Τραβεστί κατάληψη στον καιρό του…project!!!

 

               Όταν κάθε χρόνο ακούει κάποιος τις εξαγγελίες του εκάστοτε υπουργού για την παιδεία νομίζει ότι ζούμε σε μια ιδανική χώρα που όλα λειτουργούν ρολόι. Έτσι και φέτος το καλοκαίρι ακούγαμε την υπουργό πολύ φλύαρα να μιλάει και να ξαναμιλάει για το περιβόητο project. Ένα μέσο που θα αναπτύξει την ερευνητική δραστηριότητα του κάθε παιδιού και θα είναι το πρώτο βήμα για το ψηφιακό σχολείο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, την «μαντροποίηση» των μαθητών στις τάξεις, την πρόσληψη απελπιστικά μικρού αριθμού καθηγητών σε σχέση με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων (κι ας έλεγαν πως οι τομείς της υγείας και της παιδείας θα εξαιρεθούν από την περιβόητη αναλογία 1 πρόσληψη προς 10 συνταξιοδοτήσεις) αλλά και την απουσία των βιβλίων αρκούν για να καταλάβει κάποιος ότι κάτι δεν πάει καλά.

            Τo σίγουρο είναι πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα απέχει έτη φωτός από το κορυφαίο εκπαιδευτικό σύστημα (και καλύτερο μακράν στην Ευρώπη), αυτό της Φιλανδίας, που πολλές φορές ακούμε να το επικαλούνται οι υπουργοί παιδείας. Θα πρέπει να είναι κάποιος εντελώς βλάκας πλέον ώστε να πιστεύει τα λόγια της υπουργού που πρέπει να έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ … πρέπει να είναι η πιο μισητή υπουργός παιδείας που πέρασε ποτέ από το υπουργείο αυτό.

            Μέσα σε όλα αυτά όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ξεκίνησαν οι καταλήψεις νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Καταλήψεις που σε γενικές γραμμές έχουν ως εξής… Οι μαθητές ψηφίζουν με διαδικασίες τραγελαφικές που δεν εξασφαλίζουν καμία φερεγγυότητα του αποτελέσματος. Το ποσοστό βγαίνει πάντα με συντριπτικό ποσοστό υπέρ καθώς και όσοι είναι κατά δειλιάζουν να πουν ξεκάθαρα τη γνώμη τους ώστε να μην χαρακτηριστούν από τους συμμαθητές τους ως σπασίκλες ή «φυτά». Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που αν κάποιος ψηφίσει κατά της κατάληψης τότε δέχεται και απειλές. Ως εκ τούτου θα περίμενε κάποιος τις ημέρες της κατάληψης το σχολείο να είναι γεμάτο με παιδιά που θα υπερασπίζονται την άποψη και την ψήφο τους.

            Ποια είναι η πραγματικότητα; Ελάχιστα παιδιά πάνε στο σχολείο καθώς τα υπόλοιπα φροντίζουν να μαθαίνουν το αν συνεχίζεται η κατάληψη ώστε να μην διακόπτουν τον ύπνο τους. Μετά είναι και το θέμα των φροντιστηρίων. Τα παιδιά σχολείο μπορεί να μην κάνουν αλλά σίγουρα το απόγευμα πάνε στο φροντιστήριο και μαθαίνουν ό,τι πρέπει να μάθουν. Ειδικά τα παιδιά της Γ Λυκείου που θα δώσουν και εξετάσεις βρίσκουν την απόλυτη ευκαιρία να ξεφορτωθούν το εμπόδιο του σχολείου. Αλλά και τα παιδιά που πάνε σχολείο λίαν συντόμως σκορπούν στις γύρω καφετέριες περιφέροντας άσκοπα τις τσάντες τους. Το βράδυ πρέπει να είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα παιδιά που φυλάνε το σχολείο και κοιμούνται μέσα σε αυτό ενώ κι αν συμβαίνει αυτό σίγουρα συνοδεύεται με κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, τσιγάρων αλλά και λίγο… πόκερ!!!

            Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά ειδικά τα Σαββατοκύριακα κλειδώνουν το σχολείο και δίνουν ραντεβού πάλι χαράματα Δευτέρας ώστε να το ξανακλείσουν… Μερικές φορές σκέφτομαι πως θα ήταν η κατάληψη του Πολυτεχνείου με τα σημερινά δεδομένα. Οι φοιτητές του πολυτεχνείου θα έβγαιναν κάθε βράδυ εκτός του ιδρύματος και θα έλεγαν στους στρατιώτες των τανκς να μην μπουν μέσα στο ίδρυμα καθώς την επόμενη μέρα θα κάνουν και πάλι κατάληψη. Και σίγουρα από τα μεγάφωνα δεν θα ζητούσαν φάρμακα και φαγητό αλλά φορτιστές για τα κινητά τους, χρήματα για το πόκερ, τσιγάρα και προφυλακτικά!!! Και σίγουρα βασική αγωνία της τότε κατάληψης θα ήταν «θα πάμε άραγε πενταήμερη αν συνεχίσουμε την κατάληψη»; 

            Μιας που οι καταλήψεις σιγά σιγά λήγουν άλλη μια αγωνία των μαθητών είναι «θα κάνουμε μαθήματα τα Σάββατα, τις αργίες, τα Χριστούγεννα»; Θα πρέπει να είναι απλά αστείοι οι αρμόδιοι του υπουργείου όταν τα ανακοινώνουν αυτά. Με τι άραγε χρήματα θα πληρώσουν τις υπερωριακές ώρες των καθηγητών; Μήπως θα ζητήσουμε κάνα δανειάκι από τους ευρωσωτήρες μας; Είστε απλά αστείοι κύριοι του υπουργείου. Τόσο αστείοι που στο γιο μου πλέον δεν βάζω να βλέπει τον Μπόμπ τον Σφουγγαράκη αλλά τις εξαγγελίες σας για την παιδεία!!!

            Η στάση των καθηγητών στις καταλήψεις είναι κι αυτή νόμισμα με δυο όψεις. Υπάρχουν καθηγητές που περιμένουν ευλαβικά έξω από σχολείο και συζητάνε με μαθητές και γονείς και καθηγητές που απλά κάθονται σπίτι τους και απολαμβάνουν τον αργό θάνατό τους. Τελευταία άκουσα και κάτι γελοιότητες ότι από του χρόνου δεν θα πληρώνονται οι καθηγητές σε περίοδο καταλήψεων. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν οι καθηγητές είναι σίγουρο ότι πρέπει να πληρώνονται μιας που δεν είναι εκείνοι υπεύθυνοι για την ανυπαρξία του κράτους και το πρωτοφανές φαινόμενο που συμβαίνει σε αυτή την κωλοχώρα που ζούμε… Υπάρχουν νόμοι για όλα και δεν εφαρμόζονται. Κάποτε σε μια χιουμοριστική εκπομπή της τηλεόρασης κάποιος είχε πει πως πρέπει να βγει ένας νόμος που να λέει «πρέπει να εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι». Αλλά και αυτός πολύ απλά δεν θα εφαρμόζεται!!!

            Το υπουργείο φέτος κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε…. το ψηφιακό σχολείο!!! Δεν έδωσε βιβλία και σε σύντομο χρονικό διάστημα θέλει να εξαφανίσει κάποιους ανθρώπους που υπάρχουν στο σχολείο και περιφέρονται με μαρκαδόρους και κιμωλίες ώστε να αναπτύξουν λίγο το μυαλό των παιδιών, του καθηγητές. Σίγουρα δεν είναι όλοι καλοί στην δουλειά τους αλλά υπάρχουν και σπουδαίου άνθρωποι, πραγματικοί δάσκαλοι!

Υ.Γ Και μην ανησυχείτε… έρχεται το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου, 17η Νοεμβρίου και η επέτειος του Αλέξη!!!  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:15

Σχόλια   

0 # Στέφανος 25-10-2011 22:09
Αυτό που με στεναχωρεί κάπως σε αυτό το κείμενο είναι ότι δυστυχώς παρουσιάζει τους νέους (και έτσι είναι) να έχουν την ίδια νοοτροπία με τους πολιτικούς. Προσπαθούν με καθόλου κόπο και με παχιά λόγια να πετύχουν κάτι. Ελπίζω να μην είναι αυτό το μέλλον μας και κάτι (τι?) να γίνει ώστε να αλλάξουν ορισμένες νοοτροπίες.
Παράθεση
0 # Κατερίνα 18-10-2011 22:57
Με βρίσκεις σύμφωνη σε όλα.Δυστυχώς όμως οι κρατούντες δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά και οι καθηγητές στα σχολεία σήμερα.Και πώς άλλωστε...οι πολυθρόνες τους απέχουν πολύ από την τάξη...και έτσι συνεχίζουμε να φταίμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για όλα!!!
Παράθεση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: