Τα 650δις των ομογενών από άλλη γωνιά

Λοιπόν, από τα 650 δις δολάρια που μάζεψαν οι ομογενείς της Αμερικής με σκοπό να εξαγοράσουν το χρέος μας και να μας σώσουν, τα 50 δις είναι για την Κύπρο. Τα 600 που είναι για μας, είναι περίπου 460 δις ευρώ. 


Το λοιπόν, ο ομογενής γιατρός Μανώλης Λαμπράκης, πρόεδρος της πρωτοβουλίας End National Debt και ο δικηγόρος Γ. Παπαδάκης διαμήνυσαν πως η οργάνωση αυτή θέτει δύο όρους για να μεταβιβαστούν τα χρήματα αυτά στην Ελληνική κυβέρνηση: 
Να συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή από Αρεοπαγίτες, οι οποίοι θα προσυπογράφουν και θα εγκρίνουν τη νομιμότητα κάθε ποσού του χρέους το οποίο θα αποπληρώνεται. Την πρόταση προς αυτή την επιτροπή θα καταθέτει μια άλλη διεθνής επιτροπή, από 17 οικονομολόγους.
Να συγκροτηθεί και μία άλλη επιτροπή, πάλι από Αρεοπαγίτες, προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί από το 1974 έως σήμερα, για να διαπιστωθεί τυχόν παράνομος πλουτισμός τους σε βάρος του Δημοσίου χρήματος.
Τα χρήματα των ομογενών, σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, είναι άμεσα διαθέσιμα στην Ελληνική κυβέρνηση, με το δάνειο να παρέχεται στη χώρα μας με σταθερό επιτόκιο 0,5%, ενώ η αποπληρωμή του χρονολογείται στα 100 χρόνια! Η πληρωμή της κάθε δόσης θα γίνεται ανά πενταετία, ενώ ο τόκος θα δίδεται κάθε εξάμηνο.
Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος Αρτέμης Σώρρας είναι ο άνθρωπος κλειδί σε αυτήν την ιστορία, αφού είναι ο κύριος ιδιοκτήτης των ομολόγων αυτών. Αν και πολυδισεκατομμυριούχος ο κ.Σώρρας, ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στη λίστα των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου. Είναι κρυφός ή δεν είναι φιγουρατζής.

Λοιπόν, μιας και η Ελληνική κυβέρνηση δεν καταδέχεται να πάρει το δάνειο αυτό, εμείς έχουμε να κάνουμε στην οργάνωση End Natiοnal Dedt μία αντιπρόταση. Έχοντας τη βεβαιότητα ότι σχεδόν όλοι οι συμπατριώτες μας θα συμφωνούν με τους όρους της οργάνωσης των ομογενών και με τους όρους του δανείου, τους προτείνουμε να δοθούν τα χρήματα αυτά σε όλους εμάς.

Το λοιπόν, αν από τα 11 περίπου εκατομμύρια που είμαστε, αφαιρέσουμε τα 3εκ., δηλαδή αφαιρέσουμε αυτούς που τα μέτρα της κυβέρνησης δεν τους έχουν ενοχλήσει, μένουμε 8 εκ. Μοιράζοντας το ποσό των 460 δις σε αυτούς που ασφυκτιούν, αναλογούν στον καθένα μας περίπου 57.500 ευρώ. Δηλαδή, μία οικογένεια με δύο παιδιά και μία γιαγιά θα πάρει δάνειο, με φανταστικούς όρους, 5Χ57.500 = 287.500 ευρώ.

Λοιπόν, φανταζόμαστε πως θα συμφωνείτε κι εσείς ότι οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών πάσης φύσεως και το μικρότερο για αποταμίευση ή επενδύσεις. Κι αυτό, γιατί δεν είναι μόνο πως ως λαός ανήκουμε στη φυλή των «μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε…», δεν είναι επίσης που τις τελευταίες δεκαετίες μία συμπαγής περιρρέουσα ατμόσφαιρα μας εκπαίδευε στην ελαχιστοποίηση του κόπου και στην άκριτη κατανάλωση, αναγορεύοντάς την μάλιστα σκοπό ζωής, είναι και που η κατάσταση είναι τόσο αβέβαιη, που ο καθένας νοιώθει πως σήμερα, δικέ μου, έχουμε, αύριο δεν έχουμε. Οπότε, βουρ στον πατσά. 

Το λοιπόν, το σημαντικό είναι πως έτσι θα πέσει πολύ χρήμα, ζεστό χρήμα, στην αγορά. Κι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Και θα είμαστε ευτυχείς.

Λοιπόν, μάλλον θα σας περάσει από το μυαλό να με ρωτήσετε «ποιο πρόβλημα;». Κατά βάθος το ξέρετε. Αλλά θα προσποιηθούμε πως το μισοαγνοείται. 

Το λοιπόν, το πρόβλημά μας, αγαπητοί, είναι πως η λύση της τρόικας για την αποπληρωμή των δανειστών, η πρόταση του νεοφιλελευθερισμού με άλλα λόγια, δεν φαίνεται να είναι σωστή, δεν τους βγαίνουν τα νούμερα. Μακάρι να τους έβγαιναν.

Λοιπόν, έχουμε τη μείωση των κρατικών δαπανών, που οι δικοί μας, οι fun των μνημονίων, που όλο και λιγοστεύουν, μέσα κι έξω, αυτοί που τους  εμπιστεύονται, βασικά την κάνουν με τον εύκολο τρόπο. Περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κτλ. Δηλαδή άγρια λιτότητα και με τις τιμές όλο ν'ανεβαίνουν..

Το λοιπόν, αυτοί, με μεγαλύτερες αν κι όχι πιο δίκαιες,φορολογίες πιστεύουν πως έτσι θα έχουν αύξηση των εσόδων. Η μείωση των εξόδων και η αύξηση των εσόδων είναι το ποσόν που απαιτείται κάθε φορά για να δοθεί η δόση στους δανειστές μας.

Λοιπόν, έτσι όπως είναι η κατάσταση, όλοι πια καταλαβαίνουμε πως, αφού οι κυβερνώντες δεν κάνουν καμιά σοβαρή προσπάθεια για δημόσιες επενδύσεις, για την πάταξη της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και τα παρελκόμενά της, τότε όσο μεγαλώνουν οι μειώσεις τόσο μικραίνουν τα έσοδα. Ο ορισμός του φαύλου κύκλου. Λίγο είναι το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά, άρα και οι δουλειές είναι λίγες και η ανεργία θα αυξάνεται συνέχεια. Άρα, μηδέν εις το πηλίκο, ή αλλιώτικα τζάμπα πάνε οι θυσίες μας. Το θέμα είναι πως, αν δεν αλλάξει κάτι συγκλονιστικά, για να μπορούμε να εξοφλούμε τα δάνεια οι περικοπές θα συνεχιστούν επ’ άπειρον. 

Το λοιπόν, με τα 57.500 ευρώ όμως που θα πάρει ο καθένας μας και που θα τα σπρώξει στην αγορά, θα γίνει χαμός. Ο κύκλος των εργασιών θα ανέβει κατακόρυφα, οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν δάνεια, το ΑΕΠ θα καλπάζει  και το ποσοστό του χρέους θα μειώνεται.

Λοιπόν, σε πολύ λίγο χρόνο θα έχουμε μεγάλα έσοδα, θα ξοφλήσουμε τα χρέη μας, δε θα έχουμε καθόλου ελλείμματα στους ετήσιους προϋπολογισμούς και μετά ποιος μας πιάνει. Και το πιο ωραίο θα ’ναι πως η Μέρκελ, ο Σόιμπλερ κι όλα αυτά τα κοράκια του βορά θα σκάσουν από το κακό τους που ξεφύγαμε από τα νύχια τους. 

