Ο εξαιρετικός κύριος Lazhar του Φ.Φαραλντό

 

Παραμονή της Εθνικής επετείου…την επομένη του Αγίου Δημητρίου, που αυτός κατάφερε να  σκοτώσει τον «ληστή με το σπαθί»… εν μέσω υπουργικών, πρωθυπουργικών και διυπουργικών συμβουλίων, και ενώ η χειμερινή ώρα ξεκινάει πηγαίνοντάς μας για μια ακόμη φορά πίσω, πήγα κινηματογράφο…
για να δω αν τελικά φταίει ο Δάσκαλος για το κατάντημα της κοινωνίας ή η κοινωνία για το κατάντημα της εκπαίδευσης – παιδείας - αγωγής!

Ερώτημα αναπάντητο…σχεδόν φιλοσοφικό. «Η κότα γέννησε το αυγό (με ύψιλον γιατί γουστάρω!!) ή το αυγό την κότα;;»
Δεν απαντήθηκε… καλύτερα όμως, για να μην πάψει η αναζήτηση.

Απαντήθηκαν βέβαια άλλες απορίες κι άλλα ερωτήματα, τα οποία είναι  καυτά, αφού σιγοβράζουν μέσα μας, και με μια ευκαιρία που τις περισσότερες φορές δίνει η Τέχνη, αρχίζουν και ξεχειλίζουν από το καζάνι της καθημερινότητας και χύνονται και ανακουφίζουν…

Με ανακούφισε λοιπόν, αυτή η ταινία που χωρίς εξάρσεις είπε (κατά τη γνώμη μου πάντα) κάποιες  κρυμμένες  αλήθειες.
Φυσικά δεν θα τις αποκαλύψω. Όχι από εγωισμό αλλά από σεβασμό στις ανεπηρέαστες κρίσεις και απόψεις…Τα μόνα που θα σας πω είναι τούτα:

- Όλοι είμαστε δάσκαλοι κι όλοι είμαστε μαθητές… δύο ρόλοι που πρέπει να κουβαλάμε μαζί μας ως το τέλος της πορείας μας και ποτέ να μην ξεχνάμε…
- Τα παιδιά κουβαλούν μια αλήθεια που όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε, να προστατέψουμε αλλά και να αποκαλύψουμε!!!
- Τα πραγματικά θύματα των λάθος χειρισμών των μεγάλων είναι και θα παραμένουν, όσο κι αν προοδεύει η κοινωνία, μόνο τα παιδιά.
- Επαναλαμβάνω και μια φράση που με τάραξε από την ταινία: «αντιμετωπίζουμε τα παιδιά πια, λες και είναι τοξικά απόβλητα».Και κλείνω με αυτό… Τολμήστε, τολμήστε να μιλήσετε, τολμήστε να αισθανθείτε, να αντιδράσετε, τολμήστε, τολμήστε πριν είναι αργά για όλους μας!!! ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ!!!

(Το σχόλιο ενός φίλου ήταν το εξής: «Οι δάσκαλοι - θεατές που προφανώς παρακολούθησαν την ταινία, και δυστυχώς φαίνονταν ότι ήταν δάσκαλοι, ήταν απελπιστικά ξενέρωτοι με την καθυποταγμένη συμπεριφορά τους, που ούτε για τσιγάρο δεν βγήκαν στο διάλειμμα, όπως προφανώς θα πρότειναν και θα απαιτούσαν από τους μαθητές,  και γενικά είχαν μια διάθεση ζυγισμένη και στοιχημένη και τόσο προσεχτική, όσο απαιτούν τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια!!) 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 05:51