Ουόρεν Μπάφετ : Αμερικανοί πληρώστε φόρους

«Το Κογκρέσο έχει κακομάθει εμένα και τους φίλους μου»

«Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ ζητά από τους πλούσιος Αμερικανούς να πληρώνουν περισσότερους φόρους.

Δηλαδή ζητά από την κυβέρνηση να υποχρεώσει τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την προσωπική του περίπτωση.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στους "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο Μπάφετ τονίζει ότι τα πιο πλούσια μέλη της αμερικανικής κοινωνίας δεν συμβάλλουν στο βαθμό που τους αντιστοιχεί στην εξυγίανση της οικονομίας. "Ενώ οι φτωχοί και η μεσαία τάξη πολεμούν στο Αφγανιστάν, κι ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, εμείς οι πολυεκατομμυριούχοι εξακολουθούμε να έχουμε υπερβολικές φοροαπαλλαγές", έγραψε ο 80χρονος επενδυτής, που η προσωπική του περιουσία υπολογίστηκε φέτος από το "Forbes" σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια. "Οι βουλευτές στην Ουάσιγκτον αισθάνονται υποχρεωμένοι να μας προστατεύουν, λες και είμαστε είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση». Ο Μπάφετ, που επικρίνει εδώ και χρόνια το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, υπολόγισε ότι πλήρωσε πέρυσι σε φόρους μόλις το 17,4% των εισοδημάτων του -τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά για τους συνεργάτες του στο γραφείο κυμαίνονται από 33% σε 41%.

Στο μεταξύ, με βάση τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου του δανεισμού, μια "υποεπιτροπή" 12 βουλευτών και γερουσιαστών πρέπει να βρει μέχρι τον Νοέμβριο τρόπους για την εξοικονόμησση 1,5 τρισ. δολαρίων για τη μείωση του χρέους της χώρας. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με προεξάρχοντες τους ακραίους του Tea Party, διαφωνεί με την αύξηση των φόρων και πιστεύει ότι αντ' αυτής πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Αλλά ο Μπάφετ αντιπροτείνει να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Το 2009 τα νοικοκυριά αυτά ήταν 236.883. Για όσα νοικοκυριά κερδίζουν πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια -και το 2009 ήταν 8.274- ο συντελεστής πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

"Αρκετά έχει κακομάθει τους φίλους μου κι εμένα ένα φιλικό προς τους δισεκατομμυριούχους Κογκρέσο", τονίζει ο Μπάφετ. "Είναι καιρός η κυβέρνησή μας να σοβαρευτεί στο ζήτημα της κατανομής των θυσιών". Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος βεβαιώνει ότι γνωρίζει καλά πολλούς από τους αμερικανούς πολυεκατομμυριούχους και οι περισσότεροι δεν θα είχαν αντίρρηση να πληρώνουν περισσότερους φόρους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι συμπατριώτες τους υποφέρουν.

Θετική ήταν η αντίδραση των φιλελεύθερων μπλόγκερ στην πρόταση του Μπάφετ, αν και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα τη δέχονταν οι Ρεπουμπλικανοί. "Μια τέτοια πρόταση θα ήταν ένας ορθός συμβιβασμός ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς", γράφει ο Τζεντ Λιούισον στην ιστοσελίδα Daily Kos. "Ενας τέτοιος συμβιβασμός όμως δεν είναι δυνατός αν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί δεν πάψουν να καλοπιάνουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα». Χολή στάζουν, αντίθετα, οι συντηρητικοί αναλυτές, καλώντας τον Μπάφετ να βάλει τα λεφτά του στο στόμα του και να σταματήσει να μιλάει».

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 08:24

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: