Ο "Αλντεμπαράν" θα δει και τη Μόνιμη, θα βουτήξει και στα Άδυτα*.

 


 Εν αρχή η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος. Που ιδρύθηκε το 1900 και οσονούπω ετοιμάζεται να διπλασιαστεί και να εκσυγχρονιστεί. Για τρία περίπου χρόνια, θα είναι κάτι σαν γιαπί. Η Πινακοθήκη μας, λοιπόν, επί της Β. Κωνσταντίνου 50, και με πάνω από 17.000 πίνακες στις αποθήκες της, θα μας περιμένει με τις αγκάλες της ανοιχτές.  

 

Και μετά ακολουθεί ο κ. Καζαμιάκης Κώστας, αρχιτέκτονας και ιστορικός τέχνης. Γεννηθείς το 1951. Ακόμα και οι ζηλόφθονες καρδιές της πόλης δε μπορούν παρά να βγάζουν το καπέλο τους στον κ. Κώστα. Ο οποίος προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να μας ξεναγήσει σε τμήματα των δύο εκθέσεων που φιλοξενούνται αυτή την εποχή στην Πινακοθήκη. Και για να μη ρωτάτε συνεχώς, όχι δεν είναι συνωνυμία. Ναι, ο κυρ Κώστας είναι συγγενής των Καζαμιάκηδων. Και για όσους δεν τους ξέρουν, είναι οι ιδιοκτήτες ενός από τους πιο παλιούς  φούρνους στη Δραπετσώνα, που βρίσκεται στην αρχή της Ελ. Βενιζέλου.

 Εν αρχή, το καλύτερο θα ‘ναι κάτι να κινητοποιούν εντός μας τα συμβάντα, τα πρόσωπα και οι ιδέες της ζωής μας, όταν όλα αυτά παίρνουν ένα ελάχιστο από τη λάμψη χρωμάτων και σχημάτων που μέσα σε κορνίζες κρέμονται σε τοίχους. Και είναι πάντα όμορφα, αν η υγρασία από τις συγκινήσεις του παρελθόντος, ή ακόμα και από του μέλλοντός μας, νοτίζει τη μνήμη μας και εξ αιτίας κάποιων πινάκων εμφανίζεται απρόσκλητη στα μάτια μας σα δάκρυ λαμπερό. Μπορούμε τότε να πούμε πως είμαστε σε καλό δρόμο και πως έχουμε νοιώσει στ’ αλήθεια, έστω και για φορά, πως για μάς, ο πίνακας αυτός, ήταν μία πύλη για έναν κόσμο που ο εαυτός μας ξεδιπλώθηκε για λίγο και βάθαινε. Και ανάσανε ζωή.  Ζωή, που μέχρι εκείνη τη στιγμή, ούτε την είχε υποψιαστεί. Αν λοιπόν και κάπως έτσι έχουμε αγαπήσει τον εαυτό μας, ή αν κάποιοι νέοι θέλουν να εκθέσουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους στις προκλήσεις της ζωγραφικής, τότε εσάς κι εμάς είναι που θα μας ξυπνήσει γλυκά γλύκα το βιολογικό μας ρολόι την ΚΥΡΙΑΚΗ, 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Και είναι το μόνο που ξέρει την ακριβή ώρα της έγερσης, έτσι ώστε να καταφέρουμε να είμαστε, στις 10 νταν, στην είσοδο της Πινακοθήκης. Η ξενάγηση θα διαρκέσει δύο ώρες και θα αφορά και τις δύο εκθέσεις της Πινακοθήκης. 

 Εκτός από το να χρησιμοποιήσετε το δικό σας όχημα (αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το μετρό. Η πιο κοντινή στάση στην Πινακοθήκη είναι ο Ευαγγελισμός.

 Η είσοδος στοιχίζει 2,5€ το άτομο και είναι το μισό της κανονικής τιμής που έχει η Πινακοθήκη, διότι έχουμε κλείσει ως σύλλογος.

 Όσοι αποφασίσουν να παρακολουθήσουν τη ξενάγηση του κ. Καζαμιάκη – τον οποίο και από εδώ τον ευχαριστούμε πολύ - θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 2104631159 από τις 5μμ-8μμ.

 Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτό το γκρουπ ξενάγησης θα είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αποφασίσαμε ο αριθμός να είναι μικρός, για να είναι δυνατόν το «μάθημα» να γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

 Περίληψη.

 Την Κυριακή, στις 4 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο «Αλντεμπαράν» κανόνισε με τον ιστορικό τέχνης, κ.Κ.Καζαμιάκη, για μία ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη. Η συμμετοχή κοστίζει 2,5 ευρώ. Θέσεις περιορισμένες. Τηλ. για κρατήσεις θέσεων:  2104631159, 5μμ- 8μμ.

 *Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης - Άγνωστα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών:

 Ζωγραφική: Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Ιακωβίδης, Μπουζιάνης, Παρθένης, Μαλέας, Παπαλουκάς, Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μόραλης, Βιτσώρης, Δάβης, Γαλάνης, Γουναρόπουλος, Βασιλείου, Οικονόμου, Νικολάου, Αστεριάδης, Διαμαντόπουλος, Κανέλλης, Στέρης, Πλακωτάρης Ντύρερ, Βαν Ντάικ, Ρέμπραντ, Μορό, Γουότς, Μοντριάν, Μπονέρ, Πικάσο, Μπράουνερ, Φοντάνα. 

 Γλυπτική: Ροντέν, Μπουρντέλ, Μισέλ Κλοντ, Ανρί Λωράνς, Φιλιππότης, Σώχος, Δημητριάδης, Απάρτης, Ζογκολόπουλος, Λουκόπουλος, Καπράλος, Τόμπρος, Λαμέρας, Αβραμίδης.

 Η ομάδα Εικαστικών Τεχνών και Διακόσμησης - όταν και αν θα δημιουργηθεί - του «Αλντεμπαράν».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 09:37

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: