Ολόφρεσκα κουλούρια, Πειραιώτικα

den 1Αν και καθυστερημένα, τελικά οι περισσότεροι δήμοι της περιοχής του Πειραιά αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό των δημοτών τους, στο καυτό θέμα του χαρατσιού για τα ακίνητα. Με ομόφωνες, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποφάσεις των  Δημ. Συμβουλίων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και δείχνει να κινείται προς μία κατεύθυνση ενεργητικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί στους πολίτες, στην παρούσα φάση, η κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που, στο θέμα αυτό, κινείται στα όρια της νομιμότητας και σίγουρα στην επικράτεια της αδικίας. Το ελάχιστο που υιοθετούν οι δήμοι του Πειραιά είναι η νομική κάλυψη όσων αρνούνται να πληρώσουν. Οι δήμοι έχουν συμπαραστάτη σε αυτήν τους την πορεία το δικηγορικό σύλλογο Πειραιά. Ακολουθούν πληροφορίες και ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα αυτό και οι κοινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει να πραγματοποιήσουν, τις επόμενες ημέρες, διάφοροι φορείς.

  

Κινητοποιήσεις  

  1. Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας : Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στις 8 π.μ, συγκέντρωση και κατάληψη του πρακτορείου της ΔΕΗ, στη Λεωφόρο Σαλαμίνας και Ακροπόλεως. Επιπλέον, ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός Παμπειραϊκού Μετώπου των Δήμων του Πειραιά, για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο χαράτσι αυτό.
  2.  Συνεύλευση της "Πλατείας στο Κερατσίνι" : Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στις 6μ.μ, εκδήλωση - συζήτηση ενάντια στο χαράτσι, στο Πολιτιστικό κέντρο " Μελίνα Μερκούρη " ( Εμμ.Μπενάκη 70, Αμφιάλη). 
  3. Δικηγόροι ενάντια στα χαράτσια : Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, στις 6.30 μ.μ, στο νέο κτίριο της Νομικής (είσοδος από Μασσαλίας), εκδήλωση - συζήτηση για το χαράτσι της ΔΕΗ.
  4. Οι ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις και πλατείας Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού και Κερατσινίου – Δραπετσώνας : Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, στις 8 π.μ, συγκέντρωση στη ΔΕΗ Καμινίων, Αγ. Ελευθερίου 114, από τα γραφεία της οποίας εκδίδονται οι εντολές διακοπής ρεύματος για τις περιοχές του Πειραιά.
  5. Διάφορες κινήσεις, επιτροπές, μέτωπα, παρατάξεις και δήμοι : Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, στις 11π.μ, στο Συμβούλιο Επικρατείας,  Πανεπιστημίου 47. Την ημέρα αυτή θα διεξαχθεί η δίκη με αίτημα την ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης για το φόρο ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ανταποκρίσεις από τους Δήμους του Πειραιά.

  • Η απεσταλμένη μας στη Νίκαια, Λίλια Παπαδοπούλου, μεταδίδει.

   Τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας-Άγ.Ι.Ρέντη, ενημέρωση των δημοτών σχετικά το «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι έσπευσαν να ενημερωθούν, πολλοί κι εκείνοι οι οποίοι επιθυμούσαν να δείξουν απλώς την αγανάκτησή τους για το άδικο τούτο μέτρο.

   Φθάνοντας αρκετά καθυστερημένα, είδα πλήθος κόσμου να αποχωρεί από το κτίριο και, ρωτώντας για το τι συνέβη και τι αποφασίστηκε, οι περισσότεροι φάνηκαν απογοητευμένοι, καθώς τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ξεκαθάρισαν πως η απόφαση πληρωμής ή μη του «χαρατσιού» στη ΔΕΗ αφορά τον κάθε δημότη ατομικά. Στην αίθουσα, αν και εκεί το κλίμα ήταν εξίσου τεταμένο, τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα. Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Άγ.Ι. Ρέντη κατέστησε σαφές πως –με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- ο Δήμος συμπαρίσταται σε όσους δημότες αδυνατούν ή αρνούνται να καταβάλουν το Ειδικό Τέλος στη ΔΕΗ. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να εξοφλήσει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και να προσκομίσει την απόδειξη εξόφλησης στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, εξουσιοδοτώντας έτσι το Δήμαρχο να προβεί σε εξώδικη γνωστοποίηση της καταβολής και κοινοποίηση της αρνήσεως καταβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών(Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

   Αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις επικρότησαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου και δήλωσαν πως είναι ώρα για δράση και αντίδραση από κοινού. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας-Άγ.Ι.Ρέντη εξέφρασε τη στήριξή του απέναντι στους επιχειρηματίες του Δήμου,ενώ οι εκπρόσωποι των επιτροπών δημοτών που δρουν σε κάθε γειτονιά δήλωσαν πως απαιτείται ενημέρωση και βοήθεια σε όσους δεν γνωρίζουν τη διαδικασία ή αδυνατούν να την πραγματώσουν(π.χ. ηλικιωμένοι δημότες).

  • Η απεσταλμένη μας στο Πέτρινο στο Κερατσίνι, Φρόσω Βοργιά, μεταδίδει.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος συγκάλεσε συνέλευση, το απόγευμα της Παρασκευής, 18/11, στο 5ο Δημοτικό σχολείο δίπλα από το Πέτρινο, για το θέμα που καίει όλη τη χώρα, «το χαράτσι». Όσοι παρερευθηκαν εκεί -δεν ήταν και πολλοί σε σχέση με τη σοβαρότητα του θεματος- συζήτησαν το θέμα και πρότειναν και κάποιες ιδέες. Ένας καλός διάλογος έγινε για την προτεραιότητα που θα πρέπει να έχει η αντιμετώπιση των συνεργείων που θα έχουν την εντολή να κόψουν το ρεύμα. Το ρεζουμέ είναι πως στην περιοχή μας δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα συνεργείο της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα από σπίτια και  επιχειρήσεις, που δεν μπορούν ή δε θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι.  Για να γίνει το παραπάνω, πρέπει να υπάρξει πλατειά ενημέρωση των πολιτών. Θα πρέπει, επίσης, να οργανωθεί ένα δίκτυο, ώστε να μπορεί να εκδηλώνεται γρήγορα και αποτελεσματικά η κινητοποίηση και η αλληλεγγύη των κατοίκων της πόλης μας σε εκείνον που απειλείται. Αν, δηλαδή, εμφανίζεται συνεργείο για να κόψει το ρεύμα σε κάποιο συμπολίτη μας, να ειδοποιούνται με SMS τα διαθέσιμα άτομα και, με τη βοήθεια και των γειτόνων, να το εμποδίζουν.

 Όμως, το πρόβλημα είναι πως, σε 1-2 μήνες το πολύ, η Δ.Ε.Η. θα επιστρέψει, και φτου κι απ’ την αρχή! Κάποιος από τους συμμετέχοντες είπε πως, ακόμα και να γίνει η διακοπή, ο κάθε ένας μπορεί να επανασυνδέσει το καλώδιο του ρολογιού, αν και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Αλλά αυτή η επανασύνδεση, από όποιον τελικά και αν γίνει, θα προκαλέσει νομικά προβλήματα στον ιδιοκτήτη του ρολογιού. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πληροφορία ενός μέλους από τη Λαϊκή Επιτροπή του Περάματος, που αποκάλυψε πως η Δ.Ε.Η. έχει εντολή να κόβονται 1000 παροχές την ημέρα. Ένας δικηγόρος, που βρισκόταν ανάμεσά μας, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να αναγκάσει τους πολίτες να πληρώσουν αυτόν το φόρο, ενώ η προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας εκτίμησε πως θα αποβεί μάταιη. Στη παρούσα φάση, πρέπει να τα βάλουμε με τη Δ.Ε.Η., την εφορία και τους δικαστές για να βρούμε το δίκιο μας, και αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν απλό πολίτη που είναι μόνος και δεν έχει άλλη βοήθεια.Τελικά, αποφασίστηκε να επιδιωχθεί η συνένωση των διάφορων επιτροπών και η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, καθώς και η διανομή ενός κειμένου προς ενημέρωση περισσότερων συνδημοτών μας.

  • Ο ανταποκριτής μας  στον Κορυδαλλό, Ντίνος Ηλιάδης, μεταδίδει.

Σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο Πειραιά, ο δήμος Κορυδαλλού και ο Δήμαρχος αποφάσισαν να σταθούν στο πλάι των δημοτών της πόλης μας, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επίσης, αποφασίστηκε η νομική υποστήριξη όσων δημοτών που, με δική τους ευθύνη, θα αποφασίσουν να μην πληρώσουν αυτόν το φόρο.

  • Στο Πέραμα, απ'ότι πληροφορηθήκαμε, ο Δήμος, σχετικά με αυτό το θέμα, δεν έχει κάνει κινήσεις υποστήριξης των δημοτών της πόλης. Το βάρος της κινητοποίησης το σηκώνει η "Λαϊκή Επιτροπή Περάματος". Mέλη της επιτροπής αυτής βρίσκονται, σε καθημερινή βάση, στο βαγόνι του παλιού τραμ που είναι επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Εκεί συμβουλεύουν και βοηθούν τους συνδημότες τους που ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό.


  • Τέλος, στον Πειραιά, το κύριο βάρος αυτής της άμυνας στην επίθεση του κράτους ενάντια στα λαϊκά στρώματα και της άρνησης της πληρωμής του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ φαίνεται να το σηκώνει η δημοτική παράταξη "Το λιμάνι της αγωνίας". Στο επόμενο Δημ.Συμβούλιο το ζήτημα αυτό θα τεθεί για συζήτηση στο σώμα, με σκοπό να συμμετάσχει ενεργά και ο Δήμος Πειραιά στην οργάνωση αυτής της αντίδρασης. Στον Πειραιά, δραστηριοποιείται επίσης, γι'αυτό το θέμα, με προκηρύξεις του και το Ε.ΠΑ.Μ ( Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο - www.epam-hellas.gr  ).


Σχετικός Σύνδεσμος για το θέμα του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ.

http://www.eforiakoi.org/images/stories/doc2011/DILOSI_ANTITHESIS.pdf

Επί του πιεστηρίου: Δευτέρα,21/11. Σε προσωρινή αναστολή των διακοπών του ρεύματος στους ιδιοκτήτες που δεν πληρώνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων προχωράει η ΔΕΗ, έπειτα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό, γιατί το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο που θα θεσπίζει ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Δηλαδή, έπρεπε οι διαμαρτυρίες του κόσμου να φουντώνουν όλο και πιο πολύ, μέρα με τη μέρα, για να καταλάβουν οι φωστήρες του Υπουργείου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα; Κάτι είναι κι αυτό, αλλά τόσο δύσκολο ήταν εξ αρχής, όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι σύμβουλοι και υπουργοί, να έλθουν στη θέση εκαντοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι; Αυτό που τώρα είναι διεκδικούμενο είναι να γίνει μόνιμη αυτή η προσωρινή αναστολή των διακοπών ρεύματος. Δε νοείται να στερείται ο οποιοσδήποτε ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το ρεύμα, για λόγους άσχετους, δηλαδή για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή του ρεύματος που κατανάλωσε.

Δύο φωτογραφίες από την κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ, στο Κερατσίνι                                                                    

Οι ντουντούκες εν δράσει, τα πανό απλωμένα, ο Δήμαρχος κ. Τζανής, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της συμπολίτευσης παρόντες, όλοι στο πόδι, από τις 8 το πρωί. Αρκετός κόσμος και ακόμα περισσότερος εποχούμενος, αφού η Λεωφόρος Σαλαμίνας έχει πολλή κίνηση, και φρόντισαν οι διαμαρτυρόμενοι να μην τη διακόψουν. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες - εκτός από την Παναγία που ήταν μαζί μας (Εισόδια γαρ της Θεοτόκου σήμερα) - ήταν από τους συνδημότες μας εκείνους που ανήκουν στο πιστό κοινό αυτών των εκδηλώσεων. Αργότερα ήρθαν τα συνεργεία της τηλεόρασης και ο Λαφαζάνης του Σύριζα. Από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης δεν πήρε κανένα το μάτι μας, αλλά και τα μάτια κι άλλων φίλων και γνωστών που ήταν παρόντες για περισσότερη ώρα. Κρίμα;   Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 20:01

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: