αυτόν ιστοσελίδα δε θα είχαμε. Ο αφανής θεμέλιος λίθος μας. Μας έστησε το site, έφτιαξε δικά μας βιντεάκια, και ήταν πάντα πρόθυμος να βρίσκει λύσεις σε όποιο τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζαμε. Μάθαμε πολλά από αυτόν και θα μάθουμε κι άλλα.

Πολλά ευχαριστώ στις τρεις επιμελήτριες μας, την Αντωνία Βαρθαλίτου, τη Ρούλα Ζουπανιώτη και την Πέπη Πιερρουτσάκου, που προστέθηκε πρόσφατα στην ομάδα αυτή. Δίχως αυτές, τα άρθρα μας θα έχασκαν σα χαζά, θα τραγουδούσαν φάλτσα.

Ελπίζουμε, τη δεύτερη χρονιά, να κάνουμε τις αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει να συζητάμε, ώστε να ανανεώσουμε - σε σημεία και προς το καλύτερο - τη Σταγόνα. Πιστεύουμε η έμφαση στην ποιότητα και την εγκυρότητα των άρθρων μας, να έχει ως αποτέλεσμα και την άνοδο της ήδη σχετικά μεγάλης επισκεψιμότητας που έχουμε.

Αν, σε γενικές γραμμές, κάπως έτσι μας βλέπετε κι εσείς ώ άγνωστοι επισκέπτες μας, δηλαδή σαν ένα από εκείνα τα κεράκια που βοηθούν αρθρογράφους και αναγνώστες να βλέπουν λίγο πέρα από τη μύτη τους – τον κόσμο και εντός τους - αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Κι επειδή ζούμε μέρες δύσκολες, που άλλους λίγο και άλλους πιο πολύ μας αποδιοργανώνουν, με μια στεναχώρια διάχυτη που μας ταγκίζει όλους, καλό είναι ό,τι ενδιαφέρον, συμπαθητικό και ανιδιοτελές κυκλοφορεί στην πιάτσα να το διαδίδουμε και να το βοηθάμε. Με όποιο τρόπο μπορούμε. Ελπίζουμε, λοιπόν, στην ενεργό συμπαράστασή σας. Με τον καλό σας λόγο, με τα σχόλια και την κριτική σας, με τις πληροφορίες, τις δουλιές σας και τα άρθρα σας.

Να είστε καλά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 09:36