15 Οκτωβρίου

Τον περασμένο Μάιο στην καρδιά της Μαδρίτης,στην Puerta del Sol,ξεκίνησε κάτι νέο,ελπιδοφόρο…Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας,διαφορετικού ιδεολογικού υποβάθρου και μορφωτικού επιπέδου - «Los indignados»,όπως ονομάστηκαν - γέμισαν την πλατεία της πόλης και εξέφρασαν με πρωτοφανή ειρηνική διάθεση την αγανάκτησή τους για τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές αλλαγές που έφεραν την χώρα σε τέλμα.

Λίγο καιρό μετά, και με αφορμή τη μετάδοση του συνθήματος των Ισπανών διαδηλωτών:«Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουν οι Έλληνες», οι Έλληνες φάνηκε να ξυπνάμε σιγά σιγά από το λήθαργό μας…Και ξεχυθήκαμε για αρκετές εβδομάδες στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων ελληνικών πόλεων, μέχρι που η προβοκάτσια κατέπνιξε τις φωνές 300.000 «Αγανακτισμένων»…Οι σκηνές απομακρύνθηκαν,οι συγκεντρώσεις αραίωσαν,χάθηκε η αρχική ορμητικότητα.

  

Κι ενώ το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στην Ελλάδα άρχισε να φθίνει, ήρθε το φθινόπωρο με νέες εξελίξεις.Στις Η.Π.Α. –όπου,ομολογουμένως,οι διαμαρτυρίες,οι πορείες και οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο - εκατοντάδες  άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Μανχάταν με το σύνθημα:«Καταλάβετε την Wall Street», εμφανώς δυσαρεστημένοι από την πολιτική του Λευκού Οίκου,των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

  

Τρία κινήματα ειρηνικά, που ξεκίνησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάπως άγουρα και χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα και σχεδιασμό. Κινήματα που,ωστόσο,συσπείρωσαν μεγάλη μερίδα πολιτών,ανέδειξαν την αξία των ειρηνικών συγκεντρώσεων και έθεσαν έναν βασικό στόχο…ΑΛΛΑΓΗ! Αλλαγή των πολιτικών συστημάτων και γων κομμάτων, αναδιανομή του πλούτου, επαναπροσδιορισμός των αξιών, υγιής τρόπος ζωής, πραγματική ελευθερία, δημοκρατία.Αυτό είναι και το σύνθημα της 15ης Οκτωβρίου:«Ενωμένοι για μια Παγκόσμια Αλλάγη.Είναι η ώρα να ενωθούμε.Είναι η ώρα να ακούσουν.Λαοί του κόσμου ξεσηκωθείτε!».Μέσω του ιστότοπου 15october.net  καλούνται οι πολίτες ανά τον κόσμο να βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν μια αληθινή δημοκρατία,διαδηλώνοντας ειρηνικά.Από την Αμερική μέχρι την Ασία και από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη οργανώνονται συγκεντρώσεις,σε πάνω από 79 χώρες και τουλάχιστον 662 πόλεις. Ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Αθήνα.

   Ράδιο αρβύλα ή πραγματικός ξεσηκωμός; Ενεργοί πολίτες ή χομπίστες web-ακτιβιστές; Ίσως πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω…Ίσως και να μην έχουμε χρόνο και να πρέπει απλώς να τρέξουμε στο δρόμο! Ίσως για ακόμη μια φορά η έξοδός μας δεν μας οδηγήσει πουθενά…Ίσως,όμως,να έρθει η πολυπόθητη αλλαγή. Ίσως η φωνή μας είναι το μόνο όπλο που μας έχει απομείνει.Ίσως ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε, πριν μας το πάρουν κι αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:15

Τελευταία άρθρα από τον/την Λίλια Παπαδοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: