ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά δημιουργήθηκε το 2005 από εθελοντές εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, της πόλης μας και το 2006 πήρε τη νομική μορφή σωματείου.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα τμήματα είναι συνολικά 11, οι διδάσκοντες 18 και οι μαθητές που παρακολουθούν σε σταθερή βάση τα μαθήματα ξεπερνούν τους 160.

Το σχολείο μας απευθύνεται σε μετανάστες-στριες και πρόσφυγες καθώς και σε Έλληνες εργάτες και εργάτριες που είναι λειτουργικά αναλφάβητοι. Παράλληλα με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το σχολείο στηρίζει τους μαθητές σε νομικό, πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σκοποί του σχολείου:

 • Η κάλυψη της ανάγκης των μεταναστών-στριών και προσφύγων για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
 • Η νομική και κοινωνική στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 • Η έμπρακτη αλληλεγγύη στους μετανάστες-στριες και πρόσφυγες απέναντι στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας.
 • Η συμπαράσταση στην προσπάθεια ένταξης των μεταναστών-στριών στην ελληνική κοινωνία.
 • Η ανάδειξη της ομαλής συμβίωσης Ελλήνων και μεταναστών πέρα από σύνορα και διαχωριστικές γραμμές θρησκείας, γλώσσας, χρώματος και εθνικότητας.

 

Δράσεις του σχολείου:

 • Εκδρομές εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα μέσα στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης διαφορετικών πολιτισμών.
 • Διοργάνωση εκδηλώσεων – συζητήσεων για μεταναστευτικά ζητήματα.
 • Συμμετοχή σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και συλλαλητήρια, αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, πορείες διεκδίκησης των μαθητών μας, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών-στριών, θανάτους μεταναστών και για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
 • Πραγματοποίηση κάθε χρόνο του χαριστικού παζαριού καθώς και ο εορτασμός της μέρας του μετανάστη (18 Δεκέμβρη).
 • Παρεμβάσεις σε κρατητήρια, φυλακές και νοσοκομεία, καταγγελίες για τις αδικίες που διαπράττονται εις βάρος μεταναστών-στριών και προσφύγων, αλληλέγγυες δράσεις στους αγώνες τους.

Διεκδικούμε:

 • Άδειες νομιμοποίησης και εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής για όλους τους μετανάστες-στριες που ζουν στη χώρα μας.
 • Άσυλο στους πρόσφυγες.
 • Νομιμοποιητικά έγγραφα και υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Την ένταξη και των δίχως νομιμοποιητικά χαρτιά ανηλίκων στα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Κανένα παιδί να μη μείνει αναλφάβητο λόγω ευθυνοφοβίας και γραφειοκρατίας.

 

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του 14ου και 15ου Γυμνασίου Πειραιά, Κω και Αγίων Αναργύρων στην Παλιά Κοκκινιά (πίσω από την εκκλησία Αγία Σωτήρα) και στα αριστερά της Θηβών, πηγαίνοντας από Πειραιά προς Νίκαια.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Κυριακή 17:00-20:00, από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο. Επίσης, την ίδια μέρα 10:00-13:00 λειτουργούν ένα τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για γυναίκες μετανάστριες με παράλληλη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους και ένα τμήμα για μαθητές-τριες που θέλουν να μάθουν μόνο ανάγνωση και γραφή, 15:30-17:00. Στα πλαίσια της πολιτισμικής επιμόρφωσης, λειτουργούν 2 επιπλέον τμήματα: το τμήμα δημιουργίας-χειροτεχνίας (κάθε Κυριακή 15:00-17:00) και το τμήμα μουσικής (κάθε Κυριακή 15:30-17:00), καθώς και η ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου (κάθε Κυριακή πρωί 9:30-11:30).

 Όποιος-α θέλει να συμβάλλει στην προσπάθεια του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα: 6943107085  6941692802.

Ομάδα εθελοντών και εθελόντριων του Α.Σ.Μ.Π


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:12

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: