Κώστας Αργυρούδης

Κώστας Αργυρούδης

Ασταθής ισορροπία

Λάτρης των πανηγυριών, εδώ και πάρα πολλά χρόνια πλέον, από τότε που ήμουν παιδί και μπορούσα να πηγαίνω μόνος μου στις εκκλησίες, παραμονή και ανήμερα των αγίων. Για να μην παρεξηγηθώ, για το πανηγύρι πήγαινα. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι και αυτό του Αγ. Δημητρίου στην περιοχή μας, στον Πειραιά!

 

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού, ενώ τώρα είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά και τη Χίο.


 

  Πάντα με γοήτευε η διαδρομή από το Κερατσίνι προς τον Πειραιά, και εννοώ από τότε που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα τούνελ και η γνωστή «περιφερειακή» οδός που φτιάχτηκε μετά από πολλά χρόνια. Ήταν μια διαδρομή που ξεκινούσε μπροστά από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και περνώντας μέσα από τη Χαραυγή οδηγούσε στο λιμάνι του Πειραιά, αφού προηγουμένως διέσχιζε το εργοστάσιο τσιμέντων Ηρακλής, το όμορφο λιμανάκι των ερασιτεχνών ψαράδων, τα παλιά καταφύγια, τα λιπάσματα και τις αποθήκες Βασιλειάδη.

 

Αποτελεί παράδοση, πλέον, η επίσκεψή μου στο πανηγύρι την παραμονή, αλλά και ανήμερα, της γιορτής της Παναγίας της Βλαχέρνας στο Κερατσίνι. Δημότης όλα μου τα χρόνια στο Κερατσίνι, η εν λόγω εκκλησία πάντα αποτελούσε ένα καταφύγιο, μιας και έχει ένα εκπληκτικό προαύλιο αλλά και λόγω του ότι όλα μου τα οικογενειακά «εκκλησιαστικά γεγονότα» έχουν συμβεί εκεί. Από το γάμο των γονιών μου μέχρι και τη βάπτιση του γιου μου, υπάρχει μια γέφυρα σαράντα ετών που συνδέει τα γεγονότα αυτά. Η Παναγία γιορτάζει στις 2 του Ιούλη και, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πήγα ανήμερα να χαζέψω και να αφουγκραστώ τον καλύτερο χαρακτήρα των πιστών.

       

Σίγουρα δε θα πέρασε απαρατήρητη, τις τελευταίες μέρες, η ανακοίνωση ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως βρέθηκε το σωματίδιο Higgs (ή αλλιώς σωματίδιο του Θεού). Το διάσημο παρατσούκλι του μυστηριώδους σωματιδίου δημιουργήθηκε

 


Γ
ια πολλά χρόνια, αγνοούσα την ύπαρξή του και, πριν πολλά χρόνια, όταν πήγα, εντυπωσιάστηκα από το καταπληκτικό προαύλιο αλλά και τη φυσική ομορφιά που περιβάλλει το ναό αυτό. Αναφέρομαι στην εκκλησία του Aγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι!

   

Σίγουρα, λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος έχει δίκιο να αντιλαμβάνεται μόνο τα αρνητικά της κρίσης, αλλά υπάρχουν και αρκετά θετικά από αυτή.

Όπως, άλλωστε, λέει και η παροιμία: «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Και εγώ δεν το πίστευα στην αρχή, αλλά τροφή για σκέψη μου έδωσε ένας φίλος, ο Δημήτρης!

Δεν μπορεί, λοιπόν, να βγάζουμε τον εαυτούλη μας έξω από όλο αυτό που συνέβη στη χώρα μας.

Σίγουρα μερίδιο ευθύνης για τη κατάσταση αυτή φέρουμε όλοι μας, τόσο για το πώς έφτασε η χώρα εκεί που έφτασε αλλά κυρίως για το πού οδηγήσαμε τους εαυτούς μας!

Μιας που όλοι, την περίοδο αυτή, μιλάμε

-παραμιλάμε καλύτερα-

για την οικονομική κρίση,

θα ήθελα να παραθέσω και εγώ την άποψή μου.


Σήμερα θα διαβάσετε το πρώτο μέρος και

θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέρη...

ευχαριστώ για την υπομονή σας!!!      

 Δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνω στην διαδικασία να συγκρίνω αυτά που μου περιγράφουν οι γονείς μου σαν παιδικά χρόνια με αυτά που πέρασα εγώ αλλά και αυτά τα οποία διανύουν οι μαθητές μου.

  Ο πατέρας μου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Χίο και τα παιδικά του χρόνια κατατάσσονται χρονικά την περίοδο 1948-1958. Η μητέρα μου πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Κερατσίνι και τα παιδικά της χρόνια κατατάσσονται χρονικά την περίοδο 1958-1968.

 

 

Σελίδα 1 από 2