Το λοιπόν, ένα πράγμα που καταλάβαμε είναι πως αν κάποιος έχει πειστεί πως αυτά τα 650 δις υπάρχουν και ότι οι δικοί μας για διάφορους λόγους της συνωμοτικής παραφιλολογίας δεν τα δέχονται, είναι αδύνατον να τον πείσεις πως πρόκειται για φούσκα, για παραμύθι, για πέτσινα χρήματα. Είναι τρομακτικό το γεγονός πως όσα στοιχεία, όσες αποδείξεις κι αν του αναφέρεις – τράπεζα που δεν υπάρχει, λογαριασμός που δεν υφίσταται, το γεγονός ότι αν κάποιος προσκομίσει ένα «έγγραφο» του «κονσόρτσιουμ» ότι του δόθηκε προς φύλαξη «ποσό» 650 δις, αυτό δεν αποτελεί επ’ ουδενί λόγω απόδειξη για την ύπαρξή τους, όπως και ότι τα ομόλογα δεν είναι χρήμα ρευστό – γι’ αυτόν αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Εμπιστεύεται το ένστιχτό του, το σύμπαν του, τις δικές του διαδικτυακές πηγές, κι έχει απαντήσεις για όλες τις ανακολουθίες, τα κενά και τις αντιφάσεις της άποψής του. Εν κατακλείδι, θεωρεί όλους όσους πιστεύουν ότι αυτή η υπόθεση πρόκειται για καραμπινάτη απάτη αφελείς και θύματα παραπληροφόρησης ύποπτων και σκοτεινών κύκλων. 

Λοιπόν, αυτοί που πιστεύουν στην ύπαρξη των 650δις είναι πολλοί; Αν κρίνω από τον περίγυρό μου κι απ’την απήχηση που έχουν – στην Κύπρο οι στριμωγμένοι κυβερνητικοί τους δέχτηκαν επίσημα – ναι, είναι πολλοί. 

Το λοιπόν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, κάτι δεν πάει καθόλου καλά μ’ εμάς, κάτι είναι πολύ χαλασμένο. Η κοινή λογική υποχωρεί ατάκτως, των αυτονόητων έχει γυρίσει ανάποδα το μάτι τους και η σχέση αιτίας και αποτελέσματος είναι σε κακά χάλια.   

Λοιπόν, αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι οι τρεις αυτοί ομογενείς. Ως προς το ακροατήριο, ολόκληρη χώρα. Κομπίνα υψηλού επιπέδου. Το φαντάζεστε; Με αέρα κοπανιστό εμπλέκουν κυβερνήσεις, κανάλια αρκετούς δημοσιογράφους και κόσμο κοσμάκη. Ρίχνουν άδεια για να πιάσουν τους αφελείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. 
Τον θυμόσαστε τον άλλο τον τύπο - Τσάκα μου φαίνεται τον λέγανε - που ήταν εκπρόσωπος πριγκίπων από την Αραβία, οι οποίοι τάχα μου θα αγόραζαν τον Παναθηναϊκό; Μιλούσε ο τύπος στα κανάλια, στις συνελεύσεις, στις εξέδρες, στα αποδυτήρια, στις εφημερίδες και περνούσαν οι απόψεις του στο κόσμο του τριφυλλιού άνετα. Όλοι τον άκουγαν δίχως αντιστάσεις, δίχως ερωτήσεις. Και στο τέλος, άνθρακας ο θησαυρός. 

Το λοιπόν, δεν είναι καθόλου εύκολο να το κάνεις αυτό. Θέλει μία ιδιόμορφη ψυχολογία του τύπου: μάγκες, είμαι ικανός, δηλαδή, έχω το θράσος να σας παίζω στα δάκτυλά μου όποτε θέλω πουλώντας σας φούμαρα. Πάντα κάποιοι θα βρεθούν να τους πιστέψουν. Κι όσο μεγαλώνει ο αριθμός των πνιγμένων τόσο πιο πολλοί θα πιάνονται απ’ τα μαλλιά τους. Ή από τον τζόγο.

Λοιπόν, μιλώντας σε επίπεδο πόκας, οι τύποι αυτοί κάνουν κόντρα ρελάνς στο τελικό κτύπημα ενώ έχουν πενταφυλλία, μπλοφάρουν δηλαδή έχοντας στα χέρια τους το απόλυτο τίποτα. Και συνήθως κερδίζουν.


Εκ των υστέρων διαπίστωσα πως η κεντρική ιδέα αυτού του άρθρου ήταν ασυνείδητα κλεμμένη από ένα παλιό άρθρο του Γ.Βαρουφάκη.  Συμβαίνουν κι αυτά και στις καλύτερες οικογένειες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 17:50

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: